|
۱۳۹۶ بهمن ۲۵, چهارشنبه
شش روز خیزش زنان ایران در اسفند ۱۳۵۷(۲) پنجشنبه ١٧ اسفند
پزشکان شاغل در طرح «تحول نظام سلامت» معروف به «پزشکان طرحی» چهارشنبه ۲۵بهمن طبق فراخوان قبلی اعتصاب سراسری کردند. این پزشکان پس از وارد شدن در طرح بیمه سلامت حق داشتن مطب را از دست دادهاند و یک سال است کارانه هم نگرفتهاند.
اعتصاب سراسری پزشکان طرحی در ۱۱۵شهر ایران
پزشکان شاغل در طرح «تحول نظام سلامت» معروف به «پزشکان طرحی» چهارشنبه ۲۵بهمن طبق فراخوان قبلی اعتصاب سراسری کردند. این پزشکان پس از وارد شدن در طرح بیمه سلامت حق داشتن مطب را از دست دادهاند و یک سال است کارانه هم نگرفتهاند.
پیش از آغاز اعتصاب، ۱۵۰۰ پزشک آمادگی خود را برای شرکت در اعتصاب اعلام کرده بودند. پزشکان اعتصاب کننده طبق اعلام قبلی از حضور در درمانگاهها و ویزیت بیماران غیراورژانس خودداری کردند.
کانال خبری پزشکان، اسامی ۱۱۵ شهر را که اعتصاب در آنها صورت گرفته منتشر کرده و نوشته است «علیرغم تهدیدات و وعدهها، اعتصاب سراسری پزشکان طرحی در اکثر مراکزی که اعلام آمادگی کرده بودند، آغاز شد.»
وزارت بهداشت در اولین واکنش خود به اعتصاب پزشکان آنها را به «مفاهمه» و پیگیری خواست خود از مراجع قانونی دعوت کرد.
پیش از آغاز اعتصاب، برخی از مراکز درمانی و دانشگاههای پزشکی مرخصیهای پزشکان را لغو کردند.
دانشگاه پزشکی ایلام مرخصی پزشکان را تا اطلاع ثانوی لغو کرده. دانشکده پزشکی زابل هم اعلام کرده که مرخصی پزشکان در اسفند ۹۶ و فرودین ۹۷ لغو شده است. پزشک کودکان بیمارستان کمیجان در استان مرکزی تهدید به اخراج شد.
یک پزشک متخصص در توضیح اعتراض و اعتصاب پزشکان طرحی نوشته:
«داستان کوتاه است:
پزشکان طرحى بیش از یک سال است با حقوقى ناچیز کار کردهاند و بسیارى از آنان در دهه چهارم عمرشان طلبکارانى فقیر محسوب میشوند که در معیشت روزمره هم با مشکل مواجه شدهاند (واقعیتى دهشتناک که با سیاستهاى اشتباه وزارت بهداشت رخ داده است).
امروز و تا این لحظه جز صحبتهاىِ مغشوشِ سخنگوىِ وزارت بهداشت -که در هر بنبستى از خاطرات حضورِ پزشکان در جنگ میگوید – عملاً خبرى از واکنش و طرح مناسبى در وزارت بهداشت نیست.
طبق معمول موقع دریافتِ حق و حقوق و ویزیت ،پزشکى شغلى مقدس است و پزشک بدونِ دریافت حقوقش باید تا لبِ گور خدمترسانى کند اما موقع شکایت از هر نوع اشتباهى، پزشکى شغلى معمولى است و باید تاوان اشتباهش را با حبس و بگیر و ببند بپردازد!»
دومین روز اعتصاب و تجمع کارگران پیمانکاری ماهشهر
تجمع کارگران پیمانکاری پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر که روز سهشنبه ۲۴ بهمن آغاز شده امروز نیز ادامه یافت. کارگران خواستار یکسان سازی دستمزد ومزایا با نیروهای قرارداد معین هستند. کارگران در تجمع امروز خود بنرهایی حاوی وطالباتشان به همراه داشتند و شعار میدادند:
- تا حق خود نگیریم، این وضع ادامه دارد.
Video Player
00:00
01:08
اعتراض کارکنان پیمانکاری شرکت ملی حفاری ایران
کارکنان پیمانکاری شرکت ملی حفاری ایران به تبعیض و اختلاف حقوق دریافتی خود با کارکنان رسمی و قراردادی این شرکت اعتراض کردند.
کارگران در نامهای به مدیر عامل شرکت ملی حفاری ایران نوشتند گرچه دوشادوش سایر کارکنان کار میکنند اما در پرداخت دستمزدها با تبعیض روبرو هستند و این مشکلات به سرخوردگی، دلزدگی و کاهش انگیزه آنان انجامیده است.
۱۰ روز تجمع اعتراضی کارکنان اخراجی شرکت آلامتو
کارکنان پیمانکاری شرکت آلامتو ایلام سه شنبه ۲۴ بهمن دهمین روز تجمع خود را در اعتراض به حکم اخراج پشت سرگذاشتند.
مسؤلیت این کارکنان جمع آوری و باربری محصولات پتروشیمی ایلام با لیفتراک است و پیمانکار و مدیریت انبار قصد دارند این کارکنان را که چهار تا پنج سال سابقه کار دارند اخراج و بجای آنها نیروهای جدیدی را به کار بگیرند.
تحصن دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه
گروهی از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه چهارشنبه ۲۵ بهمن در اعتراض به آموزش پولی و هزینههای بالای تحصیل مقابل دفتر ریاست دانشگاه تحصن کردند. آنها به قانون موسوم به سنوات و پرداخت پول برای واحدهای درسی معترضند که در آن مردود شده و قصد گذراندن مجدد آن را دارند.
دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه بنرهایی حاوی اعتراضاتشان در دست داشتند که بر روی آنها از جمله نوشته شده بود:
- نه به پولی سازی دانشگاه
- پول نداریم، گرسنهایم، باید بمیریم؟
- محاسبه شهریه به دلار
- گدا (مسؤلان دانشگاه) از گدا (دانشجو) پول میخواهد.
کارگران فولاد ارومیه مقابل استانداری تجمع کردند
کارگران فولاد ارومیه چهارشنبه ۲۵ بهمن در اعتراض به یک سال تعویق مطالبات مقابل استانداری آذربایجان شرقی اجتماع کردند.
تجمع کارگران و پیمانکاران ایستگاه مترو شهرری
کارگران و پیمانکاران ایستگاه مترو چشمه علی واقع در شهرری چهارشنبه ۲۵ بهمن در اعتراض به ۸ ماه تعویق مطالبات خود تجمع کردند. کارگران بنرهایی در دست داشتند که روی یکی از آنها نوشته شده بود:
«ما کارگران، پرسنل و پیمانکاران ایستگاه مترو که اکثرا از مناطق محروم و جنوب شهر میباشیم، ۸ ماه است حقوق نگرفته ایم»
کاسبان پلاسکو باز تجمع کردند
گروهی از کاسبان ساختمان پلاسکو چهارشنبه ۲۵ بهمن نیز در حالی که بنرهایی حاوی مطالباتشان در دست داشتند حوالی این ساختمان فروریخته تجمع کردند.
تجمع اعتراضی معلمان سنندج مقابل استانداری
جمعی از معلمان سنندج سه شنبه ٢۴ بهمن در اعتراض به مطالبات معوقه، وضعیت معلمان حقالتدریس، اخراج همکارنشان و تبعیض در حوزه کاری با در دست داشتن نوشتههایی حاوی مطالبات و اعتراضاتشان مقابل استانداری تجمع کردند.
تجمع کارگران بیکارشده منطقه زلزلهزده با خواست بیمه بیکاری
گروهی از کارگران موسسه عمران نینوا که در مناطق زلزلهزده غرب ساکن هستند و شغل خود را از دست دادهاند چهارشنبه ۲۵ بهمن در اعتراض به عدم پرداخت بیمه بیکاری دست به اعتراض زدند.
رییس سازمان نظام پزشکی در جمع رادیولوژیستهای معترض
در پی اعتصاب سراسری رادیولوژیستها در ۲۴ بهمن و تجمع رادیولوژیستهای اعتصابی تهران مقابل وزارت بهداشتُ جلسهای در سازمان نظام پزشکی برای رسیدگی به خواستهای آنان تشکیل شد.
در این جلسه که با شرکت گسترده رادیولوژیستهای معترض برگزار شد، آنها بنرهایی حاوی اعتراضات و مطالباتشان را به همراه داشتند.
ایرج فاضل رییس سازمان نظام پزشکی در جمع معترضان حاضر شد و ضمن حمایت از اعتراضات رادیولوژیستها وعده داد در جلسهای با معاون وزیر بهداشت به درخواست های آنان رسیدگی کند.
رادیولوژیستها قبل و بعد از اعتصاب خود با کارشکنی و تهدید نهادهای وابسته به وزارت بهداشت روبرو شدند.
در فضای مجازی عکس نامهای منتشر شده که نشان میدهد برخی مراکز رادیولوژی که روز گذشته به علت اعتصاب تعطیل شده بودند پلمب شدهاند. در توضیح علت پلمب آمده است: «عدم اعلام تعطیلی به معاونت درمان».
اعتراض به عدم تعطیلی کارگران خوزستان با وجود آلودگی بالای هوا
سهشنبه ۲۴ بهمن میزان گرد و غبار هوای اهواز ۶۰ برابر حد مجاز اعلام شد. مدارس و مراکز آموزشی تعطیل شدند و ساعات کار کارمندان کاهش یافت. اما کارگران ناگزیر شدند به کار ادامه دهند.
در یک اعتراض رسانهای کارگران اهواز پرسیدند:
«بهراستی جنس ریههای ما از چیست که در بدترین شرا
در بدترین شرایط جوی نیز باید بر سر کارخود باقی بمانیم.
کارگرانی در کارخانههای بزرگی مثل فولاد خوزستان، پالایشگاه آبادان پتروشیمیهای سراسر استان و سایر مجتمعهای تولیدی که عمدتاً در هوای آزاد در حال تلاش برای تحریک چرخه اقتصادی استان و کشور هستند، چرا باید از قاعده حفاظت از سلامت جسم مستثنی باشند؟
مدیران عامل کارخانجات استان بر اساس کدام قانون و قرارداد این اجازه را به خود میدهند که با سلامت و جان انسانها در راه رسیدن به سود بیشتر بازی کنند؟
چرا هیچگونه خدمات و امکاناتی برای مقابله با ریزگردها در اختیار این کارگران قرار نمیگیرد؟»
کارگران بخش کشاورزی نیشکر هفتتپه نیز فیلمی از شدت آلودگی هوای شوش در اینترنت گذاشته و در توضیح آن نوشتند:
«ما کارگران بخش کشاورزی نیشکر هفت تپه توی این هوا تعطیل نشدیم و فقط ادارات تعطیل شدند.»
Video Player
00:00
00:05
چهارشنبه ۲۵ بهمن تظاهراتی مقابل استانداری خوزستان در اهواز در اعتراض به بیتفاوتی حکومت به آلودگی هوا، و خشک شدن تالابهای خوزستان و رودکارون برگزار خواهد شد.
اعتصاب کارگران نیبر مجتمع نیشکر هفتتپه
کارگران نیبر مجتمع نیشکر هفتتپه بعد از ظهر ۲۵ بهمن در اعتراض به عدم پرداخت دستمزدهای معوقه دست از کار کشیدند.
به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، حدود ۳۰۰۰ کارگر نیبر شاغل در دو قسمت فعلی و توسعه که مطالبات معوقه دارند با توجه به نزدیکی پایان سال نگران عدم پرداخت مزدهایشان هستند.
اعتصاب کارگران کیشچوب ادامه دارد
کارگران کیشچوب پنجشنبه ۲۵ بهمن نیز در اعتراض به ۸ ماه تعویق مزدها و بلاتکلیفی شغلی به اعتصاب و تجمع خود ادامه دادند.
در این میان سرپرست اداره کار وخدمات اشتغال منطقه آزاد کیش اعلام کرد رسیدگی به پرونده ۶۰ فقره شکایت کارگران بیکار شده کیش از کارفرمای این شرکت آغاز شده است.
محمد رضا واعظی، سرپرست اداره کار وخدمات اشتغال منطقه آزاد کیش با ذکر این که این کارخانه به دلیل رکود بازارکار با بحران روبروست و قادر به پرداخت حقوق کارگران نیست وعده داد در روزهای اینده بخشی از مطالبات کارگران پرداخت شود.
اعتراضات کارگران شرکت واحد عضو پروژه مسکن سپیدار یازده روزه شد
کارگران و رانندگان شرکت واحد عضو پروژه مسکن سپیدار ۲ و ۳ که ۵ سال از موعد تحویل مسکن به آنها گذشته چهارشنبه ۲۵ بهمن یازدهمین روز تجمع اعتراضی خود مقابل شهرداری تهران را پشت سرگذاشتند.
اعتراض رانندگان تاکسی فرودگاه صدوقی یزد به استقرار تاکسی اینترنتی
گروهی از رانندگان تاکسیهای فرودگاه صدوقی یزد سهشنبه ۲۴ بهمن به ایجاد یک کیوسک برای تاکسیهای اینترنتی در فرودگاه اعتراض کردند. به گفته رانندگان معترض نرخ تاکسیهای فرودگاه را شورای شهر تعیین کرده و تاکسیهای اینترنتی با حمل مسافر به قیمت ارزانتر کسب و کار حدود ۵۰ راننده تاکسی فرودگاه را با کسادی مواجه کردهاند.
پرداخت بخشی از دستمزد معوقه کارگران سد شفارود
کارگران سد شفارود در پی یک هفته اعتصاب دو ماه از مطالبات معوقه مزدی خود را دریافت کردند و به سر کار بازگشتند.
کارگران هنوز مزد آذر و دی را دریافت نکردهاند. مسئولان آب منطقهای وعده دادهاند تا پایان سال مزد آذر و دی کارگران پرداخت شود.
اعتراض به کیفیت نامناسب غذای کارکنان پیمانی شرکت پترو صنعت جنوب
کارکنان پیمانکاری شرکت پترو صنعت جنوب کارگاه مرکزی فاز یک پارس جنوبی عسلویه با انتشار عکس یک وعده شام که به آنها داده میشود به کیفیت غذا اعتراض کردهاند.
شیلاتداران بخش میانکوه مقابل استانداری چهارمحال تجمع کردند
گروهی از شیلاتداران بخش میانکوه واقع در شهرستان اردل سه شنبه ۲۴ بهمن مقابل استانداری چهارمحال بختیاری تجمع کردند. آنها خواستار رسیدگی به خساراتی شدند که در اثر ترکیدگی سال گذشته لوله انتقال نفت مارون به منابع آبی، مزارع پرورش ماهی و زمینهای منطقه وارد شده است.
تجمع دانشجویان و فارغالتحصیلان مهندسی ناپیوسته مشهد مقابل اداره راه و شهرسازی
گروهی از دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای مهندسی مشهد که به صورت ناپیوسته تحصیل کردهاند سه شنبه ۲۴ بهمن مقابل اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی تجمع کردند.
این تجمع در چارچوب اعتراضات سراسری دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای مهندسی به مصوبه جدید قانون نظام مهندسی برگزار شد که محدودیتهایی برای این دسته از فارغالتحصیلان رشتههای مهندسی ایجاد میکند.
یکی از دانشجویان شرکت کننده در حرکت اعتراضی گفته است طبق مصوبهی جدید وزارت راه و شهرسازی کارشناسان ناپیوسته رشتههای هفتگانه ساختمان مجاز به دریافت پروانه طراحی تنها تا پایه ۳ هستند و امکان ارتقا به پایههای بالاتر وجود ندارد.
واکنش غضبآلود امام جمعه به عدم شرکت مردم کَزّاز در مراسم دولتی ۲۲ بهمن
مردم روستای کَزّاز (از توابع شازند در استان مرکزی) سال به سال از شرکت در مراسم دولتی ۲۲ بهمن عقبنشینی میکنند. آخوندی که قرار بود در مراسم دولتی سالگرد انقلاب در این روستا سخنرانی کند خشمگین از عدم شرکت مردم، آنها را به باد ناسزا گرفت.
او در جمع افراد معدودی که دور او جمع شده بودند بطور غیر مستقیم مردم را آمریکایی خواند و افزود این بیچارهها فکر میکنند آمریکا برایشان کاری میکند.
بخشی از سخنان امام جمعه:
«در هندوستان مسلمونا ۲۲ بهمنو جشن گرفتن. در کشورهای اسلامی و غیراسلامی در سفارتخونهها جشن گرفتن. ولی متاسفانه ملت کزاز سال به سال از این جشن و پیروزی عقبنشینی میکنند.
اینا خیال نکنند آمریکا دوستدارشان اشت، خیال نکنند زیر پرچم آمریکا کاری میتوانند بکنند.
بنشینید در خانههاتان، از اسلام و قرآن فاصله بگیرید. ولی اسلام پیروز است. پرچم اسلام دست امام زمان است.
این مردم کزاز سال به سال عقبنشینی میکنند، خاک بر سر مردمی که عقبنشینی میکنند. درود بر شما که آمدید دو قدم جلوتر. بنده هیچ صحبتی ندارم و شرمنده انقلابم.»
تماس مستقیم آمریکا و آیتالله خمینی چطور شروع شد
کامبیز فتاحی3 ژوئن 2016 - 14 خرداد 1395
تماسهای سری آمریکا با آیتالله خمینی یک روز پیش از خروج شاه از ایران شروع میشود. صبح ۱۵ ژانویه ۱۹۷۹ (۲۵ دی ۱۳۵۷) واشنگتن از زحمات دولت فرانسه در انتقال نظراتش به رهبر انقلاب قدردانی میکند و میگوید "به دلایل عملیاتی" باید به طور مستقیم با گروه او در تماس باشد.
آن روز فرانسه خبردار میشود که جیمی کارتر به سفیر آمریکا در تهران (ویلیام سالیوان) و فرستاده نظامی آمریکا به ایران (ژنرال رابرت هایزر) ماموریت خطیر آغاز مذاکرات با سران مخالفان و ارتش را محول کرده و برای تحقق آن به همکاری آیتالله خمینی نیاز دارد.
سالیوان با مهدی بازرگان و محمد بهشتی تماس داشت؛ ژنرال هایزر هم با ارتشبد عباس قرهباغی، رئیس ستاد ارتش و سپهبد ناصر مقدم، رئیس ساواک. ولی رایزنیهای آنها بینتیجه مانده بود زیرا بنا بر پیام سایرس ونس، وزیر امور خارجه آمریکا به پاریس، بهشتی در مورد "محل دیدار" سرسختی نشان میداد و این اختلاف باعث شده بود که دیداری انجام نشود.
ونس میگوید: "میخواهیم اطمینان حاصل کنیم که خمینی علاقه ما به برگزاری چنین دیداری را درک میکند. امیدواریم که همکارانش را در تهران تشویق کند تا حد ممکن در تعیین محل نشست انعطاف نشان بدهند."
به نظر میرسد ارتباط آمریکا با اطرافیان آیتالله خمینی بخشی از خط مشی دوگانه واشنگتن در قبال بحران ایران بوده باشد. کارتر میگفت از شاه حمایت میکند و امرای ارتش هم باید از نخست وزیر قانونی، شاپور بختیار، حمایت کنند ولی فرستادگان کارتر بیسر و صدا تلاش میکردند سران ارتش و مخالفان را به هم نزدیک کنند. در پی قطعی شدن برنامه خروج شاه، ارتباط آمریکا و انقلابیون ایران وارد مرحلهای تازه میشود که در آن تابوی گفتوگو با آیتالله خمینی هم بی سر و صدا شکسته شد.
بر اساس اسناد روز ۱۵ ژانویه ۱۹۷۹ (۲۵ دی ۱۳۵۷) وارن زیمرمن، از کارکنان ارشد سفارت آمریکا در پاریس به دیدار ابراهیم یزدی، مشاور رهبر انقلاب میرود. زیمرمن با پژوی شخصی سفیر آمریکا - که پلاک دیپلماتیک نداشت و توجه خبرنگاران و هواداران آیتالله خمینی را جلب نمیکرد- به نوفل لوشاتو میرود تا شناسایی نشود. این دو حدود ساعت یک بعد از ظهر به وقت محلی در خلوت مسافرخانهای کوچک گفتوگو می کنند. آن دیدار - که بنا بر اسناد ۲۰ دقیقه بیشتر طول نمیکشد - آغاز روند ارتباط آمریکا و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران است.
تماسهایی که جنجالی شد
تماسهای پشتپرده آمریکا با آیتالله خمینی و یارانش همواره از زوایای پنهان تاریخ انقلاب بوده است. هواداران سلطنت این ارتباطات را نشانه خیانت کارتر به شاه میدانند. شاپور بختیار هم یک بار گفت که آمریکا پشت صحنه "نقش مشمئز کنندهای" ایفا کرد. این در حالیست که مقامات دولت کارتر میگویند واشنگتن تا لحظه آخر از شاه و نخستوزیر سکولارش حمایت کرد.
در این میان، بنا بر روایت حکومتی، آیتالله خمینی از روز اول ضد آمریکایی بود. در کتب تاریخ منتشر شده در جمهوری اسلامی ایران، کسانی که شعار مرگ بر آمریکا را بخشی از "هویت انقلابی" ایرانیان میخوانند به تفصیل درباره تماس "لیبرالها" و اعضای نهضت آزادی با آمریکاییها نوشتهاند ولی به پیامهای محرمانه آیتالله خمینی به کاخ سفید یا مذاکرات محمد بهشتی با آمریکاییها فصلی اختصاص داده نشده است.
اما اینکه آیتالله خمینی و دولت کارتر چه روابطی داشتند و چطور خط مشی آنها در ظاهر و برای مدت کوتاهی همخوانی پیدا کرده بود در پی انتشار مجموعه جدیدی از اسناد آمریکا بهتر قابل درک است.
سیگنالهای رهبر انقلاب
دست همکاری آمریکا پس از آن به طرف آیتالله خمینی دراز میشود که مشتش را گره کرده نمیبیند. رهبر انقلاب در اکثر مصاحبههایش با لحنی ملایم از جیمی کارتر گلایه و از مردم آمریکا تظلم خواهی میکرد. بنا بر اسناد و روایت هوادارانش، آیتالله خمینی نگران بود که کارتر با خارج کردن شاه از ایران در سناریویی شبیه حوادث ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ شاه را به تخت سلطنت برگرداند.
به همین خاطر رهبر انقلاب از دیدارهای معدودی که با شهروندان عادی آمریکا داشت استفاده میکرد تا این پیام را به واشنگتن برساند که به ایالات متحده نظر مساعدی دارد.
روز پنجم ژانویه ۱۹۷۹ (۱۵ دی ۱۳۵۷) آیتالله خمینی به یک شهروند آمریکا به نام لئونارد فریمن که در نوفل لوشاتو به ملاقاتش رفته بود میگوید که اگر قدرت را در دست بگیرد و حکومت عدل را تشکیل دهد فروش نفت را به آمریکا ادامه خواهد داد. او سپس به آقای فریمن توصیه می کند که پیام را به دولت آمریکا برساند.
بنا بر اسناد، ترجمه انگلیسی صحبتهای آیتالله خمینی را دستیارش ابراهیم یزدی در یک نوار ضبط میکند و به لئونارد فریمن میدهد تا به دولت آمریکا منتقل کند. او هم بلافاصله با سفارت آمریکا در پاریس تماس میگیرد و پیام همان روز به واشنگتن میرسد. سفیر آمریکا در پاریس نتیجه گیری کرده بود که "برخورد خمینی با فریمن شاید تلاشی محتاطانه و غیرمستقیم از طرف خمینی برای گفتوگو با دولت آمریکا باشد."
البته کاخ سفید هنوز آماده برقراری تماس با آیتالله خمینی نبود. کارتر ده روز بعد هم درخواست ویلیام سالیوان و ژنرال هایزر را برای اعزام فوری یک مقام ارشد نزد آیتالله خمینی رد میکند. تصمیم کارتر با واکنش شدید سالیوان مواجه میشود که آن را اشتباه "غیرقابل بخشش" توصیف میکند.
سه روز بعد - ۱۵ ژانویه (۲۵ دی) - رئیس جمهوری آمریکا بالاخره "اشتباه غیرقابل بخشش" را تا حدی جبران کرد. برنامه خروج شاه از ایران سرانجام قطعی شده بود. کارتر هم با رعایت جوانب احتیاط فرمان گشایش یک کانال محرمانه بین سفارت آمریکا در پاریس و همراهان آیتالله خمینی را صادر می کند، که در اسناد آمریکا به نام کانال "یزدی-زیمرمن" معروف شده است.
آغاز تعامل
بنیانگذار جمهوری اسلامی مأموریت حساس گفتوگوهای محرمانه با واشنگتن را به ابراهیم یزدی از اعضای نهضت آزادی واگذار میکند. آقای یزدی سالها در تگزاس زندگی کرده بود و زبان آمریکاییها را خوب درک میکرد. به علاوه او دوستانی چون ریچارد کاتم، استاد دانشگاه پیتسبورگ داشت که سالها بعد مشخص شد در جوانی مأمور مخفی سیا در تهران بوده است.
آقای کاتم اما به شدت ضد شاه شده بود و چون بسیاری را در دولت آمریکا را میشناخت از اواخر شهریور ۱۳۵۷ پیوسته مقامات کاخ سفید و وزارت امور خارجه را به دیدار با "نماینده آیتالله خمینی در آمریکا" تشویق میکرد.
تلاشهای اولیه کاتم و یزدی نافرجام بود. بنا بر یک سند، روز ۱۵ سپتامبر ۱۹۷۸ (۲۴ شهریور ۱۳۵۷) که آقای یزدی به وزارت امور خارجه زنگ میزند به او میگویند که مقام مورد نظر در دسترس نیست.
اما حدود سه ماه بعد از این تجربه ناخوشایند - در روز ۱۲ دسامبر ۱۹۷۹ (۲۱ آذر ۱۳۵۷) - مقام مورد نظر (هنری پِرِکت ،مسئول بخش ایران در وزارت خارجه) و آقای یزدی در رستورانی دیدار میکنند.
آقای پِرِکت به بیبی سی فارسی میگوید که شماره تلفن یزدی را از او میگیرد: "بنابراین میتوانستم از واشنگتن با او در پاریس در تماس باشم".
دیدارهای نوفل لوشاتو با رعایت کامل جوانب احتیاط برگزار میشد. بنا بر یک سند، فرستاده آیتالله خمینی به طرف آمریکایی میگوید که نزدیکان رهبر انقلاب قابل اعتماد نیستند به همین خاطر، "یزدی فقط اسم یک فرد مورد اعتماد در محل اقامت خمینی را به زیمرمن داده (آقا حسن)."
بنا بر پیام وزیر امور خارجه آمریکا، هدف اولیه از تماس با آیتالله خمینی تشویق او به استفاده از نفوذش برای تحقق هرچه سریعتر دیدار محمد بهشتی و مهدی بازرگان با فرمانده ارتش و رئیس ساواک بوده است.
بنا بر این سند: "سالیوان سعی کرده که بین امرای ارتش و محمد بهشتی -از نمایندگان اصلی خمینی در تهران- دیداری برگزار کند. به نظر میرسد که دو طرف موافق ملاقات هستند اما در مورد محل آن اختلاف نظر داشتهاند."
ظاهرا آیتالله خمینی در ابتدا با چنین اقدامی مخالف بوده ولی در پی مطرح شدن درخواست آمریکا و اطلاع از این که ایالات متحده با "بازگشت آرام" وی به کشور مخالفتی ندارد نظرش عوض میشود.
نگرانی از کودتا
محتوای دیدار اول فرستادگان آمریکا و آیتالله خمینی نشان میدهد که او از کودتای احتمالی ارتش بهشدت هراس داشته است.
در گزارش زیمرمن به واشنگتن آمده: "یزدی سپس ابراز نگرانی کرد؛ نگرانیای که او آن را به خمینی نسبت داد. این که مقامات آمریکایی میگویند از کودتا حمایت نخواهند کرد ولی ارتش در حال تدارک آن است. کودتا یا در زمان خروج شاه یا پس از آن رخ خواهد داد".
گزارش میافزاید: "یزدی گفت که کودتا فقط اوضاع را وخیمتر و رادیکالتر خواهد کرد. بعد از رفتن شاه، خشونت علیه آمریکاییها کنترل خواهد شد. بنابراین او ضمن تاکید بر اینکه از طرف خمینی صحبت میکند نتیجه گرفت آمریکاییها باید از تمام توان خود برای جلوگیری از کودتا استفاده کنند."
فرستاده آیتالله خمینی می خواست بداند که شاه چه وقت ایران را ترک خواهد کرد. دیپلمات آمریکایی ابراز بیاطلاعی میکند. وقتی سوال به واشنگتن منتقل میشود وزیر امور خارجه آمریکا میگوید: "برای اینکه اعتبار خودت را پیش یزدی حفظ کنی" به او بگو گزارش بیبیسی که شاه روز ۲۶ دی ۱۳۵۷ ایران را ترک خواهد کرد درست است و واشنگتن هم لحظه آخر از برنامه او آگاه شده است.
خبر گشایش کانال محرمانه بین واشنگتن و آیتالله خمینی خیلی زود به سفیر آمریکا در تهران هم میرسد. سالیوان از شنیدن خبر استقبال میکند و توصیه میکند هر چه سریعتر دیدار دوم برگزار شود.
او میگوید که باید بیپرده به فرستاده آیتالله خمینی گفت که ارتش ایران به طور جدی گزینه کودتا به محض خروج شاه را بررسی کرده است. "باید همچنین به او گفت که ژنرال هایزر مطمئن است که او ژنرالها را از این اقدام منصرف کرده و آنها در این مدت آرام خواهند ماند، به شرط آن که تحریک نشوند - تکرار میکنم - تحریک نشوند."
سفیر آمریکا میافزاید که سران ارتش و روحانیت نقاط اشتراک زیادی دارند که نباید به دلیل توطئههای حزب توده تحت الشعاع قرار بگیرد.
سالیوان - آن طور که چهار روز بعد صراحتا به واشنگتن میگوید - راه حل بحران ایران را تاسیس دولت "نظامی- آخوندی" میدانست، غافل از آنکه آیتالله خمینی بلافاصله بعد از پیروزی انقلاب، اعدام سران ارتش را شروع خواهد کرد.
اما در نوفل لوشاتو بنیانگذار جمهوری اسلامی مصلحت را در ابراز دوستی با آمریکا دیده بود. فرستادهاش و دیپلمات آمریکایی چهار بار دیگر هم در خلوت همان مهمانخانه کوچک ملاقات میکنند. بر اساس اسناد دولت آمریکا در آن دیدارها بود که آیتالله خمینی و دولت کارتر از هم سوال میکردند و جواب میگرفتند. در جریان آن دیدارها بود که آمریکا "انعطاف" خود را به قانون اساسی و نوع حکومت ایران به اطلاع آیتالله خمینی رساند. اوج تماسهای دو طرف روز هفت بهمن (۲۷ ژانویه) بود. آن روز آیتالله خمینی در اقدامی تاریخی برای کنار زدن بختیار و تسلیم شدن ارتش در نامهای به کارتر متوسل شد.
در مقالات بعدی به طور مفصل توضیح داده خواهد شد که چرا آیتالله خمینی پاسخ نامهاش را دریافت نکرد و از آن مهمتر او و نزدیکانش چطور در آن تبادل نظرها و پیامها سیاست واقعی کارتر را بهتر درک کردند، وعده تأمین منافع آمریکا را دادند و گامهای بعدی به سوی قدرت را برداشتند.
اشتراک در:
پستها (Atom)