۱۳۹۳ تیر ۷, شنبه

۲۸ ژوئن ۱۹۱۴؛ روزی که دنیا را تغییر داد

۲۸ ژوئن ۱۹۱۴؛ روزی که دنیا را تغییر داد


  1. 10:37
    یکی از افسران آسیب دیده به نام سرهنگ اریش فون مریتسی، به بیمارستان پادگان برده شده است.
    جراحان ارتش به صحنه بمب‌گذاری رسیده‌اند و  پلیس تخلیه محل را آغاز کرده است.
  2. 10:35
    شهردار سارایوو که در خودروی اول کاروان نشسته بود، کمی قبل از آرشیدوک رسید. او حالا منتظر است تا رسما از زوج سلطنتی استقبال کند.
  3. 10:33
    در برنامه مسیر حرکت ذکر شده که آرشیدوک در سخنرانی‌های خوشامد گویی شرکت خواهد کرد و سوفی هم با همسران مقامات مسلمان دیدار خواهد داشت.
  4. 10:31
    مقامات مذهبی سارایوو، اعم از مسیحی، مسلمان و یهودی، خود را برای استقبال از زوج سلطنتی آماده می‌کنند.

  5. 10:22
    خبر فوری: حدود 20 نفر در اثر انفجار مجروح شده اند. دو افسر نظامی و یکی از زنان همراه هیأت سلطنتی هم در میان آسیب دیدگان هستند.

  6. 10:21
    شاهدان عینی از دیدن چیزی شبیه یک بمب خبر می‌دهند که به‌سوی خودروی آرشیدوک پرتاب شده است. آنها ادعا می‌کنند که خود آرشیدوک با جلو گرفتن بازویش خطر را دفع کرده، و با این کار باعث شده بمب جلوی خودروی پشت سر بیفتد.
  7. 10:18
    عکس‌هایی از صحنه انفجار ارسال شده‌اند
  8. 10:19 گزارش شده که آرشیدوک و سوفی در اتومبیل مانده اند و آجودانشان، سرهنگ دوم کنت فرانتس فون هاراش را برای بررسی صحنه فرستاده اند.
  9. 10:16 گزارش‌های تأیید نشده از شاهدان عینی حاکی از آن است که بمبی که از میان جمعیت حاضر در اپل‌کی پرتاب شده، دلیل انفجار بوده است.
  10. 10:13 بنظر می‌رسد که خودروی حامل آرشیدوک ایستاده و او منتظر رسیدن خبرهای بیشتر از صحنه است.
  11. 10:12 افسران پلیس در بین جمعیت حضور دارند. اوضاع بشدت بهم ریخته است. دود به هوا بلند شده است.
    گزارش‌های تأیید نشده حاکی از این است که عده‌ای از اعضای هیأت رسمی و بعضی از تماشاچیان آسیب دیده اند.
  12. 10:12 خودروهایی که پشت سر آرشیدوک حرکت می‌کردند، توقف کرده اند. بنظر می‌رسد به یکی از خودروها خساراتی وارد شده است.
  13. 10:12 : خبر فوری: در کنار کاروان حامل آرشیدوک آشوبی برپا شده است. آلن لیتل، خبرنگار اعزامی ما، می‌گوید که صدای بلندی شنیده است. خودروی حامل آرشیدوک به‌سرعت حرکت کرد. معلوم نیست چه اتفاقی افتاده و آیا کسی آسیب دیده است؟
  14. 10:10 خودروی آرشیدوک از کنار ایستگاه مرکزی پلیس و پادگان سپاه پانزدهم رد شده است.
  15. 10:07 خودروها با فاصله 50 متر از هم از کنار خانه‌هایی که با پرچم‌های سیاه و زرد هاپسبورگ و قرمز و زرد بوسنی تزئین شده اند، می‌گذرند.
    بخش اعظم جمعیت در سمت اپل‌کی جمع شده تا در سایه باشد. عده کمی هم تصمیم گرفته اند که کنار دیواره‌ خاکی رودخانه بایستند.
  16. 10:05 کاروان خودروها با عبور از اپل‌کی به‌سوی ساختمان شهرداری می‌رود که در سال 1896 ساخته شده، و به‌خاطر معماری‌اش که از سبک عثمانی و اتریشی الهام گرفته، معروف است.
  17. 10:04 با عبور خودروی آرشیدوک و سوفی از میان جمعیت صف کشیده در خیابان‌ها، فریادهای "زنده باد" به آسمان بلند می‌شود. در روزنامه‌های محلی تبلیغات زیادی درباره این سفر شده تا جمعیت زیادی در روز آخر سفر سلطنتی آخر به منطقه برای استقبال بیایند.
  18. 10:03 از قلعه قدیمی ترک‌ها در شرق شهر 24 گلوله توپ برای احترام و به نشانه ورود مهمانان شلیک می‌شود.
  19. 10:02 کاروان خودروها با گذر از اپل‌کی در ساحل شمالی رودخانه میلیاکا از وسط شهر عبور می‌کند.
  20. 10:00
    زوج سلطنتی همراه محافظانشان، یعنی ژنرال پیتیورک و یک افسر دیگر، سوار یک اتومبیل سرباز شده اند. پرچم امپراتوری کاپوت خودرو نصب شده است.
  21. 9:57 آنها ابتدا سری به پادگان فیلیپوویچ می‌زنند که روبروی ایستگاه قطار واقع شده است. در آنجا آرشیدوک از سربازان سان می‌بیند.

  22. 9:51 دوشس سوفی لباسی سفید با یک شال قرمز روشن از خز قاقم به تن، و کلاه لبه پهنی بر سر دارد.
  23. 9:50
    آرشیدوک و دوشس حالا وارد ساریووی گرم و آفتابی شده اند و مقامات محلی به آنها خوشامد می‌گویند. آرشیدوک یونیفورم ژنرال‌های سواره‌نظام را پوشیده، و نیم‌تنه فاستونی آبی بر تن، و کلاه سیاه بر سر دارد و کلاهش با پرهای طاووس تزئین شده است.
  24. 9:49 قطار در حال وارد شدن به ایستگاه سارایوو است. در ایستگاه ژنرال اسکار پوتیورک، فرماندار بوسنی- هرزگوین، و فهیم افندی جورجیچ، شهردار سارایوو، به پیشواز مهمانان می‌روند.
  25. 9:47 استقبال کنندگان در مسیر کاروان در خیابان‌ها صف کشیده اند و طول مسیر با پرچم و گل تزئین شده است.
  26. 9:45
    درباره سارایوو پایتخت بوسنی
    قرن ششم: تصرف توسط رومی‌ها
    قرن نهم: مسیحی شدن
    قرن پانزدهم: به تدریج بدست عثمانی‌ها افتاد
    قرن‌های پانزدهم و شانزدهم: به یکی از ایالات امپراتوری عثمانی تبدیل شد و بخش بزرگی از جمعیتش به اسلام گرویدند
    1878: در کنگره برلین از سوی عثمانی‌ها به اتریش- مجارستان واگذار شد
    1908: بعد از 30 سال اشغال، رسما به قلمروی اتریش- مجارستان منضم شد
    ادیان عمده: ارتدوکس صرب (43%)؛ اسلام سنی (32%)، کاتولیک (22%)
  27. 9:42 مناسبت دیگری که امروز در این منطقه جشن گرفته می‌شود، جشن سنت ویتوس است. برای صرب‌های بوسنی که 40 درصد جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند، 28 ژوئن یک روز یادبود و جشن ملی است. این روز یادآور شکست سرنوشت‌ساز صرب‌ها مقابل ترکان عثمانی در نبرد کوزوو در سال 1389 است و به‌خاطر شجاعت مثال‌زدنی سربازان صرب در مقابل عثمانی‌ها جشن گرفته می‌شود.
  28. 9:39
    نیکولاس ویچل، خبرنگار سلطنتی در مورد ولیعهد یکی از قدیمی‌ترین سلسله‌های پادشاهی اروپا می‌گوید:
    او ولیعهد یکی از بزرگترین امپراتوری‌های اروپاست ... آرشیدوک فرانتس فردیناند اتریش – پنجاه ساله – که روزی جانشین عمویش، فرانتس ژوزف، خواهد شد و بر تخت امپراتوری سلسله هاپسبورگ در اتریش- مجارستان تکیه خواهد زد. دیدار امروز او از پایتخت بوسنی، سارایوو، آخرین نمونه از سفرهای پرشمار او به اقصی نقاط اروپا و جهان خواهد بود ...
  29.  9:38 امروز روزیست که این زوج چهاردهمین سالگرد ازدواجشان را جشن می‌گیرند. در اینجا اندکی بعد از ازدواجشان در 36 و 32 سالگی دیده می‌شوند.
  30. 9:35
    آرشیدوک در محافل درباری اروپایی به داشتن شخصیتی سرسخت معروف بود، اما وقتی در سال 1900 با ارجحیت دادن عشق بر جاه و مقام با کنتس سوفی چوتک، که در آن زمان ندیمه دوشس تشن بود، تا حدی دل مردم عادی را بدست آورد. داستان ازدواج آنها صفحه اول روزنامه‌های اتریش را به‌خود اختصاص داد. از او به‌عنوان عضوی از خاندان سلطنتی هاپسبورگ- لورن انتظار می‌رفت که از خاندانی سلطنتی همسر انتخاب کند. نهایتا تنها با این شرط با ازدواج او با سوفی موافقت شد که فرزندان آنها ادعایی بر تاج و تخت اتریش- مجارستان نداشته باشند. سوفی عنوان دوشس دارد، اما از مزایایی که به هم‌رده‌هایش داده می‌شود، برخوردار نیست. او در وین حق ندارد سوار کالسکه سلطنتی شود یا در جایگاه ویژه سلطنتی بنشیند. اما آرشیدوک به‌عنوان مقامی نظامی به این سفر آمده، و به همین خاطر از دوشس سوفی با تشریفات سلطنتی کامل پذیرایی می‌شود و در مراسم امروز در کنار همسرش خواهد نشست.
  31. 9:33 سارایوو آخرین بار سال ۱۹۱۰ میزبان سفری سلطنتی بود. در آن سال امپراتور فرانتس ژوزف از بوسنی که تنها دو سال بود به قلمروی امپراتوری اتریش- مجارستان منضم شده بود، بازدید کرد.
    بسیاری سفر جاری به بوسنی را حرکتی از سوی فرانتس ژوزف، امپراتور اتریش- مجارستان، برای تحکیم موقعیت سلطنت در این منطقه می‌دانند.
    امپراتور ۸۳ ساله یکی از باسابقه‌ترین پادشاهان اروپاست و در سال ۱۸۴۸ به سلطنت رسیده است. او در ماه‌های اخیر با بیماری دست و پنجه نرم کرده است. بعد از مشکلی که در ماه آوریل برایش پیش آمد، نگرانی‌ها از وضع سلامتی او به گمانه‌زنی‌ها درباره بر تخت نشستن فرانتس فردیناند در آینده نزدیک شدت گرفته است.
    در نتیجه، سفر ولیعهد به بوسنی، گامی در جهت تقویت رابطه این منطقه با امپراتوری قلمداد می‌شود.
  32. 9:32  آرشیدوک اهل سفر است و مرتبا به نقاط مختلف امپراتوری سفر می‌کند. او در سال ۱۸۹۳ در جریان سفری طولانی به اقصی نقاط جهان، از بعضی نقاط دوردست، نظیر استرالیا، نیوزیلند، نومئا، نیوهبرایدز، جزایر سلیمان، گینه نو، ساراواک، تایلند، هنگ‌کنگ و ژاپن هم دیدن کرده است.
    آخرین سفر او به بریتانیا در نوامبر سال گذشته انجام شد. در این سفر آرشیدوک و سوفی در کاخ ویندزور مهمان پادشاه و ملکه بریتانیا بودند و از جنگل شروود و کاخ بالزوور دیدن کردند. در آن موقع گزارش شد که آرشیدوک دیگر "به هر چیزی که انگلیسی باشد علاقمند شده است".
  33. 9:31 آرشیدوک و دوشس در جریان سفر رسمی‌شان در هتل مجلل بوسنا در ایلیدزا اسکان داشتند که در ۱۰ کیلومتری سارایوو واقع شده است.
    این زوج روزهای پرمشغله‌ای را گذرانده اند، و حالا سوار قطاری به مقصد سارایوو هستند که قرار است ساعت ۰۹:۵۰ وارد شهر شود.
    آنها دیشب در ضیافت ویژه‌ای با ۴۱ مهمان، از جمله مقامات لشگری، کشوری و مذهبی ارشد بوسنی شام خوردند.
  34. ۹:۳۰: به پوشش خبری زنده بی‌بی‌سی از بازدید آرشیدوک فرانتس فردیناند، ولیعهد امپراتوری اتریش- مجارستان، و سوفی، دوشس هوئنبرگ، از سارایوو در خاتمه سفر چهار روزه این زوج سلطنتی به بوسنی، خوش آمدید.
    در حالی که آرشیدوک دو روز مشغول بازدید از مانورهای نظامی بود، دوشس به مدارس، یتیم‌خانه‌ها و کلیساهای سارایوو سر می‌زد.
    انتظار می‌رود گشت و گذار امروز در خیابان‌های سارایوو نقطه اوج این سفر باشد.
  35.  پوشش اخبار فوری و لحظه به لحظه رویدادها از سراسر جهان بخشی از کار روزمره بی بی سی است.
    امسال یکصدمین سالگرد آغاز جنگ جهانی است و به همین خاطر ما امروز خبر ترور آرشیدوک فرانتس فردیناند، ولیعهد اتریش در سارایوو را به صورت لحظه به لحظه پوشش می‌دهیم. قتلی که به جنگ جهانی اول منجر شد.
    در پوشش این رویداد تاریخی، خبرنگاران بی بی سی از سارایوو، پاریس و لندن و برلین و شهرهای دیگر کمک خواهند کرد.
    گزارش‌های آنها بر اساس تحقیقات دقیق رویدادهای آن زمان صورت می‌گیرد.
    هیچ‌کس در زمان ترور وارث تاج و تخت پادشاهی اتریش-مجارستان و همسرش در سارایوو گمان نمی‌کرد که این رویداد منجر به آغاز جنگ جهانی اول ‌شود. برای همین در گزارش‌های ما هم به چنین چیزی اشاره نمی‌شود اما تنش‌های ناشی از این ترور و اثرات آن در اروپا در این گزارش‌ها احساس می‌شود.
    گزارش لحظه به لحظه ما با سفر خانواده سلطنتی آرشیدوک فرانتس فردیناند به سارایوو آغاز می‌شود. همراه ما باشید.

هیچ نظری موجود نیست: