۱۳۹۵ اردیبهشت ۱۴, سه‌شنبه

سیستان در شرقی­ ترین نقطه ایران و در شمال استان سیستان­ و­ بلوچستان قرار دارد که با کشور افغانستان، هم مرز است. این منطقه از چهار بخش، مرکزی،­ هامون، هیرمند­ و نیمروز تشکیل شده ­است که شهر زابل مرکز آن­ است. مردم سیستان از قومیتهای سیستانی و بلوچ می‌باشند که سیستانی‌ها به گویش فارسی سیستانی ­صحبت می‌کنند و مذهب تشیع دارند و بلوچ‌ها به زبان بلوچی و عموما اهل تسنن هستند.



























سیستان در شرقی­ ترین نقطه ایران و در شمال استان سیستان­ و­ بلوچستان قرار دارد که با کشور افغانستان، هم مرز است. این منطقه از چهار بخش، مرکزی،­ هامون، هیرمند­ و نیمروز تشکیل شده ­است که شهر زابل مرکز آن­ است. مردم سیستان از قومیتهای سیستانی و بلوچ می‌باشند که سیستانی‌ها به گویش فارسی سیستانی ­صحبت می‌کنند و مذهب تشیع دارند و بلوچ‌ها به زبان بلوچی و عموما اهل تسنن هستند. 

















































واردات زغال‌سنگ همزمان با دپو و تعطیلی معادن زغال‌سنگ کرمان

معدن
 
 استان کرمان مهم‌ترین قطب تولید زغال‌سنگ در کشور محسوب می‌شود و معادن گسترده این ماده معدنی در شمال استان کرمان متمرکزشده‌اند، شغل اکثر مردم شهرستان‌ها زرند، راور و کوهبنان نیز در ارتباط با این محصول است، اما مشکلات ناشی از این معادن طی سال‌های اخیر گریبان کارگران را گرفته است و مشکلاتهمچنان ادامه دارد.
در کرمان ۳۲ پهنه معدن زغال‌سنگ وجود دارد و از صدها معدنی که در استان ثبت شده است، تعداد محدودی فعال هستند و سایر معادن به دلیل افت قیمت زغال‌سنگ، عدم‌حمایت از کارگران و عدم وجود خریدار بسته‌شده‌اند.

در این میان نباید استفاده از کنار روش‌های سنتی برای برداشت از زغال‌سنگ نیز به‌سادگی گذشت، در این معادن هنوز هم کارگران با بیل و کلنگ در اعماق زمین به جان سنگ‌ها می‌افتند تا تکه نانی برای خانواده خود مهیا کنند.
همچنین خبرهای متعددی در سال‌های گذشته در خصوص ریزش و یا انفجار معادن نیز منتشر می شد که خوشبختانه در ماه‌های اخیر این دست حوادث کاهش‌یافته است.
اما درحالی‌که به دلیل افت قیمت محصول و یا قیمت‌گذاری اندک صنایع بالادستی بر روی زغال‌سنگ کرمان این صنعت رو به افول گذاشته است و بسیاری از معادن تعطیل‌شده و یا زغال‌ها را بر روی‌هم دپو کرده‌اند، در کمال تعجب برخی از صنایع بالادستی اقدام به واردات زغال‌سنگ می‌کنند.
رکود معادن داخلی و واردات ۲.۵ میلیارد دلاری زغالسنگ
در سال ۹۴ بیش از ۲.۵ میلیارد دلار واردات کک و زغال‌سنگ به کشور ثبت شد و این در حالی است که بسیاری از معادن زغال‌سنگ استان کرمان تعطیل‌شده‌اند و بقیه هم با مشکلات مالی مواجه‌اند.
این در حالی است که همین چند هفته قبل بود که کارگران معادن پابدانای کرمان به دلیل دیرکرد حقوق با حضور در استانداری کرمان خواستار رسیدگی مدیریت ارشد استان به وضعیت این معادن شدند.
عدم بیمه، کار در محیط پرخطر، عدم پرداخت به‌موقع حقوق و درنهایت بیکاری ازجمله پیامدهای عدم‌حمایت مسئولان از صنعت زغال‌سنگ در استان کرمان است.

یکی از اساسی‌ترین مشکلات این بخش از معادن کرمان عدم‌حمایت مسئولان و به‌روز نبودن تجهیزات و کمبود ظرفیت‌های صنایع‌بالادستی در این عرصه است، بطوریکه باوجود تمام وعده‌های داده‌شده، ده‌ها سال خام فروشی در استان کرمان ذخایر این معادن را راهی کارخانه‌های اصفهان کرده است و هم‌اکنون نیز به دلیل انحصاری بودن بازار محصول صنایع بالادستی با تأخیر در پرداخت مطالبات، قیمت‌گذاری باارزش بسیار پایین و یا خودداری از خرید زغال‌سنگ، این صنعت را در کرمان با مشکل مواجه می‌کنند.
خام فروشی معادن کرمان و عادت صنایع بالادستی به خرید ارزان
محمدرضا پور ابراهیمی، نماینده مردم کرمان و راورر ضمن انتقاد شدید از واردات بی‌رویه زغال‌سنگ و کک از کشورهای مختلف گفت: در استان کرمان صدها معدن و عرصه‌های پهناور زغال‌سنگ وجود دارد که در صورت فعال شدن می‌توانند نیاز بازارهای جهانی را تأمین کنند این در حالی است که در سال گذشته میلیاردها دلار صرف واردات زغال‌سنگ به کشور شده است!
وی افزود: اگر نیمی از این رقم در معادن کرمان سرمایه‌گذاری می شد می‌توانستیم معادن را از رکود خارج کنیم و با بازاریابی مناسب بازارهای جهانی را نیز تصاحب کنیم.
وی این سؤال را مطرح کرد که به چه دلیل درحالی‌که ما با بیکار شدن و تأخیر در حقوق کارگران و عدم اشتغال برای جوانان در شمال کرمان در کنار معادن گسترده زغال‌سنگ مواجه هستیم برخی اقدام به واردات زغال‌سنگ می‌کنند.
نماینده مردم کرمان افزود: متأسفانه بخش قابل‌توجهی از معادن تعطیل هستند و همین امر زمینه‌های اشتغال را از بین برده است.

وی خواستار ورود دولت به این بخش و حمایت از معادن زغال‌سنگ شد و افزود: ما باید پتانسیل‌های استان را فعال کنیم تا بتوانیم اقتصاد کشور و اقتصاد خرد منطقه را نیز پویا نگاه‌داریم.
وی با اشاره به سال اقتصاد مقاومتی گفت: اقتصاد مقاومتی به معنی سختی دادن به مردم درزمینهٔ اقتصادی نیست بلکه تدبیر کردن و جلوگیری از کارهایی مانند واردات بی‌رویه محصولی است که در داخل کشور وجود دارد.
وی خواستار واگذاری معادن به بخش خصوصی توانمند و تعهد پیمانکاران در مقابل کارگان شد و افزود: فعال کردن معادن زغال‌سنگ کرمان یک‌رویه مناسب درزمینهٔ خلق ثروت در استان است و این مطالبه در سفر رئیس‌جمهور به استان کرمان مطرح خواهد شد.

زنجیر مسی بر گردن مادر طبیعت/ خاتون‌آباد زیر غبار سربی جان می‌دهد

کراپ‌شده - خاتون آباد.jpg
کرمان- تلفات ۴۰ هزار رأسی دام، مخاطرات جدی برای سلامت روستاییان و عقیم شدن پوشش گیاهی منطقه حکایت کارخانه ذوب مس «خاتون‌آباد» است،جایی که لقب یکی از آلوده‌ترین دشت‌های ایران را یدک می‌کشد.
خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها- اسما محمودی: روزگاری نه‌چندان دور دشت سرسبز خاتون‌آباد مأمنی برای حیوانات و چرای دام بود؛ گیاهان سرسبز سرخوش سر از خاک برمی‌آوردند و آواز پرندگان از گوشه و کنار به گوش می‌رسید؛ اما طی سال‌های اخیر ورود فنّاوری به منطقه و ایجاد کارخانه ذوب مس خاتون‌آباد کار دست این عرصه طبیعی داد و عوارض زیست‌محیطی که بر جای گذاشت همچنان پابرجاست.
به گفته مسئولان محیط زیست این کارخانه فعالیت خود را بدون اخذ مجوزهای زیست‌محیطی آغاز کرده و ابتدا به دلیل فعالیت اندک آلودگی چندانی به دنبال نداشت؛ اما با گذر زمان و افزایش میزان آلودگی تازه مسئولان زخم کاری دشت خاتون‌آباد را مشاهده کردند، زخمی که سال‌ها برای ترمیم زمان نیاز دارد.
از زمان تأسیس کارخانه تاکنون ۴۰ هزار رأس دام از بین رفته‌اند و نه‌تنها در زمان کنونی شاهد از بین رفتن گونه‌های گیاهی هستیم بلکه، تا ۱۰ سال آینده نیز امکان رویش گیاه در این منطقه وجود ندارددر اطراف دشت خاتون‌آباد روستاهای متعددی قرار دارد؛ روستائیانی که حتی جرات نزدیک شدن به دشت خاتون‌آباد را ندارند چراکه آلودگی این منطقه داغی عظیم بر دل دامپروران و کشاورزان گذاشته است؛ به‌گونه‌ای که از زمان تأسیس کارخانه تاکنون ۴۰ هزار رأس دام از بین رفته‌اند و نه‌تنها در زمان کنونی شاهد از بین رفتن گونه‌های گیاهی هستیم بلکه، تا ۱۰ سال آینده نیز امکان رویش گیاه در این منطقه وجود ندارد.
مسئولان محیط زیست در حالی از ذکر آمار مربوط به کشتزارها و پوشش گیاهی نابودشده منطقه امتناع می‌کنند که اثرات زیست‌محیطی و تأثیرات آلودگی بر گونه‌های گیاهی منطقه برای همگان مشهود و مبرهن است.
 وقتی در خصوص تأثیرات این آلودگی‌ها بر سلامت آدمی از مسئولان حوزه بهداشت و درمان سؤال می‌کنیم؛  می‌گویند که اثرات منفی ناشی از این مسئله بر سلامت انسان هنوز ناشناخته بوده و ممکن است در طولانی‌مدت شاهد برخی موارد سوء در این خصوص باشیم.
دشت خاتون‌آباد قربانی توسعه ناپایدار
برای بررسی بیشتر ابعاد آلودگی کارخانه ذوب مس خاتون‌آباد به سراغ فاطمه نژاد سروری معاون فنی محیط زیست استان کرمان رفتم؛ وی در گفتگو با مهر می‌گوید که کارخانه ذوب مس خاتون‌آباد در سال ۷۵ آغاز به ساخت کرد و در سال ۸۳ به بهره‌برداری رسید؛ در ابتدا به دلیل فعالیت اندک مشکلات آلودگی چندانی به همراه نداشت. اوج آلایندگی این واحد صنعتی مربوط به سال‌های ۸۷ و ۸۸ بود و در این سال‌ها میزان گردوغبار و گاز so۲ تفاوت فاحشی با استانداردهای تعریف‌شده داشت.
وی با اشاره به اینکه این کارخانه دچار مشکلات عدیده است تأکید می‌کند که محیط زیست هیچ‌گونه مجوزی به این کارخانه نداده و خواهان راه‌اندازی آن در مجاورت میدوک بود چراکه کنسانتره در این منطقه تولید می‌شد با جابجایی کارخانه به آن مکان خط پیوسته‌ای ایجاد می‌شد که در دشت خاتون‌آباد قرار نداشت و ایاب و ذهاب نیز صورت نمی‌گرفت و مکان مناسب‌تری برای این واحد صنعتی به شمار می‌رفت.
نژاد سروری از مخالفت محیط زیست با احداث کارخانه در دشت خاتون‌آباد خبر می‌دهد و یادآور می‌شود: باوجود نداشتن مجوز از محیط زیست کارخانه فعالیت خود را آغاز کرد اما ما مرتباً فعالیت این واحد صنعتی را تحت نظر داشتیم و اخطارهایی در خصوص آلایندگی زیست‌محیطی به آن‌ها داده‌ایم.
طرح پژوهشی مستندی درزمینهٔ آلودگی خاتون‌آباد وجود ندارد!
وی میزان گاز so۲ این کارخانه در سال ۸۸ را حدود ۳۰ هزار پی پی‌ام و گردوغبار را حدود دو هزار پی پی‌ام عنوان و تصریح می‌کند: با توجه به از بین رفتن پوشش گیاهی و تلفات دامی؛ محیط زیست اعلام کرد که دشت خاتون‌آباد به‌هیچ‌عنوان برای چرای دام مناسب نیست.
از او در خصوص میزان کشتزارهای از بین رفته این منطقه سؤال می‌کنم که چنین پاسخ می‌دهد: زمانی می‌توان آمار دقیق در این خصوص ارائه کرد که پروژه‌ای در این زمینه کارشده باشد که بر اساس آن مشخص شود که این آلودگی تا چه شعاع و عمقی اثرگذار بوده است.
نژاد سروری با اشاره به اینکه محیط زیست ارگانی نظارتی است و کارهای پژوهشی انجام نمی‌دهد، می‌افزاید: طرحی که بتوان در این زمینه به آن استناد کرد وجود ندارد؛ تنها در قسمت آموزش محیط زیست طرحی کتابخانه‌ای که جنبه عملیاتی و اجرایی ندارد، انجام‌شده است.
هشدار! چرای دام تا ۲۰ کیلومتری کارخانه مس ممنوع
وی ادامه می‌دهد: محیط زیست اعلام کرد که تا شعاع ۲۰ کیلومتری کارخانه چرای دام صورت نگیرد؛ نزدیک‌ترین روستا به این کارخانه خاتون‌آباد است که تا منطقه آلوده شش کیلومتر فاصله دارد.
معاون فنی محیط زیست استان کرمان نتایج کنونی را نسبت به سال ۸۸ دارای تفاوتی محسوس می‌داند و عنوان می‌کند: بر اساس آخرین خوداظهاری کارخانه در تاریخ چهارم اسفندماه ۹۴ میزان آلایندگی از دودکش درایر ۱۲۲ بوده که شاخص استاندارد در این زمینه ۵۰ پی پی‌ام است؛ همچنین میزان آلایندگی از دودکش فلش ۲۷۹ و استاندارد ۱۰۰ است؛ میزانso۲ سه هزار و ۵۷۱ و استاندارد این شاخص سه هزار و ۸۰۰ است.
نژاد سروی با اشاره به اینکه در حال حاضر در دودکش درایر میزان آلایندگی ۲.۵ برابر وضعیت استاندارد است، از بهبود وضعیت نسبت به سال ۸۸ خبر می‌دهد و عنوان می‌کند که باوجود اقدامات در دست انجام؛ همچنان وضعیت مطلوب نیست و کارخانه ذوب مس خاتون‌آباد جزو صنایع آلاینده استان محسوب می‌شود.
وعده‌های بی‌سرانجامی که سال‌به‌سال تکرار می‌شود
وی مهم‌ترین اقدامی که کارخانه باید انجام دهد را اصلاح واحد ذوب عنوان می‌کند و می‌گوید: کارخانه در این خصوص اقدام و با یک شرکت خارجی قرارداد منعقد کرده است اما نهایی شدن این اقدام سال‌به‌سال تمدید می‌شود.
معاون فنی محیط زیست استان کرمان شروع عملیات احداث کارخانه اکسیژن را ۲۵ اسفندماه ۸۸ و آغاز عملیات اصلاح ذوب را ۲۵ اسفندماه ۸۹ عنوان می‌کند واز نهایی نشدن این پروژه‌ها در حال حاضر خبر می‌دهد.
وی همچنین تاریخ ساخت کارخانه اسید را اول خردادماه سال ۹۰ عنوان کرده و می‌گوید: کارخانه ادعا دارد با توجه به ارتباط فرآیند اصلی با ذوب؛ ابتدا باید فرآیند ذوب اصلاح شود؛ چراکه گاز SO۲ تولیدی کارخانه خوراک کارخانه اسید می‌شود. مسئولان کارخانه می‌گویند که فرآیند ذوب در حال اصلاح است و باید میزان گازهای خروجی برای ما مشخص شود تا کارخانه اسید بر آن مبنا راه‌اندازی شود.
نژاد سروری راه‌اندازی کارخانه اسید و بازیابی گاز SO۲ را یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر می‌داند و از تحریم‌ها و بحث مکمل ذوب به‌عنوان دلایل مسئولان کارخانه برای تأخیر در راه‌اندازی کارخانه اسید یاد می‌کند.
وی با اشاره به اینکه کارخانه ذوب مس خاتون‌آباد هر سه ماه یکبار نتایج خود اظهاری را به محیط زیست اعلام می‌کند، می‌گوید: آزمایشگاه‌های کارخانه مورد تأیید محیط زیست است و در زمان نمونه‌برداری ناظرانی از طرف ما نیز در محل حضور دارند. براساس اعلام کارخانه در تاریخ ۲۸ مرداد ۹۴؛ اصلاح ذوب ۱۳.۶۶ درصد، کارخانه اسید ۷.۳۳ درصد و اکسیژن ۸۶.۹۸ درصد پیشرفت داشته است.
محیط زیست از اقدامات کارخانه مس خاتون آباد رضایت ندارد
از او در خصوص تأثیر این آلودگی بر سفره‌های آب زیرزمینی سؤال کردم که گفت: در ابتدا تصور می‌شد که میزان آرسنیک بالای آب این منطقه در اثر آلودگی کارخانه است اما براساس تحقیقات صورت گرفته مشخص شده است این عنصر از لایه‌های زمین بوده و مربوط به مجتمع مس نیست.
وی دادن مکمل به دام‌ها را یک مسکن زودگذر می‌داند و می‌گوید: در این زمینه باید مشکل به‌صورت ریشه‌ای حل شود.
معاون فنی محیط زیست استان کرمان با یادآوری این نکته که محیط زیست از اقدامات انجام‌شده رضایت ندارد، تأکید می‌کند: در حال حاضر آلودگی کارخانه اصلاح‌نشده و کماکان این کارخانه جزو صنایع آینده است اما وضعیت نسبت به سابق بهتر شده است گرچه پروژه‌های کارخانه هنوز به اتمام نرسیده است.
وی معتقد است که کارخانه ذوب مس خاتون‌آباد طی سال‌های گذشته به‌شدت کم‌کاری کرده است می‌گوید: اما طی چند سال اخیر کارخانه کم‌وبیش و به‌اجبار در این زمینه فعال‌شده است.
نژاد سروری می‌گوید: چندین سال پیش از طرف اداره محیط زیست شهرستان شهربابک از این کارخانه طرح شکایت شد.
وقتی در خصوص آخرین وضعیت پرونده قضایی کارخانه ذوب مس خاتون‌آباد سؤال می‌کنم مرا به سرمست رئیس حقوقی این اداره کل ارجاع می‌دهد و در تماس با او تنها با این پاسخ مواجه می‌شوم: «به اطلاعاتی که دارید بسنده کنید و در این خصوص جوابگو نخواهم بود.»
حلقه‌های مسی گلوی ۵۰ هزار راس دام‌های خاتون‌آباد را می‌فشارد
اما یک بعد این قضیه مربوط می‌شود به دامپزشکی و اثراتی که بر دام‌های منطقه داشته است به طوریکه حسین رشیدی مدیرکل دامپزشکی استان کرمان در گفتگو با مهر از تلف شدن ۴۰ هزار رأس دام از ابتدای فعالیت مجتمع مس خاتون‌آباد تا اواخر سال گذشته خبر می‌دهد و می‌گوید: تنها در سال گذشته بیش از دو هزار رأس دام تلف شدند.
وی تعداد دام تلف‌شده در سال ۸۴ را دو هزار دام ذکر کرده و ادامه می‌دهد: از سال ۸۶ تا پایان سال گذشته بالغ‌بر ۴۰ هزار رأس دام تلف‌شده‌اند.
رشیدی اصلاحات انجام‌شده در کارخانه را جزئی می‌داند و می‌افزاید: بیشترین تلفات دامی مربوط به سال‌های ۱۳۸۶-۸۷ و ۸۸ است که این روند با توجه به اصلاحات انجام‌شده در کارخانه در سال‌های اخیر کمتر شده است. ‌
وی از پرداخت غرامت به دامدارن خسارت‌دیده تا سال ۹۱ خبر می‌دهد و می‌افزاید: مکمل‌هایی به‌منظور کاهش جذب مس به دام‌های منطقه داده می‌شود که آمار تلفات را کاهش می‌دهد؛ از سال ۸۶ تاکنون ۱۷۰ تن مکمل توزیع‌شده است.
رشیدی از وجود ۵۰ هزار رأس دام در حال حاضر در منطقه و مراتع اطراف مجتمع مس خاتون‌آباد خبر می‌دهد و می‌گوید: این تعداد دام در معرض آلودگی قرار دارند.
وی بابیان اینکه دام‌ها و مراتع تا شعاع ۳۰ تا ۴۰ کیلومتری کارخانه در معرض آلودگی قرار دارند می‌افزاید: آلودگی در مراتع اطراف کارخانه به‌آسانی از بین نمی‌رود و سال‌ها به طول می‌انجامد تا این آلودگی برطرف شود.
رشیدی توصیه می‌کند که دامداران حتی‌المقدور از کارخانه فاصله بگیرند چراکه با نزدیک شدن به این منطقه با آلودگی و تلفات بیشتری روبرو می‌شوند.
استقبال دانشگاه علوم پزشکی از پیشنهاد خبرگزاری مهر
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در گفتگو با مهر ضمن ابراز نگرانی‌هایی در خصوص اثرات این آلودگی بر سلامت انسان، می‌گوید: به دلیل این نگرانی‌ها دو گروه در معرض خطر را مورد آزمایش قراردادیم که این آزمایش‌ها به دلیل کمبود فنّاوری توسط هایتک انجام شد.
 نوذر نخعی با اشاره به اینکه نگرانی‌هایی در خصوص اثرات طولانی‌مدت برای سلامت افراد وجود دارد، می‌افزاید: نگرانی‌های بلندمدت نسبت به اثرات کوتاه‌مدت بیشتر است چراکه کشورهایی که در بحث آلودگی‌های مس فعال هستند محدودند و هنوز علم در این زمینه پیشرفت نکرده و میزان اثرات این مسئله به‌صورت دقیق مشخص نیست.
زمانیکه از او در خصوص نتایج پژوهش های علمی در زمینه اثرات آلودگی بر روی مادران باردار و جنین سؤال کردم از این پیشنهاد استقبال کرد و گفت: حتماً در این زمینه طرح‌های پژوهشی انجام خواهیم داد.
کاهش آلایندگی کارخانه اولویت اصلی مسئولان مجتمع مس سرچشمه
تمامی این اظهارات در حالی است که محمدامین زاده مدیر امور ایمنی، بهداشت و محیط زیست مس منطقه‌ای کرمان از انجام اصلاحات اساسی در کارخانه خبر می‌دهد و در گفتگو با مهر می‌گوید: در سال ۸۴ و ۸۵ آلایندگی در مجتمع مس خاتون‌آباد بالای ۱۰ هزار میلی‌گرم بر مترمکعب بود که متأسفانه تلفات دامی بسیار زیادی را به دنبال داشت.
وی از پرداخت حدود دو میلیارد تومان غرامت به دامداران طی سه سال گذشته خبر می‌دهد و می‌افزاید: به‌منظور اصلاح آلایندگی کارخانه کار بر روی الکتروفیلترهای کارخانه آغاز شد که به دنبال آن آلایندگی ۹۰ تا ۹۲ درصدی کاهش پیدا کرد؛ در سال ۸۹ دانشگاه شریف نیز برای کارهای تکمیلی وارد عمل شد که آلایندگی به هزار میلی‌گرم بر مترمکعب کاهش پیدا کرد.
امین زاده تأکید می‌کند: این روند ادامه پیدا کرد تا اینکه مجدداً کاهش بین ۴۰۰ تا ۴۵۰ میلی‌گرم بر مترمکعب در آلایندگی رخ داد و با ادامه کار در بهمن ۹۴ موفق شدیم مجدداً ۴۰ درصد کاهش نسبت به قبل داشته باشیم و این رقم را به متوسط ۲۵۰ میلی‌گرم بر مترمکعب برسانیم.
وی ادامه می‌دهد: خوشبختانه هنوز با توجه به اهداف و برنامه‌ریزی‌های کوتاه‌مدت میان‌مدت و بلندمدت این روند همچنان ادامه دارد و در آینده نزدیک با توجه به پروژه‌های موجود مانند اکسیژن و اسید آلایندگی کارخانه به حد استاندارد خواهد رسید.
امین زاده می‌گوید: در راستای بررسی و مدلینگ کردن آلایندگی خاتون‌آباد قراردادی با دانشگاه شریف منعقد کرده‌ایم؛ با توجه به نمونه‌گیری‌های انجام‌شده و نقشه‌های موجود تا شعاع یک کیلومتری مجتمع مشکلی ازلحاظ آلودگی برای دام‌ها ندارد. نمونه‌گیری و تحقیقات بر روی خاک و گیاهان منطقه انجام‌شده است که مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
به گفته مسئولان دامپزشکی و محیط زیست شعاع مخاطرات آلودگی این منطقه تا شعاع ۲۰ تا ۳۰ کیلومتری کارخانه است و این در حالی است که مسئولان کارخانه مس این شعاع را تا یک کیلومتری مجتمع مس خاتون‌آباد می‌دانندوی تحریم‌ها را دلیل تأخیر در اجرای پروژه‌های اکسیژن و اسید می‌داند و می‌افزاید: پروژه کارخانه اکسیژن بیش از ۹۶ تا ۹۷ درصد دارد و تا پایان سال جاری راه‌اندازی می‌شود.
امین زاده با اشاره به اینکه به‌موازات این پروژه، اصلاحات ذوب نیز در حال انجام است، گفت: قبل از برجام حتی یک قطعه از کارخانه اسید را نتوانستیم وارد کنیم اما بعد از برجام کار آغازشده و تجهیزات لازم سفارش داده‌شده است که بعد از رسیدن تجهیزات و نصب آن‌ها می‌توانیم طبق برنامه‌ریزی‌ها در سه‌ماهه اول بهار ۹۷ استارت کارخانه را بزنیم.
البته ابهامی در خصوص محدوده خطر کارخانه وجود دارد چراکه به گفته مسئولان دامپزشکی و محیط زیست شعاع مخاطرات آلودگی این منطقه تا شعاع ۲۰ تا ۳۰ کیلومتری کارخانه است و این در حالی است که مسئولان کارخانه مس این شعاع را تا یک کیلومتری مجتمع مس خاتون‌آباد می‌دانند.
مخاطرات زیست‌محیطی کارخانه ذوب مس خاتون‌آباد
دستگاه اظهارنظر کننده
جزئیات مخاطرات
محیط‌زیست
با توجه به از بین رفتن پوشش گیاهی و تلفات دامی دشت خاتون‌آباد به‌هیچ‌عنوان برای چرای دام مناسب نیست
تا شعاع ۲۰ کیلومتری کارخانه چرای دام صورت نگیرد
محیط‌زیست
در حال حاضر آلودگی کارخانه اصلاح‌نشده و کماکان این کارخانه جزو صنایع آینده است
نزدیک‌ترین روستا به این کارخانه خاتون‌آباد است که تا منطقه آلوده شش کیلومتر فاصله دارد
دامپزشکی
تلف شدن ۴۰ هزار رأس دام از ابتدای فعالیت مجتمع مس خاتون‌آباد تا اواخر سال گذشته
تنها در سال گذشته بیش از دو هزار رأس دام تلف شدند
علوم پزشکی
نگرانی‌های بلندمدت نسبت به اثرات کوتاه‌مدت بیشتر است چراکه کشورهایی که در بحث آلودگی‌های مس فعال هستند محدودند و هنوز علم در این زمینه پیشرفت نکرده و میزان اثرات این مسئله به‌صورت دقیق مشخص نیست
باوجود گذشت سال‌ها از مشکل زیست‌محیطی آلوده‌ترین دشت کشور و بی‌سرانجامی وعده‌ووعیدها در این خصوص به‌تازگی صحبت‌هایی در خصوص آلودگی‌های زیست‌محیطی مس سرچشمه به گوش می‌رسد که به نظر می‌رسد ابعاد این ضایعه زیست‌محیطی نیز دست‌کمی از مرثیه‌خوانی خاتون‌آباد نداشته باشد.
جمهوری اسلامی علیه جمهوری اسلامی؛انقلاب مُرد،زنده بادجمهوری اسلامی!
محمد شوری

چیزی که اکنون  با آن روبروهستیم هیبتی ست:«شتر،گاو،پلنگ».
جمهوری اسلامی در12فروردین1358تاسیس شدولی درهردوره و فصلی وسرآمدهر آغازی نو،رنگ عوض کردوبامبارزه علیه خودش،«سنتز»ی ساخت که آن«سنتز»دوباره «تز»و«آنتی تز»ی دیگر.
آیادرپساخامنه ای«ولایت فقیه»دچارسنتزی جدید خواهد شد؟
اهمیت«ولایت فقیه»درنظام جمهوری اسلامی،همچون اهمیت سراست برتن؛اگرنباشد،بایددرقبرستان دفن شود.
گرچه باپیش درآمد فوت آنی خامنه ای،جنگ قدرت بوضوح داردتشدیدوعلنی تر می شود،ولی اگر گوشت هم رابخورند استخوان هم رادورنمی ریزند.لذا هرکه در آینده ولی فقیه شد،ساختار تشکیل دهنده ی قدرت ازآن تمکین خواهدکرد.
بایدمنتظرشدو دیددر«پساخامنه ای»،محصول این تزوآنتی تز،چه سنتزی ست؟!
اگردر دوره رهبری خمینی،(یابدلیل ترس ویاازاطاعت ودلباختگی وکاریزمایی)برای ایشان تره خُرد می شد،ودر پساخمینی،برای خامنه ای ازسرتطمیع و تهدیدو تقیه،در «پساخامنه ای»وضع بدین گونه نخواهد بود.
در16مرداد1356،جمشیدآموزگار(نخست وزیرتکنوکرات رژیم سلطنتی پهلوی)گفت:
«دیگردوران انقلاب ایدئولوژیک بسرآمده،امروزدوران انقلاب الکترونیکی ست».
ودرعصرحاضر،این مدرنیته وپیشرفت تکنولوژی ست که افکارعمومی(پوشش،تغذیه وعقیده)را پالایش کرده ومی سازد.هرکه وهرجریان وهرگروهی که بتواندافکارعمومی رابه سمت خودببرد،طبیعی ست اززبان این افکارعمومی می تواند حرف خودرابه کرسی عمل بنشاندویاقدرت رادراختیارگیردویاحفظش کند.کاری که جمهوری اسلامی ازهمان سال نخست تاسیس،با حربه شرع ودین،احکام اسلام وقرآن ذهن افکارعمومی را به سمتی که می خواست بردوباهمان توانست احکام اعدام بی شماری را صادر واحزاب ومطبوعات راتعطیل وبه تسویه حساب نیروی مخالف ورقیب اقدام کند.وازطرفی با«غَشّ درمعامله»بدلی قلابی ازاحزاب،مطبوعات آزادوانتخابات راه بیاندازد.وانحصارراکاملادمکراتیک وقانونی جلوه دهد.
اگرجمهوری اسلامی به سمت اصلاحات رفته و می رود،نه ازروی خاستگاه قلبی ودرونی ست،بلکه این تفوق وسلطه ی تکنولوژی ست که آنهاراوادارمی کند.وگرنه شماباافرادی که حاضرنیستنددرمواجه باسوال پرسش کننده ی بی طرف،گذشته خود رابه وضوح نقد کنند،روبروخواهید شد.
آنان باتوجیه کردن ویاگفتن اینکه دروقت مناسب ناگفته هاراخواهیم گفت،ازآن طفره رفته!!وباخرید زمان وخوراندن داروی فراموشی به افکارعمومی،همچنان سعی دارنددایره ی قدرت درهمین خانواده باقی بماند.
آنهاشایدهیچ وفت ناگفته ای که زیراب خودش رابزند نخواهندگفت واگر بخواهندزیرآب رقیب رابزننداونیز برایش ناگفته ای دارد،لذاتاآنجاپیش می روندکه نه سیخ بسوزد ونه کباب.ازهمین روتلاش دارندکج دارومریزباحفظ سمت(یعنی قدرت)اصلاحات راکه ناخواسته لحظه به لحظه برآنان توسط مدرنیته تحمیل می شود،یدک کشیده وباارث گذاشتن آن برای مافیای خانوادگی(البته باپول بی حساب وکتاب بادآورده ی نفت و هزینه وصرف بخشی ازآن برای کارچاق کن هادرانواع،لُمپن،خودسر،نوچه، سمپات، عضو،دلواپس،اپوزیسیون صادراتی وماله کش های راهروی لابی سیاست)جمهوری اسلامی راباهمین هیبت شترگاوپلنگی حفظ نمایند.
روحانیت شیعی درایران که تا پیش ازاین دررفت آمدبه حجره وحوزه باوعظ وخطابه وتدریس وتعلیم طلاب،درمحدوده ای معلوم مشهودبود،وازثروت اغنیای مسلمان خمس دهنده امرارمعیشت می کرد،درپس از12فروردین58،یکباره(بدون هیچ تجربه ای دراداره کشور)قدرت سیاسی بعلاوه ی  پول بی شمارنفت را قلمبه ویکجابدست آورد.
برای از دست ندادن آن به هروسیله  ی ماکیاولیستی(وبه شیوه حوزوی اش):«دفع افسد به فاسد»یتشبث بکل حشییش کرده ودراین دفع وجذب برای حفظ نظام(که بقول خمینی ازاوجب واجبات است ولوباترک وکنارگذاردن نماز،روزه وحج ودیگر واجبات)حتی اگر مجبور شوندبرای آن فتوای شرعی صادر کنند وبگویند:«درفقه بابی داریم تحت عنوان«مباهته».مطابق با این بابِ فقهی،اگرمردم به دور کسی جمع شوندکه محبوبیت و نفوذ زیادی داردودرعین حال خلاف اسلام سخن می گویدونمی توان مردم راازاطراف اوپراکنده کرد،می توان به او«بهتان»و«تهمت»زدو شخصیت او را تخریب کرد وازاین طریق بااودرپیچیدوازنفوذوتأثیرش کاست».این کاررامی کنندوکرده اند...
لذاترکیبی که ماباآن روبروهستیم،امتزاجی ست از مدرنیته،فریب وتقدس.
تابشود گفت:هم جمهوری راداریم وهم اسلام را.درحالیکه نه ازجمهوری چیزی نصیب این مردم شد ونه از اسلام،«رحماء بینهم»آن!
از«جمهوری»که اصل واساس آن انتخابات ومیزان رای مردم است،سالهاست که ازصندوق، رای مردم بیرون می آید!! وازاسلام هم-که مبنای آن برآرای شش فقیه منصوب رهبری در شورای نگهبان است-اختلاس،اعتیاد،قاچاق وفحشا،رانتخواری، تملق،ریاونفاق بانقاب ولایت مطلقه فقیه.
شاه ورژیم گذشته،بدلیل ترس ازمارکسیسم،ازمذهب به عنوان یک اهرم مبارزه غفلت کرد وبه همین دلیل گورخودش راکَند؛درعوض جمهوری اسلامی توانست  با همان بهانه وحربه،یعنی کمونیسم والتقاط،وفتنه،هرفعل خودرادردلوای دفع افسدبه فاسد ودرچهت مصلحت نظام،بصیرت بنامدوبانام خداوشرع،دین واحکام دین دایره چرخش قدرت رامحدودومحدودترکندودرمواجه بابحرانها،فریب راباکمک شارلاتانتارسیم رسانه ای،نرمش قهرمانانه جلوه دهد که هم بشودباپنبه سربُرید و هم باتیغ استصواب وگیوتین دادگاه انقلاب؛فراز وفرودوفرارکرد...
10فروردین1395،تهران.

توبه نصوح،حق الناس و ج.ا.ا 
محمد شوری

آنهایی که دراین 37سال تاسیس نظام جمهوری ولایت فقیه به نوعی درخدمت مدیریتی آن بوده و سپس بنابرعللی الان و یا درآینده، در نقد و اصلاح و احیانا برچیدن نظام ولایت فقیه سخنرانی،مصاحبه ونوشته های خود را دررسانه های داخلی وخارجی انتشار می دهند،و ازخود یک چهره ی آزادیخواه ِروشنفکر ِخوشفکرِ طرفدارعدالت اجتماعی و مساوات زن ومردو تقویت جامعه مدنی نشان داده و برای آن تلاش می کنندو احتمالا باوجودآ لوده بودن خودشان به خیانت وجنایت وحبس آزادی وتحکیم سانسور، آیابدون نقد گذشته ی خود، انتظار افکارعمومی برای برگزاری مراسم توبه نصوح ازجانب آنان، انتظاربیهوده ای ست؟!
شرح:
«یاایهاالذین آمنواتوبوالی الله توبه نصوحا،عسی ربکم ان یکفرعنکم سیاتکم... (التحریم،8).ای مومنان به درگاه خداتوبه ای راستین کنید،امیداست که خدابدی هایتان راببخشدو....».
1-این یادداشت صرفاخطابش به کسانی ست که به خداوند(الله)وروزبازخواست و«قیامت»باورقلبی وایمانی دارندودراظهارات خویش،خودرامقیَّدومتعبدبه دستورات اسلام وقرآن می دانند.
البته انسان های  آزاده وحُّر،کسانی که به اصول اخلاقی ثابت ومشترک(که در سرشت و فطرت ونهادآدمی ست)مثل دروغ نگفتن،راست گفتن،خیانت نکردن،وفای به عهدوپیمان باوردارند،این یادداشت نیزمی تواند خطاب به همه ی آنها باشد!
2-توبه به زبان ساده(طبق آنچه  که مبلغین ومروجین دین گفته اندوهمینطور فحوا و ماهیت واژه ی توبه که مشهوداست)عبارت است پاکسازی خودوبازگشت به اصل فطرت وقطع ارتباط باگناه.
3-گناهان دو دسته هستند؛به عبارت دیگر،گناهانی که فقط به خالق هستی(همان خدا والله)مرتبط است،مثل نمازنخواندن وترک واجبات.
ودسته دوم،گناهانی ست که مربوط به خداوند نیست،وحقوق فردی دیگران(حقوق شهروندی،حقوق بشر)زایل وضایع شده است.
دردسته اول لزومی ندارد،رضایت خداوند رابدست آورند،همینکه بازگشت کنند (توبه)ودیگر آن گناه راانجام ندهند وحقوق الهی رارعایت واجرانمایند،مطئمن هستندکه خداوندآنها رامی بخشد!
امادردسته دوم حتماباید حقوق ضایع شده،جبران ورضایت فردیاافرادموردنظرجلب شود.
دسته اول راحق الله ودسته دوم راحق الناس تعریف کرده اند.
البته برخی گناهان مثل دروغ گفتن وغیبت کردن ممکن است علاوه برگناه شخصی و مربوط به حق الله  جزو حق الناس هم باشد،یعنی شما ممکن است بایک دروغ و غیبت هستی دیگران رابه بادداده  وباعث ضرروخسران شده باشید!
4- توبه نصوحی که قرآن آن رامطرح می کند،بیش ازآنکه مربوط به حق الله باشد،به حق الناس مرتبط است.یعنی برای آنکه شما پاک و مبری ازگناه شوید وخودراتصفیه کنید،باید باکسانی که حقوشان ازطرف شما ضایع شده،تسویه حساب کنید،وبرای تصفیه کردن،لازمه اش جلب رضایت وجبران خسران است.
حال اگر جامعه آسیب ببیند،برای جبران آن  چه باید کرد؟
نقل شده است:«الملک یبقی مع الکفرولایبقی مع الظلم»؛یعنی یک حکومت باکفرباقی می ماند،ولی باستم وظلم وآسیب زدن به مردم وجامعه هرگز. دلیلش هم همان حق الناس است.
5-دهه ی 60درجمهوری  اسلامی ایران،مهم ترین، وپرحادثه ترین  تاریخ نظام جمهوری ولایت فقیه است.حقوق بسیاری دراین دهه ضایع شده وآسیب دیده است.
دراین دهه خیلی ها درعرصه های مختلف وبادیدگاه های متفاوت چه در حوزه ی مدیریتی وچه غیرآن،وچه در دایره ی مخالفت بانظام به انحای متفاوت،مثلن دربستراحزاب ورسانه،درگیر بوده اند.
دراین سال ها اعدام های بی شماری شده است،سانسوربررسانه تحمیل شده است.شکنجه واتفاقات وجنایات دیگری دردیگرنهادهاوارگان های رسمی وغیررسمی بوقوع پیوسته است.
ودرفاصله این سال ها،رفتاروفعالیت سیاسی خیلی ها نیزتغییروبه نوعی ازگذشته خود فاصله گرفته ومنتقدآن شده واعلام برائت کرده اند!واکنون باتوجه به عصراینترنت وفراگیر شدن عصرارتباطات وباامکاناتی که برایشان هست ویابوجودآورده اندوحمایتی که می شوند(مثل رانت وغیره)می تواننددائم صدای خودرا به گوش افکارعمومی آشنا سازند وبواقع بتوانند خود رایک انسان آزادیخواه،روشنفکر،وخوشفکرواندیشمند ومتقیدومتعبدبه آداب انسانی ورعایت حقوق بشر وشهروندی معرفی می کنند.اما وقتی به سوابق وگذشته ی آنها رجوع شود،متوجه  می شوید که وی مثلا زمانی رئیس ومدیریک نهادحساس بوده است!مثلن  مدیریکی ازواحدهای وزارت اطلاعات،دادستانی،فرهنگ وارشاداسلامی،یا وزیر فلان وزارتخانه،نماینده  ی مجلس ومدیرکل فلان نهادورئیس ومدیرکل فلان بنیادومدیر مسئول وسردبیر ونویسنده  ی فلان روزنامه وفرمانده ی فلان نیرو  و قس علیهذا...
الان این فرد یا افراد بخاطر سرعت عصرارتباطات واطلاع رسانی،موردپرسش ودر معرض افکارعمومی قرارگرفته اندوهمینطور می توانندبوسیله این ارتباطات فوری که مدرنیته و تکنولوژی امروزی دراختیارش گذاشته،چهره ای متفاوت ازخود نشان دهد،حتی برخی بااعلان برائت از گذشته ی خود(بدون ریزکردن ووارد شدن به حاشیه ها)به نوعی(حتی) اظهار ندامت می کنند وسعی دارند بااقداماتی  دیگرودرجایگاهی دیگر،مثل مصاحبه های متعددونوشته های زیادو همینطورسخنرانی های مختلف،آن را جبران کنند!
6-این جمله ی معروف «حرفی بدل می نشیند که ازدل برآید»را همه شنیده ایم.حال فرض بگیریم درکارنامه این فرد یافراد،حقوقی ضایع شده باشد،باید ایشان جلب رضایت کند وگرنه توبه اش مقبول نمی افتد وبالطبع حرفش هم به دل نخواهدنشست!
7-حُسن جنبش سبزوباصطلاح اتفاقات فتنه ی 88،(اگر هیچ حسنی برایش در نظر نگیریم)این بودکه سبب شد برخی بااستفاده ازاین موقعیت،وبه کمک همان ویژگی های عصرارتباطات وصدالبته توانایی های فردی!،دائم دربورس خبری رسانه ها،مشهودباشندوبرای افکارعمومی حرف بزنند!
آنهاخوب می دانند بدست آوردن رگ خواب افکارعمومی وحتی دل آنها،می تواند آینده،و(قدرت)برای آنهاباشد.
اماهمین افرادوقتی بلندگوی مخالفت خوانی ونقدرابرداشته وبوسیله رسانه سخن خودرابه افکارعمومی تزریق می کنند،هیچگاه نمی گویندکه منی که درفلان جامثلن مدیر واجا بوده ام،منی که فلان وفلان جا،فلان کارراداشته ام وفلان جا رئیس ومثلن چندین سال مشاور فلان شخص بوده ام  و یا ماموربه خدمت ازسپاه به ارشادآمده ام ویادر دادستانی فلان شغل راداشته ام ویا مدتی بازجو بوده ام و...ولی اکنون این هستم..،وعوض شده ام و...چه کارهای خطا(وگناهان)ی که باعث ضایع شدن حقوق دیگران شده  است راانجام داده ام!؟
خوبترین شان به کلیات بسنده کرده وحتی بابرخی افشاگری  ها وپرده برداشتن از جنایات گذشته،آن را به تصویرمی کشند ولی ازاقداماتی که شاید خودشان هم انجام داده ودر آن دخیل بوده اند،سخنی  به میان نمی آورند.همین دلیل آن است که ایشان توبه نصوح نکرده وسعی داردیکجوری گذشته رالاپوشانی کند.
گذشته رابه شرطی می شود بخشید،که توبه نصوح  انجام گیرد.وحداقل ترین آن اظهار علنی(آن فعل) وندامت و درخواست بخشش است.تادیگران که مورد ظلم و ستم قرارگرفته اند،آنرا ببخشند؛هرچند آنرافراموش نخواهندکرد!
والسلام
تهران.4اردیبهشت1395

محمد شوری(نویسنده وروزنامه نگار)
چندسال پیش(42)پیغام امروز به آیندگان(13اردیبهشت،روزجهانی آزادی مطبوعات) بخش اول 
محمد شوری

چندسال پیش(42)پیغام امروز به آیندگان(13اردیبهشت،روزجهانی آزادی مطبوعات) بخش اول
17اردیبهشت ماه1358روزنامه بامداد:
نقل ازپیغام امروز،15اردیبهشت58؛رضامرزبان:آقای نخست وزیربرای رفع تجاوزعلنی به آزادی بیان چه می کنند؟
جناب آقای مهندس بازرگان نخست وزیر دولت موقت انقلاب!
از دو هفته پیش فشار اختناق وترورعلیه«پیغام امروز»به جایی رسیده است که امکان هرنوع تحمل وشکیبایی راازنویسندگان وکارکنان روزنامه سلب کرده.لشگرکشی چندصدنفری عصرانه به روزنامه؛ مراجعات تهدیدآمیز و توام با هتک حرمت درساعات مختلف روزنامه باعث شده است که آنهاشرایط ناامنی و بطورمخفی ونیمه پنهانی به نشر روزنامه بپردازند. این مزدوران یا سربازان ارتجاع وفاشیسم برای تحمیل خودبه روزنامه هایی چون کیهان،اطلاعات وآیندگان یک برگردان نادرست داشتند،به آنهامی گفتندموضعشان راروشن کنند،ولی ما ازآغازموضع خودراروشن کرده بودیم.وجای این ایراد هم نبود.اینان اگرروزنامه خوان هستندمی توانستندپیغام امروز راکه موضعی روشن داردبخوانندوبه این هجوم های وحشیانه وسلب آزادی وامنیت نیازی نیست. اماماجرابگونه دیگری است افرادی ناآگاه وآلت دست که درمیان آنهانطفه های شرارت کم نیستندبنبال شعاری ناهنجاروغیراسلامی برای ایجاداختناق ومحوآزادی بیان هدایت شده اندآن اندیشه های خالی ازتعادل روانی که میان مردم ایران شمشیری گذشته است وآنهارابه مسلمان وغیرمسلمان یامذهب ولامذهب تقسیم کرده نمی تواننددرقبال آنچه داردپیش می آید احساس مسئولیت بکند.
20اردیبهشت ماه1358روزنامه آیندگان:
آیت الله خمینی درمصاحبه ای بالوموندگفت:«چپ گرایان دراین جنایت هیچ دخالتی نداشته اند».
عمال آمریکادرجریان این ترورهاخودراپشت سازمان مذهبی دروغین فرقان پنهان کرده اند.
آیت الله خمینی درمصاحبه ای که با«اریک رونو»مفصرنامدارروزنامه«لوموند»داشته و درشماره دیروزاین نشریه چاپ شد،نکاتی درباره دخالت چپ گرایان درترورها،مساله سانسورواوضاع اقتصادی ایران عنوان کردند.امام درپایان گفت:به شکرانه وطن پرستی واتحادملت ماپیروزخواهیم شد.
22اردیبهشت ماه1358روزنامه بامداد:
دواطلاعیه ازدفترامام:بسمه تعالی؛آنچه روزنامه آیندگان درباره عوامل دست اندرکارشهادت استادآیت الله مطهری نوشته است دروغ محض است.این روزنامه که ازاول انقلاب تاکنون همیشه نقش انحرافی وبرخلاف مصلحت ملت مسلمان داشته است،موردتائیدمسلمانان متدین وانقلابی نبوده ونیست؛وامام فرموده اندکه این روزنامه راازاین پس هرگزنمی خوانندومطالب مندرج درآن هرگزموردتائیدشان نیست وحساب هیات تحریریه این روزنامه ازکارکنان مسلمان ومتعهدآن جداست.
بسعه تعالی؛آنچه درروزنامه پیغام امروزراجع به تشکیل شورای ملی بفرمان امام مرکب ازاحزاب مذهبی وغیرمذهبی وسیاسی نقل شده است،دروغ محض می باشدودفترامام این مطلب راشدیداتکذیب می کند.این دفترمصمم است درمقابل اخبار دورغ وانحرافی که موجب ازهم پاشیدگی وحدت همه قشرهاباشدعکس العمل مناسب نشانه دهدونظرحضرت آیت الله العظمی امام خمینی رادرباره این چنین روزنامه هااعلام دارد.
23اردیبهشت ماه1358روزنامه آیندگان:
آیاانتشارآیندگان بایدادامه یابد؟
آیندگان پنج شنبه20اردیبهشت،برای ماموقعیتی پیش آوردکه بیش ازحدغیرمنتظره بود.نحوه ی درج خبرگفت وگوی امام خمینی با«اریک رولو»مفسرمعتبرروزنامه فرانسوی «لوموند»مایه رنجش ایشان شد.چیزی که درهنگام تنظیم خبرمطلقا به ذهن ما نمی رسید.صبح پنج شنبه دفتر امام اطلاعیه ای درباره آیندگان صادرکردکه مارابه شدت متاثرساخت.(چیزی که واکنش تنددفترامام رابدنبال داشت وبهانه ای برای اشغالگران ومهاجمان شد)عنوان اصلی روزنامه ی پنچ شنبه 20اردیبهشت یود.
«اریک رولو»مفسروگزارشگرمعتبر«لوموند»درگفت وگوباامام خمینی ازایشان پرسیدکه چه کسی رامسئول ترورسپهبدقره نی وآیت الله مطهری می دانند؟به گزارش«لوموند»ایشان گفته اند:که عمال آمریکا درچنین ترورهای جنایتکارانه ای دست داشتندواحتمال دخالت چپ گرایان راردکردند.
این خبروهمین جمله دراخباررادیو،بعدازظهر4شنبه پخش شد،امادرپخش های خبری بعدی نبود.
اگرصحت این خبررادفترامام تائیدنکرده بودچراخبرگزاری پارس،رادیو،تلویزیون ووزارت اطلاعات آن راصریجاتکذیب نکردند؟چراآیندگان رادرجریان نگذاشتند؟شخص گزارش گر محترم او-آقای ابوالحسن بنی صدر-وهمین خبرخبرگزاری پارس (شماره92،19.2.1358)حّی وحاضرندومی توانندشهادت بدهندکه آیندگان جزانعکاس دقیق خبری که از سوی خبرگزاری پارس وخبرگزاری فرانسه به نقل از«لوموند»مخابره شده کاری نکرده است...
خلاصه کنیم:باهمه پشتیبانی های دل گرم کننده ای که دوستداران وخوانندگان این روزنامه هرگزازمادریغ نداشتندوتاکنون سبب ادامه ی کارمابوده است ونمی توانیم به آنهابی تفاوت بمانیم،دروضعی که پیش آمده به اعتقادنویسنده وکارگران وکارکنان آیندگان ادامه کارممکن نیست.تاروشن شدن موضع دولت دربرابراصل آزادی مطبوعات وبیان(که ازهدف های اصلی انقلاب ما بود)این روزنامه درشکل همیشگی منتشرنخواهدشد.
حضورچندپاسداردرسرای موسسه ی آیندگان درتهران رامی توان نشانه ی رفعت و حسن نظردانست،اما مشکل کلی به رسمیت شناخته نشدن آزادی بیان وقلم راحل نمی کند.  
23اردیبهشت ماه1358روزنامه بامداد
بدنبال صدوربیانیه دفترامام وانتشاریک روزنامه سفید،آیندگان امروزمنتشرنمی شود.
واکنش های عدم انتشارآیندگان:
روزنامه آیندگان درشماره روز5شنبه به نقل ازخبرگزاری فرانسه متن مصاحبه امام خمینی راباروزنامه فرانسوی«لوموند»به چاپ رسانیده بودکه متعاقب آن اطلاعیه دفترامام درباره روزنامه آیندگان انتشاریافت.درپی انتشاراطلاعیه امام،صبح دیروز روزنامه آیندگان که در4صفحه،سه صفحه سفیدوتنهابایک سرمقاله منتشرشد. انتشاراین چنینی آیندگان برای بسیاری ازخوانندگان روزنامه واقعه ای حیرت انگیزبود. زیرانشان ازوضعیت تازه ای داشت که پس از صدوراطلاعیه ازدفتررهبری انقلاب،برای آیندگان پیش آمده بود.
اظهارنظرها:
اظهارتاسف سندیکای نویسندگان:
هیات مدیره سندیکااعلام کردتلاش می کنیم که زمینه مذاکره مستقیم بارهبرانقلاب ودولت رادرجهت ایجادتفاهم بیشتربین رهبری انقلاب،دولت ومردم ومطبوعات را فراهم آوریم.درباره تعرض به نمایندگی های فروش آیندگان وجلوگیری ازتوزیع شماره پنج شنبه این روزنامه درچندشهر،هیات مدیره سندیکاگفت:بطوری که ازآیندگان بماگزارش داده انددرتهران ازطرف کمیته انقلاب گروهی ازپاسداران مامورحفاظت از تاسیسات آیندگان شده اند.این بخوبی نشان می دهدکه رهبری انقلاب ازتعرض به مطبوعات بطوراعم وآیندگان بطوراخص حمایت نمی کند...
انجمن دفاع ازآزادی مطبوعات:
انجمن دفاع ازآزادی مطبوعات نیزکه همواره دراوج مبارزات برحق مطبوعات دراعتصاب 62روزه درکنارسندیکای نویسندگان وخبرنگاران بوده،ضمن انتشاراعلامیه ای از سازمان ها،گروه ها،شخصیت های آزادیخواه دعوت کردهرچه زودتربرای طرح وحل مشکل مطبوعات گردهم آیندونمایندگانی به محضرامام بفرستند.
وزیراطلاعات:
دکترمیناچی وزیراطلاعات وتبلیغات درپی مشکلی که برای روزنامه آیندگان پیش آمده است،درزمینه سیاست وزارت اطلاعات وتبلیغات درمورداین روزنامه گفت:ماتاکنون در کارهیچ روزنامه ای دخالت نکرده این وکلیه واکنش هاازسوی مردم بوده است.روزنامه آیندگان مانندگذشته می تواندبه فعالیت خودادامه دهدواین مردم هستندکه باید ازآن استقبال کنندیانه.رهبرانقلاب گفته اندکه من آنرانمی خوانم،ولی نگفته اندمنتشر نشود...تصفیه روزنامه هارا به گذشت زمان وافکارعمومی واگذار کرده ایم تابرمبنای عرضه وتقاضای افکارعمومی به تصفیه نهایی دراین زمینه دست بزنند.باید به انتظار نشست تاعصبانیت افکارعمومی فروکش کند.وشرایط لازم برای بررسی مشکل پیش آمده فراهم گردد...مادرموردروزنامه ها ومجلات به هیچ وجه دخالتی به منظور اعمال سانسورنخواهیم داشت.فقط نصیحت کرده وپندمی دهیم که ازراه انقلاب منحرف نشوند.وراه  انسانی انقلاب رادرپیش بگیرند.واگرچنین نکنندهم برای آنها آژان نمی فرستیم.بلکه این مردم هستندکه واکنش نشان خواهندداد.ماجلوی خواست اکثریت قاطع مردم رانمی توانیم بگیریم.مانمی توانیم برای مردم سانسورواختناق بوجودبیاوریم.تاروزنامه ای به آنهاحمله کندوبرخلاف نظرهای مردم مطلب بنویسد.اگر جرایدکاری بکنندکه باعث تحریک مردم بشوند،مقصروزارت اطلاعات می باشد یا جراید؟
حزب جمهوریخواه:
اطلاعیه دیروزدفتررهبری انقلاب واظهارنظرمستقیم درموردبعضی مقالات مندرج روزنامه های آیندگان وپیغام امروز،واقعه حیرت انگیزی است که شایدنتیجه مستقیم سهل انگاری وبی توجهی دستگاه دولت باشد.بنایدسهل انگاری تا به آنجابرسدکه منجربه دخالت مستقیم دفتررهبری انقلاب گردد.این باعث تاسف است که این اقدام منجر به تعطیلی روزنامه ای شودکه بهرحال ممکن است تعبیربه نوعی«قلم شکنی»گردد.
نظردکترممکن معاون مطبوعاتی وزارت اطلاعات وتبلیغات:
نظری که امام خمینی رهبرانقلاب اسلامی اعلام فرمودندبرای مابهترین رهنمود است.وی تاکیدکرد:اصولادرقبال کسانی که نقش منافق رابازی می کنندبهترین روش بی اعتنایی نسبت به آنهاست.به نظرمامنافقین همیشه مسائلی راعنوان می کنند تاخودرامطرح سازندوبه نظروزارت اطلاعات بی اعتنایی وروشی که امام خمینی انتخاب کرده اندبهترین روش بوده ومنطبق بارفتاری است که رسول اکرم(ص)باعبدالله سردسته منافقین انجام دادندومردم آنقدرآگاه وهوشیارهستندکه خودشان منافق را ازمنتقدتشخیص می دهند.
آیت الله دکترمفتح:
باعلم به اینکه به آزادی فکروآزادی قلم صددرصدمعتقدوموافقم،امااینکه زیرنقاب آزادی مروج بی نظمی وهرج ومرج بشویم این منطقی نیست.متاسفانه آیندگان وبعضی روزنامه های دیگر حقایق را به شکل دیگری جلوه می دهند.من به هیچ وجه معتقدبه سانسورمطبوعات نیستم،ولی موضع آیندگان یک موضع ضدمردمی است وباوجودی که بارهادراین موردبه نویسندگان این روزنامه تذکرداده ام زیربارنرفته اند.
شکرالله پاک نشان،عضوشورای رهبری جبهه دمکراتیک ملی:
ماهنوزموضع مشخصی رادرباره وضعی که برای روزنامه آیندگان پیش آمده است تعیین نکرده ایم،ولی امروز وفردادراین زمینه تصمیم می گیریم.
ابوالفضل قاسمی،دبیرکل حزب ایران:
مساله این است که یکی ازآزادی های اساسی دریک مملکت،آزادی قلم وآزادی مطبوعات است که گذشته ازجنبه های کلی وعمومی آزادی،رکن چهارم مشروطیت می دانیم وطبیعی است باتهدیدیاتعطیل مطبوعات یکی ازارکان اصلی دمکراسی در مملکت بخطرخواهدافتاد.من دی شب(پریشب)ازطرف حزب ایران به آیندگان تلفن کردم وبرای هرگونه کمک ومماضدت اعلام آمادگی نمودم.بنابراین نسبت به هرگونه محدودیتی که برای مطبوعات بوجودآید،شدیداعتراض می کنیم.
اطلاعیه وزارت اطلاعات درباره روزنامه آیندگان:
همواره مطبوعات کشوررامحترم داشته وهمه رایکسان می نگردد.لکن متاسفانه بعضی ازآنهانقش منافق راایفامی کنند.وزارت اطلاعات تاکیدکرد:روشی راکه امام اتخاذکرده،تائید می کند.
پاسخ102روحانی به مقاله آیندگان:
دروقت آخردیشب خبرنگاربامدادازقم اطلاع دادکه102نفرازروحانیون مقیم قم باانتشار اطلاعیه ای به مقاله ای که روزنامه آیندگان درشماره3354چهارشنبه 19اردیبهشت 58تحت عنوان:«شماپاسداران انقلاب»منتشرکرده است،پاسخ دادند.
گروه سیاسی ایران امروز(باخترامروز):
بااعتقادراسخ به مبانی مقدس آئینی وتائیدرهبری امام خمینی،هیچگونه تهدید و توهین وارعاب نسبت به مطبوعات وآزادی قلم راتحت هیچ عنوان پذیرانیست.ورجاء واثق داردکه نظرات حضرت امام زعیم عالیقدرملت ایران دراین موردتحریف شده و هرگزمنظورسلب آزادی جامعه مطبوعات یاتعطیل جراید،یاشکستن قلم نویسندگان نبوده است.
25اردیبهشت ماه1358روزنامه بامداد:
پس ازگذشت3روزکه روزنامه آیندگان منتشرنمی شود،گروه هاوسازمان های گوناگون سیاسی،فرهنگی،مذهبی،اجتماعی،نظرات ودیدگاه های خودرادراین زمینه درباره آزادی مطبوعات طی اطلاعیه هایی اعلام کردند:
جامعه روحانیت دربیانیه ای گفت:
«ملت شریف ایران،روزنامه آیندگان درشماره3352مورخه4شنبه19اردیبهشت ماه 58 تحت عنوان به شماپاسداران انقلاب چنین می نویسد:«هموطن عزیز!شمامعرف گروه هایی هستیدمعتقدبه اصول عالی اسلام که درعین حال که شخصاازآخوندبازی انتقادمی کنندوآنهارابدترازمشرکین می دانند»آری ازنظربعضی ازکارگردانان آیندگان، روحانیت بدترازمشرکین است ولی به حساب دیگران واریزمی کنندوپاسدارانی که برای استقلال وحفظ وطن وتحکیم مبانی اسلام دراین کشوربه رهبری روحانیت شهدایی داده اندومی دهندمی نمایاندمعرف گروههایی هستندکه آخوند را بدتر از مشرک می دانند.شایددرگوشه وکنارجهان کمترکسی باشدکه باحوادث اخیرمملکت ماسروکارداشته باشدبتواندفکررهبری ومنش اصولی روحانیت بیدارمادراین انقلاب اخیراسلامی باشد...درداخل مملکت برای بدنام کردن انقلاب مامستقیم وبدست عمال خوددست به یک سلسله اعمال مذبوحانه وحملات ناجوانمردانه زده اندکه ازآن جمله یاوه گویی های روزنامه آیندگان است که به طرفداری ازاربابان کثیف خود در سوگ منافع ازدست رفته آنان به نوحه سرایی پرداخته تاجایی که به روحانیت شمانسبت شرک ومشرک بودن داده وازانقلاب اصیل شماتعبیربه آخوندبازی می کنند...آقای مدیرآیندگان صفحات تاریخ این مملکت باخون روحانیون مبارزوآگاهی نوشته شدکه مجاهدات خالصانه آنان به نظرشماشرک وجانبازی آنهادرنظرجنابعالی ودوستانتان آخوندبازی است...درخاتمه روحانیت تهران ازمردم شریف سراسرایران می خواهداکنون که مسئولیین آیندگان خودازانتشاراین روزنامه خودداری کرده اند آرامش راحفظ نموده تانقشه های توطئه گران نقش برآب شود.
امضاء کنندگان:محمدباقرآشتیانی،محمدحسین علوی طباطبایی بروجردی،مهدوی کنی،محمدباقرخوانساری،علی اکبرهاشمی رفسنجانی،سیدهادی خسروشاهی، محموداردکانی،محمدمفتح،موسوی همدانی،هادی طباطبایی قمی، مهدی کروبی، سیدابراهیم خسروشاهی،جوادباهنر،مهدی واعظی،حسین مفید،سیدمحمد بهشتی،محمدصادق موسوی خلخالی،سیدرضی شیرازی و80امضای دیگر.
حزب جمهوریخواه:کمیته انتشارات حزب جمهوریخواه نیزاعلامیه زیراخطاب به گردانندگان روزنامه آیندگان منتشرکرد:
محترماآقایان ازلحن تذکرپدرانه رهبرانقلاب رنجیده خاطرنیستند،ماسمت پدری ایشان وفردفردملت ازهرمسلک مسلمااگرلحن تندی هم بکاررودتذکرپدربه فرزنداست که از نظرخیرخواهی قابل ستایش وقبول است.واطمینان داریم فردفردملت ایران جنبه این نوع تذکرایشان رادرک می کنندودلسوزی هرپدری رابعدارخشم به خوبی می دانند.
حزب جمهوریخواه باتکیه براین اصل مصراازشماخواستاریم دراین برهه اززمان باشروع مجددبه کار،اصل این تفاهم رابه ثبوت برسانید.
کمیته انتشارات حزب جمهوریخواه:دکترعبدالحسین بقایی.
نهضت رادیکال ایران(مقدمه مراغه ای):
باتوجه به ابتدایی ترین اصول دمکراسی همواره ازآزادی کلیه مطبوعات وانتشارات و آثارفکری وهنری وتراوشات عقیدتی دفاع نموده واعمال هرنوع ارعاب و سانسور مطبوعات وانتشارات رامخالف شآن وحیثیت انقلاب اسلامی می داندوآنرامحکوم می کند.
اتحادملی زنان نیزباانتشاربیانیه ای درموردآزادی بیان وآزادی روزنامه نگاری تاکید کردکه روزنامه نگاری دراین زمان حساس احساس آزادی می کندکه سخنی بی پروا رامی نویسدوافکارش راصادقانه بادولت وملت درمیان می نهد.
اتخادملی زنان دربخش دیگری ازاین بیانیه ضمن محکوم کردن روش تلویزیون درمورد مطبوعات نوشته است:
آن شیوه سخن گفتن درخورسیماوصدای انقلاب نیست!درخورگروه ضربت است.اوست که مسئولیت ضرب وشتم افرادرابه خاطرفروش یک روزنامه برعهده دارد. اوست که بادآوردورانی است که جوانان مارابخاطرخواندن یک کتاب به سالهازندان محکوم می کرد...
حزب کارگران سوسیالیست نیزدربیانیه هیات احرائی خودباانتقادازبی توجهی های دولت گفته شده است:
دقیقابدین علت که دراین مقطع تاریخی بحث قانون اساسی ومجلس موسسان مطرح است جامعه نیازمندآرادی کامل است.
گروه سیاسی ایران امروز(باخترامروز)نیزدربیانیه ای ازآزادی مطبوعات پشتیبانی کرده است.
دکترسعیدفاطمی دبیرهیات اجرایی ایران امروز دراین زمینه اعلام نموده که مابه اعتقادراسخ به مبانی مقدس دینی وتائیدرهبری امام خمینی هیچگونه تهدیدوتوهین وارعاب نسبت به مطبوعات وآزادی قلم راتحت هیچ عنوانی پذیرانیستیم.مارجاءواثق داریم که نظرات امام دراین موردتحریف شده وهرگز منظور سلب آزادی جامعه مطبوعاتی ویاتعطیل جرایدویاشکستن قلم نویسندگان وخبرنگاران نبوده است.
حزب جمهوری اسلامی نیزدرزمینه آزادی مطبوعات وبیانیه ای که ازسوی انجمن دفاع ازآزادی مطبوعات منتشرشده اعلامیه زیررامنتشرکرد:
«بسمه تعالی:اعلامیه ای  که بنام انجمن دفاع ازآزادی مطبوعات،اطلاعات شنبه22اردیبهشت منتشرشده درآن ازدواطلاعیه دفترامام درباره روزنامه های آیندگان وپیغام امروز بالحن زننده ای اظهارشگفتی گردیده بنوبه خودبرای ماموجب شگفتی وتاسف است.صادرکنندگان این اطلاعیه درپوشش دفاع ازآزادی مطبوعات خواسته اندکه بدترین نوع سانسوررابرمردمی که بامبارزات وفداکاری های خودخودبه همه وازجمله به مطبوعات آزادی داده اند،تحمیل کنند،خواسته اندکه رهبرانقلاب اسلامی ایران دربرابرسخن دروغی که به اونسبت داده می شودوناروایی که اززبان او نقل می شودساکت بماندوحتی آنراتکذیب هم نکند،خواسته اندکه رهبروملت ایران دربرابرروزنامه آیندگان که موضع خصمانه اش نسبت به انقلاب اسلامی ایران ازخبرهای تحریف شده اش،ازگزارش های توطئه آمیزش وازگونه گون شیوه موذیانه اش همیشه آشکاربوده است حتی نظروعقیده خودراهم نگویندوبرطبق میل وانتخاب خودحق نداشته باشندآنرانخرند،این عجیب ترین وبدترین سانسوراست که آقایانی با چهره وداعیه آزادیخواهی وانسان دوستی برانسان های آزاده تحمیل می کنند آنها انتشارخبردروغ دراین روزنامه وروزنامه پیغام امروزراکه خیانت به رهبر انقلاب ئخیانت به آزادی است ندیده می گیرندوآنراسوء تفاهمی می نامند.ولی کمترین وطبیعی ترین عکس العمل این دروغ پراکنی راباجنچال وهیاهوی تبلیغاتی پاسخ می گویند و آنراسانسور وفشارواختناق مطبوعاتی وانمودمی کنند.
جنبش انقلابی مردم مسیلمان ایران(جاما)طی اطلاعیه ای که درباره موقعیت کنونی جامعه واهمیت دسترسی به اطلاعات واقعی وارتباطات مناسب انتشار داده اعلام کرده است:
...وظیفه مقدس حکم می کندکه برای حفظ دستاوردهای گرانقدری که یا شهادت هزاران نفرازمسلمانان  پاک سرشت به چنگ آمده بایددروحدت صفوف وکلمه و استمرار انقلاب تارسیدن به اهداف آن کوشا بود...مابه تمام مسلمانان مبارزاعلام می کنیم که بزرگترین خطری که یکپارجگی  مردم ماراتهدید می کند،افکارارتجاعی وراست گرایانه ای است که از موج احساسات مردم سو استفاده کرده وافکار عمومی را به جهت خلاف مسیرانقلاب سوق می دهد.
26اردیبهشت ماه1358روزنامه بامداد:
یادداشت سردبیر:
چندروزپیش آیندگان تعطیل شد.دیروزتیغ ازکنارگوش کیهان گذشت.(25تن از نویسندگان وخبرنگاران کیهان ازورودبه این موسسه منع شدند)فرداشایدنوبت به اطلاعات باشدوپس فردانوبت ما.مایی که درروزهای آغازانتشارگفتیم دربرابر رخدادها،بی جبهه ایم ووابسته وارگان نیستیم.ولی بی طرف هم نیستیم.وطرف مان آن سویی است که ملت ایران است ودرمقابل ضدانقلاب ساکت نمی نشینیم.دراین شرایط دراین فضابرای مطبوعات چه بایدکرد؟
26اردیبهشت ماه1358روزنامه بامداد:
بیانیه هیات تحریریه کیهان:ملت آزاده ایران!
اعضای هیات تحریریه کیهان علی رغم اکراه شدیدخودبه ایجادکوچکترین تشنج و هیجان نابجادرایرانی که مرحله حساس سازندگی رامی گذراندوعلی رغم عشق شدیدمان به شرکت درلحظه به لحظه زندگی اجتماعی کشورازبندرسته خود،روزسه شنبه25اردیبهشت ماه58نتوانستیم بخدمت به شماادامه دهیم ومجبورشدیم که دست ازکاربکشیم.چه شدکه دست ازکارکشیدیم وچه شدکه روزنامه ای که بدست شمارسیدکیهان همیشگی نبود...جریانات پریروزکیهان که طی آن کارکنان کیهان برای چندین باربه روش گروه معدودی درتحریریه اعتراض کردندومدت3ساعت دست ازکارکشیدند،مویّداین نکته اساسی واین واقعیت انکارناپذیرجامعه انقلابی امروزایران بودکه که دیگربانیرنگ های قلمی نمی توان ماننددوران اختناق واستبدادی آریامهری به اهداف وآرمان های مردم بی اعتنابود.بدنبال این اعتراض،امروزنخستین  مرحله پاکسازی درکیهان انجام شدوعده ای ازهیات تحریریه تصفیه گردیدند...ماجراچه بود؟
دراوائل هفته،پس ازخودداری هیات تحریریه روزنامه آیندگان ازادامه انتشاراین روزنامه،روزنامه کیهان ضمن حمله به روش ضدمطبوعاتی رادیو وتلویزیون،ازحادثه ای  که برای آیندگان پیش آمده اظهارتاسف کرد.وبه تجزیه وتحلیل این واقعه پرداخت.درپی انتشارسرمقاله کیهان،روزبعد،کارگران وکارمندان عضوانجمن اسلامی کیهان به عنوان اعتراض به عمل کیهان وسرمقاله ای که درباره روزنامه آیندگان نوشته شده بود در مقابل ساختمان روزنامه اجتماع کردند.درهمین حال آنان خواستارتصفیه سریع هیات تحریریه کیهان بودند.ازسوی دیگر سندیکای نویسندگان وخبرنگاران مطبوعات با آگاهی ازجریانات ودرپی حوادثی که برآیندگان رفت اقدام به تشکیل جلسات متعددی باحضوروشرکت نمایندگان مطبوعات،صاحب نظران مطبوعاتی کرد،صبح دیروز کارگران چاپخانه فنی وقسمت های دیگرموسسه انتشاراتی کیهان ازورود20نفراعضای شورای سردبیری وتحریریه این روزنامه به داخل موسسه جلوگیری کردند.کارگران مذکورعلت کارخودرااینطورمطرح کرده اندکه اعضای شورای سردبیری وتحریریه که دارای عقاید وگرایش های سیاسی ویژه ای هستندروزنامه کیهان رابه سمت غیر دلخواه آنان ودرجهتی غیرازمصالح ومنافع مردم وکشورسوق می دهند،لذابابدازموسسه اخراج شوند...
...به همین مناسبت پیش ازظهردیروزدکترممکن معاون وزارت اطلاعات وتبلیغات درموسسه کیهان حضوریافت ودرجلسه ای به مذاکره درباره خواسته های کارگران واعضای تحریریه پرداخت.دراین جلسه دبیران سندیکای نویسندگان ونماینده وزارت کار واموراجتماعی نیزحضورداشتند...درهمین حال آخروقت دی شب درتماسی باهمکاران مطبوعاتی مان درواحدآیندگان،مطلع شدیم که وضع این روزنامه همچنان دربلاتکلیفی است وتاکنون توافقی برای انتشاراین روزنامه بدست نیامده است. ضمناخبرنگاربامدادازساوه نیزگزارش دادکه نیمه شب پریشب افرادناشناس کتابفروشی(نیمایوشیج)واقع درخیابان این شهررابه آتش کشیدند.این کتابفروشی نمایندگانی روزنامه آیندگان درساوه رابرعهده داشت.
بدنبال اعتراض اعضای روزنامه کبهان به فشار گروه های غیرمسئول وهم چنین بحران های اخیرمطبوعات،دی شب باحضوراعضای شورای سردبیری روزنامه های اطلاعات وکیهان وآیندگان وبامدادوپیغام امروزجلسه فوق العاده ای درمحل سندیکای نویسندگان وخبرنگاران مطبوعات تشکیل شد،که این جلسه بمدت6ساعت بطول انجامید.
سخنگوی سندیکای نویسندگان وخبرنگاران درپی تشکیل این جلسه اعلام کردبه نظرهیات مدیره سندیکا،کاری که درکیهان انجام شده باهیچ یک ازموارین حقوقی و مطبوعاتی وسندیکایی مطابقت ندارد.گروهی غیرمسئول بدون ذکر هیچ دلیل و اتهامی 20نفرازنویسندگان وخبرنگاران کیهان رابه محل کارخودراه نداده واسم این کار راپاکسازی گذاشته اند...
26اردیبهشت ماه1358روزنامه بامداد:
کارگران وکارمندان کیهان به حضورامام رسیدند:
صبح دیروزدرپی جلوگیری ازورود20نفرازاعضای تحریریه کیهان توسط کارگران و کارمندان موسسه کیهان که به خودداری ازکارکلیه کارکنان تحریریه انجامید،کارگران وکارمندان پس ازانتشار یک روزنامه4صفحه ای باسبکی متفاوت،رهسپارقم محل سکونت امام خمینی شدند.وبیانیه ای به شرح زیر(درمقابل امام وخطاب به امام) قرائت کردند:
«مدت هادرتکاپوی اصلاح روزنامه بودیم.ومی خواستیم تاچون همیشه درجهت انقلاب اصیل وعزیزمان گام برداربم.امروزازورودگروهی ازاعضای تحریریه به موسسه که در چندماه گذشته نقش فعالانه ای رادرگرفتن خبرونوشتن مطالب روزنامه اعمال داشته اندوبکرات نشان داده اندکه درمقابل انقلاب خونین اسلامی مان تعهدومسئولیتی را که یک نویسنده بایستی احساس کند،نمی کردندجلوگیری به عمل آوردیم.بدنبال این کارگروهی دیگرازاعضای تحریریه ازانجام وظیفه سرباززدندماناچاراولین روزنامه مستضعفین راباهمبستگی وهمیاری خودانتشاردادیم»
 سپس امام خمینی گفت:
«اگرمطبوعات بخواهدبازبه پشتیبانی ازجنایتکاران وخیانتکاران چیزی بنویسنداین مطبوعات مانیست.این خیانت است.(صحیح است 3مرتبه)بایدمطبوعات آنچه که ملت می خواهندبنویسندنه آنچه که برخلاف مسیرملت است.مع الوصف دربعضی از مطبوعات چیزهایی که برخلاف مسیرملت است وبرخلاف آمال جامعه وملت است منعکس می شودوماتاکنون به مسامحه رفتارکرده ایم.ومن امیدوارم که مطبوعات را خودصاحبان مطبوعات اصلاح کنند..من ازشماکارمندان وکارگران روزنامه کیهان تشکر می کنم که بااراده صمیمانه وعزمی مصمم جلوی اشخاصی که برخلاف مسیرملت می خواهندبروندگرفتید.گفتیدکه شایدکیهان امروزموافق میل ملت نباشد،کیهان امروزموافق میل ملت است.(صحیح است3مرتبه)ملت روزنامه ای رامی خواهدکه مطابق آزادی خودش،مطابق آزادی ملت،مطابق خواسته ملت رفتارکنند.مقاله نویس نمی خواهد.قصه نویس نمی خواهد.چیزهایی می خواهدکه مطابق مسیرملت باشد...ملت ماخون نداده اند که بخواهند بازاین اباطیل برگردانندبه حال اول،این قابل تحمل نیست.ماتاآنجاصبرمی کنیم که توطئه نباشد...».
 27اردیبهشت ماه1358روزنامه بامداد:
نقل ازنشریه دیپلماتیک؛خشم امام:
ازروزی که خبروحشت اثرترورمرحوم استادمطهری انتشاریافت وخاطرامام قرین تکدر وتاثُّرگردیدومتعاقب آن رنجش ازروزنامه آیندگان پیش آمد،نمودبیانات ایشان حاکی از اخم وخشم امام تلقی شدوهمگان رامضطرب ونگران ساخت وتعدادمعدودی تصور کردندکه ممکن است عصبانیت وناراحتی رهبرانقلاب که ذرحال حاضرجان و مال35 میلیون مردم کشوررادراختیاردارند،موجب شدت عصبانی هاوتندروی هاگرددواتفاقا روز یکشنبه که ورزشکاران وقهرمانان بحضورشان رفتند،امام درباره خصایل پسندیده و صفات حمیده مولاعلی بشرح جامع وجالبی به تفصیل سخن گفتند،اماازعفووگذشت وکرامت علی مطلبی  به میان نیاوردندکه بازشنوندگان رادیووبینندگان تلویزیون بیشتر بفکرفرورفتند،لکن ناگهان نیمه شب همان روزصدای ایران چون بلبلی غزل خوان امربه امام خطاب به دادستان انقلاب را که مبنی برمحدودکردن مجازات اعدام بود منتشرساخت ودل های ریش وقلب های پریش راازهرنوع اضطراب وتالم آلوده کرد و بخوبی معلوم است که پیشوای روحانی ودین ورهبرسیاسی وانقلابی ایران از عطوفت ورافت وعدالت ومروت ونصقت علی به هیچ وجه غافل نیست ودرست در هنگامی که اوضاع واحوال  غضب وخشونت راگواهی می داد،نورعدالت ومحبت تابیدن گرفت وباردیگر دعاگویان وثناخوانان امام درفوائد اقدامات ایشان که توجه بگرفتاران وبندیان است زبان گشودند،جاداردکه هیچکس درهیچ مورد کاری نکندکه رهبرانقلاب اسلامی رامکدرومتاثرسازد.
27اردیبهشت ماه1358روزنامه بامداد:
روزگذشته ازطرف حزب جمهوری اسلامی اعلامیه ای باین شرح انتشاریافت:
بسمه تعالی؛اعلامیه ای بنام انجمن دفاع ازآزادی مطبوعات دراطلاعات شنبه22اردیبهشت منتشرشده ودرآن ازدواطلاعیه دفترامام درباره روزنامه های آیندگان وپیغام امروزبالحن زننده ای شگفتی گردیده بودکه به نوبه خودبرای ماموجب شگفتی وتاسف است.صادرکنندگان این اعلامیه درپوشش دفاع ازآزادی مطبوعات خواسته اندکه بدترین نوع سانسوررابرمردمی که بامبارزات وفداکاری های خودبه همه وازجمله به مطبوعات آزادی داده اندتحمیل کنندوخواسته اندکه رهبرانقلاب اسلامی  ایران دربرابرسخن دروغی که به اونسبت داده می شودوناروایی که اززبان اونقل می شودساکت بماند.وحتی آنراتکذیب نکند.خواسته اندکه رهبروملت ایران در برابرروزنامه آیندگان که موضع خصمانه اش رانسبت به انقلاب اسلامی ایران ازخبرهای  تحریف شده اش وازگزارش های توطئه آمیزش وازگونه گون شیوه موذیانه اش همیشه آشکاربوده است.حتی نظروعقیده خودراهم نگویندوبرطبق میل وانتخاب خودحق نداشته باشندآنرانزند.این عجیب ترین وبدترین نوع سانسوراست که آقایانی باچهره وداعیه آزادیخواهی وانسان دوستی برانسان های آزاده تحمیل می کنند.
 27اردیبهشت ماه1358روزنامه بامداد:
گروه هاوسازمان هانظریات خودرادرباره مطبوعات اعلام کردند:
دومین شماره کیهان بدون هیات تحریریه دیروزمنتشرشد.دیروزدرحالی که روزنامه کیهان دردومین روزانتشارجدیدخودباهمکاری کارگران واعضای منتخب،ودروزنی نه در حددیگرروزنامه هامنتشرشد.گردانندگان دوروزاخیرکیهان بااعتراف وانگشت گذاشتن به نارسائی های ناشی ازکمبودهای نیروی انسانی،عقیده دارندکه بابهره گیری از نیروی انسانی بهتروبیشترشماره هایی رامنتشرخواهندکرد.
درهمین حال نمایندگان هیات علمی دانشگاه صنعتی تهران طی نامه سرگشاده ای به مهندس بازرگان خواستارآزادی مطبوعات بدون قیدوشرط شده اند...
درهمین حال آیت الله سیدکاظم مرعشی ضمن صدوراطلاعیه ای،ازبیانیه امام خمینی پشتیبانی کرد.
شورای موسس اتحادیه کارکنان نیزباانتشاربیانیه ای اعلام کردنددراین زمان بیش از هروقت دیگربه مطبوعات آزادنیازداریم.
وسازمان چریک های فدایی خلق نیزباصدوراطلاعیه ای ازوجودسانسورواختناق در جامعه سخن گفتندواعلام کرده اند:امروزشاهدآنیم که اختناق درسراسرایران تجاوزرات خودرابه جرم  آزادی وآزادیخواهی لحظه به لحظه افزای می دهند...
حزب جمهوری اسلامی نیراقدام کارگران و کارمندان کیهان راتائیدکرد. ازسوی دیگر روزنامه آیندگان همچنان درتعطیلی بسرمی برد...
28اردیبهشت ماه1358مجله جوانان:
عدم انتشارآیندگان نه فقط درسال جاری،که درعمرکوتاه انقلاب خلقی ما،بزرگترین حادثه مطبوعاتی-سیاسی برای جرایدوروزنامه های ایران درقالب مساله آیندگان پدیدآمده.بدینگونه که آیندگان متن مصاحبه«لوموند»راباامام خمینی زیرعنوان «چپ گرایان دراین دخالت(ترورعلامه مطهری)دخالت نداشته اند»چاپ کردکه بلافاصله با عکس العمل شدیددفترامام روبروشد.چراکه این تیترراوقسمتی ازمطلب مصاحبه را تحریف شده دانستند.
دفترامام ضمن تکذیب تیتروقسمتی ازمتن مصاحبه مندرج درآیندگان ازقول امام نقل کرد:«من این روزنامه راازاین پس هرگزنمی خوانم!»
وبدنبال صدوراین اعلامیه ناگهان عده ای ازمردم که قبلا هم نسبت به آیندگان ومواضع سیاسی آن احساس نارضایتی می کردنددرقم ومشهدوشیرازوبسیاری ازشهرهای دیگربه آیندگان به شدت اعتراض کردند.
آیندگان روزشنبه روزنامه رادرسه صفحه سفیدویک گزارش یک صفحه ای منتشر کرد که درآن دقیقامواضع آیندگان راروشن کرده بودوبه همه پرسش هانیزپاسخ داده بود ونوشته بودکه:مخالفان آیندگان که به نظرمی رسدباعوامل ارتجایی پنهان شده در پشت مصادرقدرت بی ارتباط برای توقف انتشارآیندگان به هربهانه ای آویخته شده اند.وسپس توضیح داده بودکه مترجم این مصاحبه آقای بنی صدربودوعین خبرهم در شماره92بولتن خبرگزاری پارس درج شده وهمان روزهم ازرادیووتلویریون پخش شده است.
28اردیبهشت ماه1358مجله جوانان:
کنترل مطبوعات:
پشت پرده ای هاخبرمی دهندکه ازجانب بعضی ازگروه های فعال تهران تلاش می شودتابه هرنحوکه شده رسانه های گروهی مخصوصاروزنامه ها ومجلات تهران را تحت کنترل خوددرآورند.
پشت پرده ای هااضافه می کنند این گروه مخصوصادرموردآن دسته ازروزنامه هاومجلاتی که همیشه مدافع دولت ها بوده اندموقعیتی چشمگیرداشته اند.
28اردیبهشت ماه1358مجله تهران مصور،ش17:
کلام نخست(سرمقاله):باردیگرموضع ماموردسوال قرارگرفته است.
ازرمانی که رادیووتلویزیون حمله دفترامام به دوروزنامه راتاسطح هفته نامه آهنگرومجله تهران مصورتعمیم دادوازیک وسیله ارتباط همگانی نه استفاده ملی ومردمی ،بلکه بهره ای شخصی وانحصارگرایانه کرد،خوانندگان بسیاری درتماس های تلفنی وحضوری نگرانی خودراابرازمی دارندکه آیاتهران مصور،این هفته انتشارخواهدیافت یانه؟واگرانتشاریابدبرسرموضع خودایستادگی خواهدکردیاآنکه تغییرنرمش خواهدداد؟...مردم بدرستی می دادنندکه سانسورنخستین حربه حکومتگرانی است که می خواهنددیکتاتوری وزوروقلدری رابه جای آزادی وحاکمیت مردم بنشانند....هیات تحریریه تهران مصورمعتقداست:که آزادی صرفایک مفهوم ذهنی که هرکس براساس منافع خودهرچندتنگ نظرانه آنراتحریف کند،نیست.بلکه آزادی ازروابط عینی انسان هادرجامعه وعظیم ترین دستاوردانقلاب شکوفان ماست...هیات تحریریه تهران مصورتصمیم دارددربرابرگروه های فشارکه هرروزازسوی کسانی تجریک می شوندودست به تهدیدوارعاب وخشونت می زنندهزگزتسلیم نشود.
28اردیبهشت ماه1358مجله تهران مصور،ش17:
به یاران آیندگانی:
به شماکه درتمام این4ماهی که-ازپایان اعتصابمان می گذردکه تازیانه ای برپیکراستبدادبود-راه راست خودرفتید،به شماکه شهامت روزنامه نویسی راکه پس ازکریم پورشیرازی هامُرده بود،نخستین نشانه ونشان بودی،به شمایاران آیندگانی!به شماکه نام صوراسرافیل خارازنده نگهداشتید...صبح شنبه مادیدیم جوانانی که دسته دسته آیندگان رامی فروختندومی گریستند...سفیدی کاغذبزرگترین اعتراض می توانست بود...همکارانتان درتهران مصور.
28اردیبهشت ماه1358مجله تهران مصور،ش17:
«آیندگان»مساله جنجالی ومهم هفته:
درهفته ای که گذشت مهم ترین ماجراهابرسرروزنامه هااتفاق افتادوبیشترین جنجال هاراباعث آمد.ماجراهاوجنجال هایی که اگرچه درقالب مسائل دوره انقلاب می گنجد،اماخاطره های رعب آوری رادرذهن روزنامه نویسان ومردم دوستدارآزادی زنده می کند.خاطره هایی نظیرآنچه ازکریم پورشیرازی ها ومحمدمسعودهادریادهامانده است.آیاچنین وقایعی درتاریخ ایران تکرارخواهدشد؟وباردیگرملتی به سراشیبی سقوط خواهدافتادوآزادی محوخواهدشد؟یاآنکه همه این ها،مسائلی گذراست؟مسائل دوره ی انتقالی است وازآن نبایدبیم وهراس به دل راه داد؟
روزپنج شنبه دردومین روزی که تهران مصورشماره پیش برسرپیشخوان روزنامه فروشان بود،روزنامه آیندگان مانندهمیشه انتشاریافت.اماهنوزساعتی ازانتشارآن نگذشته بودکه اعلامیه ای ازسوی دفترامام خمینی،نویسندگان وگردانندگان آنراهراسان کردواین سوال راپیش آوردکه چه شده است که چنین اعلامیه ای منتشرشده،حتی بدرستی نمی دانستندکه مساله برسرخبرصفحه اول روزنامه است یاآنکه گزارش گزارش مربوط به گروه فرقان-گروهی که مسئولیت ترورآیت الله مطهری وسرلشگرقره نی به عهده گرفته است-آن راباعث آمده است.دراین اطلاعیه چنین آمده بود:آنچه روزنامه آیندگان درباره عوامل دست اندرکارشهادت استادآیت الله مطهری نوشته است،دروغ محض است.این روزنامه که تزاول انقلاب تاکنون همیشه نقش انحرافی وبرخلف مصلحت ملت مسلمان داشته است.موردتائیدمسلمان متدین وانقلاتبی نبوده ونیست وامام فرموده اندکه اینروزنامه راازاین پس هرگزنمی خوانندومطلب مندرج درآن هرگزموردتائیدشان نیستوحساب هیات تحریره این روزنامه ازکارکنان مسلمان ومتعهدآن جدااست.درضم خاطرنشان می سازدازاین پس رسانه های خبری روزنامه هاومجلات صحت مطالب راجع به امام رامی توانندازدفتراما سوال بنماینددرغیراین صورت دفترامام خودراموظف به تکذیب آن می دادند.زیراپیامدهای نسبت اخباردروغ وجعلی به امام ازطرفبعضی نشریات مغرض ومنحرف بسیارخطرناک می باشد.
این واکنش ازسوی دفترامام بوددرباره خبری که به خودایشان  مربوط می شد.درخبرآیندگان درباره ترورآیت الله مطهری وسرلشگرقره نی ازقول امام-درمصاحبه ای باروزنامه معتبروپرتیراژ«لوموند»چاپ پاریس،تیترزده شده بودکه:«چپ گرایان دراین جنایات هیچ دخالتی نداشته اند»وعین خبرازروزنامه «لوموند»ترجمع شده بود...درکنارمساله آیندگان مساله کوچکتری هم وجودداشت:وآن مشکل روزنامه پیغام امروز بود.دراعلامیه که ازسوی دفتر امام منتشرشده بودخبرروزنامه پیغام امروز رادرباره تشکیل شورای ملی به فرمان امام تکذیب می گرددوآنرادروغ محض می خواند.اعلامیه به این شرح بود:«آنچه درروزنامه پیغام امروز راجع به تشکیل شورای ملی بفرمان امام مرکب ازاحزاب مذهبی وغیرمذهبی وسیاسی نقل شده است دروغ محض می باشدودفترامام این مطلب راشدیداتکذیب می کند.این دفترمصمم است درمقابل اخباردروغ وانحرافی که موجب ازهمپاشیدگی وحدت همه قشرهاباشدعکس العمل مناسبی نشان دهد.ونظرحضرت آیت الله العظمی امام خمینی رادرباره این چنین روزنامه اعلام دارد...قضیه هم واقعا به همین اندازه اهمین داشت،نه بیشتر.چنانکه دفترآیت الله طالقانی نیزدراطلاعیه ای این خبرراتکذیب کردودرآن گفت:خبرمربوط به تشکیل شورای ملی به فرمان امام وبه رهبری اجرائی آیت الله طالقانی مرکب ازاحزاب سیاسی ومذهبی وغیرمذهبی که درروزنامه پیغام امروزمورخ25اردیبشهت58درج گردید،شدیداتکذیب می نماید.جراید سعی نماینددرمسیرراستین انقلاب نقش خودراایقفاکنند.این خبرتکذیب شد.همانگونه که خبردعوت ازآیت الله طالقانی ازطرف جبهه ملی ایرات تکذیب شد.اما مساله به همین ختم نشدوازسوی رادیووتلویزیون جمهوری اسلامی ایران شکل وشمایل دیگری به خودگرفت وبه اندازه ای دورازانتظاربزرگ شد.
پیغام امروزکه ازآغزدوره تازه اتنشارخودکه به واقع می توان آنراتولدی دوباره برای این روزنامه خواند-دست به انتقادوافشاگری وسیعی زده است.موردنفرت آقای صادق قطب زاده-یکی ازاعضای مثلث بیق-بنی صدر،یزدی،قطب زاد،بدین جهت آقای قطب زاده بهانه خوبی پیداکردتابه نحودلخواه به این روزنامه بتازد...
28اردیبهشت ماه1358مجله تهران مصور،ش17:
نظرشاعران ونویسندگان درباره تحریم روزنامه ها:
غلامحسین ساعدی:روزنامه هادرمقابل هرنوع سانسوروتسلط واختناق شدیدامقاومت کنندواصلاتسلیم نشوند.تسلیم شدن همان وبرچیده شدن هرنوع آزادی هم همان.
احمد شاملو:
تحریم روزنامه هانشانه این است که تعارفات کنارگذاشته شده وشمشیرکاملاازروبسته اند.
باقرپرهام:گروه های فشارتنهاگروه هایی هستندکه عملادست شان برای حلوممعضل این گونه مسائل بازاست وبه شیوه خودراساعمل می کنند.این خطری است جدی برای آزادی درایران که همه جناح هااعم ازآنهاکه درداخل دولتندیاآنهاکه خارج ازدولت قراردارند.بایدبرای مقابله باآن بسیج شوندوهمکاری کنند.
محمدمختاری(شاعر):فکرمی کنم(درباره روزنامه آیندگان)اگرقراربودتکذیب کنندبایدخبرومصاحبه«لوموند»راتکذیب می کردند.
اعلامیه انجمن دفاع ازآزادی مطبوعات:
روزپنج شنبه25اردیبهشت58دوتکذیب نامه شگفت انگیزازطرفدفترامام درباره مندرجات روزنامه های آیندگان وپیغام امروزمنتشرشد.اکنون امنیت این دوروزنامه درمعرض خطرقرارگرفته است.آزادی مطبوعات ورفع هرگونه فشارواختناق ازهدف های اصلی انقلاب ایران است.به هیچ وجه باورکردنی نیست رهبرانقلال که همیشه ضرورت آزادی مطبوعات رادرسخنان خودتاکیدکرده اند،اجازه ندهندسوءتفاهی درمورد انتشاریک خبر،وسیله اختناق وواردآوردن فشاربرمطبوعات قرارگیرد.
حسین مهری:پایان عصراطاعت کورکورانه(مقاله)درباره روزنامه آیندگان:
ازآنجاکه نگفتن وسکوت برگزارکردن وازترس پذیرفتن؛درهمه کیش هاومسلک هاگناهی نابخشودنی است،ازآنجاکه به تجربه ثابت شده است که خُردخُردزیرباررفتن،زمینه رابرای اطاعت کورآماده می کندوکارابه گسترش زوروتحمل زورمی کشاندوزوررابه اعتیادروزانه تبدیبمی کندفازآنجاکه دانم رهبری روحانی انقلاب،برخوردارازسعه صدروشنواوپذیرای نقدونظرهاست وگرنه علیه زوروبیدادقیام نمی کرد،ازآنجاکه می دانم بنیان این قیام به نقدونظر(خاصه آنجاکه خیرهمگان درمیان است)نمی لرزدوپای درزمین سخت دارد،وازانجاکه آزادی به ما می آموزدخهیچ اقدام رابررسی نشده ونسنجیده نپذیریم،می خواهم به رغم هرگونه ناخرسندی بگویم آنچه به عنوان اطلاعیه دفتر امام درباب«آیندگان»انتشاریافت یک اشتباه بودکه اطمیان دارم اهل نظرآن راازچشم رهبرروحانی انقلاب ندیده اند...
مسعودبهنود:مارابه کجامی کشانید؟(مقاله):
دربرابرآنهاکه می پرسند«تهران مصور»مگرچه کرده بو.دکه چنین تیغبرویش کشیده اند،چه بگویم؟
به آنهاکه پس ازشنیدن جعل رادیوتلویزیون پیام دفتر امام که تهران مصوروآهنگررانیزسرخودبه آیندگان وپیغام امروزافزودمی پرسیدند:چطورچنین وقاحتی امکان دارد؟چه بگویم؟
راستی چه بگوئیم به«بهزاد»پیشخدمت«تهران مصور»که او.راچشم بسته به کمیته برده اندوشکنجه داده اندوشلاق زده اندوبرای مابه این نشانی پیام تهدیدآمیزفرستاده اندکه اگرتایک هفته دیگر...چه بگوئیم به او که سخت مذهبی است ووقتی به دفترتازه آمدیم ازروزلوب تصاویری ازامام رابه درودیوارکوبیدوتادیروزشیفته وارنظردرآن می افکندودیروزباچشمانی پراشک می گفت:آقااینهالابئدکمیته امام نبودندوساعتی بعدازمن پرسیداگربه قم برم دستم به امام می رسدکه بگویم بامن چه کردند؟
30اردیبهشت ماه1358روزنامه بامداد:
نقل ازنشریه رویداد29اردیبهشت58:ازآزدای مطبوعات:داستان دل چرکینی ازبرخی روزنامه هاومجلات ورویاروشدن آنهاباواکنش شدیدافکارعمومی وهواداری گروهی ازمردم ازآنها،مساله آزادی مطبوعات رامطرح می سازد.دراین که اکثریتی به چه بزرگی یااقلیتی به چه کوچکی هواداریامخالف دیدگاه های یک نشریه باشند،نباید در امکان فعالیت وابرازنظروعقیده آن نشریه اثری داشته باشد.تردیدنیست.به گفته یکی ازآزادی گرایان نامی فرانسه:هرکس بایدبکوش محیطی فرآوردتادرآن مخالف او بتواند آزادی بیان وقلم وتجمع داشته باشد.البته این اصول هم مربوط به جامعه هایی است که اصل آزادی گرایی راپذیراشده باشندوگرنه درجامعه هایی دکترغیرپندارجزاین است.بگذریم اصل آزادی بهرحال درجامتعه های آزادی گرامرزنیست ومرزآن برای افراد وگروه هاچندعنصرمعین می کند:آزادی وحقوق افرادوگروه های دیگرمنافع ونظم جامعه ملی.
 30اردیبهشت ماه1358روزنامه بامداد:
نقل ازپیغام امروز29اردیبهشت58:آقای بازرگان تاریخ دروغ نیست:شرحی که می خوانیدقسمتی ازنامه سرگشاده هیات اجرایی جمعیت حقوقدان ایرانی به نخست وزیراست.هم اکنون که این نامه رامی نویسیم روزنامه های آیندگان وکیهان بمحاق تعطیل افتاده اندوسایرمطبوعات زیرفشارتبلیغاتی رادیوتلویزیون دارندخُردمی شوند... تاریخ دروغ نیست.آقای بازرگان شمااین حرف راسالهامی زدیدوشاه مخلوع براین حرف شمامی خندید.ولی درعمل ثابت شدکه حق باشمابوده وتاریخ دروغ نیست. اینک مااین حرف رابرای شمابرای کسی که بظن ماهنوزدرامواج قدرت غرق نشده است،تکرارمی کنیم.مطمئن هستیم که شمانه غافل هستیدونه فراموشکار.مطمئن هستیم که شماهم هنوزمعتقدهستیدکه تاریخ دروغ نیست واین صفحات تاریخ است که سرنوشت چنین حکومت هایی رارقم زده است.
تاریخ می گویدکه اینگونه حکومت هاآلت دست عده ای باصطلاح تکنوکرات بی اعتقاد می شونددرمسیرانحصارطلبی قرارمی گیرند،بتدریج رابطه شان بامردم قطع می شودوبه آلت سلطه(اطرافیان)تبدیل می گردند.
آقای بازرگان شمانه تنهابه عنوان رئیس دولت بایدازجذب شدن به سراب قدرت بپرهیزیدبلکه بایدبه عنوان موسس شجاع جمعیت دفاع ازآزادی وحقوق بشرآن اصول عالی راکه برای آن مبارزه کردیدپاس دارید.خودتان رازدام انحصارطلبان نجات دهید.اگرچنین کنیدتاریخ ازشماچهره ای درخشان خواهدساخت ودرکنار امیرکبیر و مصدق قرارخواهددادوالا....
30اردیبهشت ماه1358روزنامه بامداد:
ستون خبرنگارخصوصی:هشداربه اعضای تحریریه خواندنیها:
بحران مطبوعات که روبه تزایداست وهرروزشعاع آن گسترش می یابد،محافل طرفدار آزادی قلم رابه شدت نگران آینده مطبوعات کرده است واین گروه درهراسندکه مبادا بحران فعلی دامنگیرسایرنشریات مستقل نیزبشود.موج تعرض درموردآیندگان  وچند مجله وروزنامه نگاردیگر،اگرازخارج وازدرون جامعه آغازشدولی درموردکیهان وضع کاملا متفاوتی داردوکیهان ازدرون خوددچاراین بحران وتعرض قرارگرفت.خبرنگارخصوصی که این بحران راپی گیری می کندمعتقداست روشی که درکیهان اعمال شدوکارگران وکارکنان این روزنامه موفق شدند برای اولین باردرتاریخ مطبوعات بدون حضورحتی یک نفرازاعضای تحریریه مبادرت به انتشاراین روزنامه بکنند،امکان داردکه به چندواحد مطبوعاتی دیگرنیزسرایت کند.خبرنگارخصوصی بااعلام پشتیبانی کارگران مجله خواندنیهاازکارگران کیهان،به اعضای تحریریه این مجله هشدارمی دهدکه مواظب باشندتابه سرنوشت اعضای تحریریه کیهان دچار نشوند.