۱۳۸۸ مهر ۱۲, یکشنبه

تعویق بررسی گزارش جنگ غزه در سازمان ملل bbc

نوار غزه

فلسطینی ها و گروه های حقوق بشر می گویند بیش از ۱۴۰۰ نفر در غزه کشته شدند

بررسی گزارش کمیته حقیقت یاب سازمان ملل متحد درباره جنگ غزه که قرار بود روز جمعه در شورای حقوق بشر این سازمان انجام شود، تا شش ماه دیگر به تعویق افتاد.

گزارش کمیته حقیقت یاب توسط چهار قاضی تهیه شده و ریچارد گلدستون، دادستان ارشد پیشین دادگاه بین المللی، رسیدگی به جنایات جنگی در یوگسلاوی سابق، و از حقوقدانان پرسابقه و برجسته بین المللی، ریاست آن را به عهده داشت.

در این گزارش شواهد محکمی دال بر موارد جدی نقض حقوق بین المللی، حقوق بشردوستانه و حقوق بشر در عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه ارائه شده است. ریچارد گلدستون در گزارش خود این موارد را جنایات جنگی خوانده است.

در این گزارش حملات موشکی فلسطینان نیز که بدون تمایز اهداف نظامی از غیرنظامی صورت گرفته است، ناقض قوانین بین المللی پرهیز از کشتار غیرنظامیان توصیف شده که به مثابه جنایت جنگی است.

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد که از ماه قبل آمریکا نیز به جمع اعضای آن پیوست، نتوانست بر سر پیش نویس قطعنامه تاییدیه این گزارش به توافق برسد و تصمیم درباره آن را تا دور بعدی نشست این شورا در ماه مارس سال آینده به تعویق انداخت.

گزارش می شود که مقامات فلسطینی تحت فشار از جانب آمریکا قرار گرقتند تا از این گزارش حمایت نکنند، گرچه این موضوع از جانب این مقامات شدیدا رد شده است.

زمان بیشتر

قرار بود شورای حقوق بشر روز جمعه در مورد ارجاع گزارش کمیته حقیقت یاب به شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه ای صادر کند.

اما پاکستان، به نمایندگی از کشورهای عربی، اسلامی و آفریقایی حامی صدور قطعنامه، رسما خواهان تعویق صدور قطعنامه تا جلسه بعدی این شورا شد تا "زمان بیشتری برای بررسی همه جانبه تر و جامع تر موضوع" فراهم باشد.

عماد زهیری، معاون سفیر تشکیلات فلسطینی در سازمان ملل به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت تعویق صدور قطعنامه، خواست تشکیلات فلسطینی بوده تا بتواند تا سال آینده حمایت جهانی گسترده ای برای اقدام در این مورد جلب کند.

آقای زهیری گفت: "این تعویق پیروزی برای اسرائیل نیست. گزارش آنجاست و ما هم تضمین می دهیم که گزارش از دستور خارج نشود."

'ضربه مهلک به صلح'

روز پنجشنبه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل گفت بررسی این گزارش، "ضربه ای مهلک" به صلح خواهد بود.

بر اساس گزارش ۵۷۴ صفحه ای سازمان ملل، اسرائیل "مرتکب اعمالی شد که معادل جنایات جنگی و احتمالا جنایت علیه بشریت است."

این گزارش "نتیجه گیری می کند که عملیات نظامی اسرائیل متوجه مردم غزه در کل، برای پیشبرد یک سیاست مستمر و کلی با هدف تنبیه جمعیت غزه بود و شامل سیاست عامدانه استفاده از نیروی نامتوازن علیه جمعیت غیرنظامی می شد."

نویسندگان گزارش همچنین شواهدی از اینکه گروه های فلسطینی با حملات مکرر راکتی و خمپاره ای به اسرائیل مرتکب جنایات جنگی، و احتمالا جنایت علیه بشریت، شده اند پیدا کرده اند.

در این گزارش آمده است که پرتاب راکت هایی که "نمی توان آنها را با دقت به سوی اهداف نظامی نشانه رفت" ناقض اصل اساسی پرهیز از کشتار غیرنظامیان است.

هم مقام های اسرائیلی و هم فلسطینی به خاطر نحوه رفتار با غیرنظامیان خود در جریان مناقشه مورد انتقاد قرار گرفته اند.

براساس این گزارش بازجویی فعالان سیاسی توسط دولت اسرائیل و سرکوب انتقاد از عملکرد دولت "به طور قابل توجهی عامل ایجاد فضایی سیاسی بود که در آن مخالفت تحمل نمی شد."

از سوی دیگر آنچه ادعا می شود "بازداشت های خودسرانه" و "اعدام های فراقضایی" توسط فلسطینی ها در غزه و کرانه باختری است نیز مورد انتقاد قرار گرفت.

فلسطینی ها و گروه های حقوق بشر می گویند بیش از ۱۴۰۰ نفر در غزه کشته شدند اما اسرائیل آمار کشته ها را ۱۱۶۶ نفر اعلام کرده است.

سه شهروند غیرنظامی اسرائیل و ۱۰ سرباز این کشور نیز در آن مناقشه کشته شدند.

هیچ نظری موجود نیست: