گزارشی از ۲۶۷۶ بازداشتی؛ شامل ۱۴۷ روزنامهنگار، ۳۶۲ فعال سیاسی، ۹۲ فعال زن، ۵۶۵ دانشجوی زندانی و… کلیه احکام صادر شده و محل بازداشت زندانیان در سال ۱۳۸۸٫
رهانا: سال ۱۳۸۸ با بازداشت با نقض سیستماتیک، مهندسی شده و حتا خودسرانه و بی برنامه نقض حقوق بشر در ایران پایان یافت. موارد نقض حقوق بشر در سال ۱۳۸۸ به حدی گسترده و وسیع بود که امکان ثبت تمامی موارد نقض حقوق بشر در ایران امکانپذیر نبوده و نیست.
این مساله به خاطر عدم اجازه دیدهبانانی به فعالان حقوق بشر در ایران از سوی دولت جمهوری اسلامی با مشکلات بیشتری همراه بود. فعالانی که خود نیز قربانی این موارد گستردهی نقض حقوق بشر بودهاند و خود نیز همراه فشارها و تهدیدها به کار ادامه دادهاند و اکنون بسیاری از آنان در زندان نیز به سر میبرند.
جدول آماری که در این گزارش آمده و آماده شده است، شمار اسامی ۲۶۷۶ نفر از بازداشت شدهگان در سال ۱۳۸۸ به تفکیک ماههای مختلف است.
این گزارش که بر اساس رصد لحظه به لحظه نقض حقوق بشر در سال ۱۳۸۸ از طرف گروه «گزارشگران و فعالان حقوق بشر ایران» آماده شده است، شامل نام و اسامی بازداشت شدهگان همراه با تاریخ بازداشت، محل بازداشت، محل نگهداری، نوع فعالیت، عضویت در گروهها و احزاب، جنسیت، تعداد روزهای بازداشت، میزان وثیقه و میزان حکم آنان آمده است.
تا آنجا که توانستهایم هر بازداشتی و زندانی را دست کم از ۳ منبع معتبر و مختلف بررسی کردهایم. بدون شک این اسامی شامل تمامی بازداشتیهای سال جاری نمیشوند چرا که بر اساس اخبار و برآوردی که بر اثر همین رصد لحظه به لحظه نقض حقوق بشر از طرف گروه ما جریان داشته، تخمین میزان بازداشتیها در سال ۱۳۸۸ چیزی بیش از ۱۰ هزار بازداشت در سراسر ایران بوده است. در میان همین اسامی که نزدیک به ۲۷۰۰ نفر است نیز، محل نگهداری و تعداد روزهای بازداشت و حکمهای آنان بر ما نامعلوم است، چرا که امکان در اختیار داشتن تمامی اطلاعات آنان ممکن نیست.
با این حال به صورت حداقلی تا آنجا که امکان داشته است، این آمار جمعآوری شده است:
در سال ۱۳۸۸ بیش از ۱۰ هزار نفر در ایران بازداشت شدهاند که در این گزارش نام و اسامی ۲۶۷۶ نفر آمده است. (در برخی موراد به علت فعالیتهای مختلف اشخاص نام آنان دو بار محاسبه شده است که این مساله در جداول ماهانه لحاظ نشده و امکان آمار دقیق میسر است.)
دست کم در سالی که گذشت ۱۲۶ نفر به خاطر عقاید مذهبی بازداشت شدند که ۹۰ درصد آنان را بهاییان ایران تشکیل میدادهاند.
در سال جاری دست کم ۴۶ فعال ترک و ۸۷ فعال مدنی کرد بازداشت شدهاند که میزان نقض حقوق قومیتهای مختلف در ایران را نشان میدهد، ضمن این که در سال جاری ۲ فعال کرد به نامهای احسان فتاحیان و فصیح یاسمنی اعدام شدهاند. (گزارش سالانهی نقض حقوق بشر در کردستان در سال ۱۳۸۸ به صورت جداگانه و دقیق منتشر خواهد شد.)
دانشجویان در سال ۱۳۸۸ طبق روال سالهای قبل با نقض گستردهی حقوق خود مواجه بودهاند که بر اساس آمار ثبت شده دست کم ۵۶۵ نفر از آنان بازداشت و روانهی زندان شدند. در این میان محمدامین ولیان دانشجوی دامغانی است که در دادگاه بدوی به اعدام محکوم شده است.
در سال ۱۳۸۸ دست کم ۱۴۷ روزنامهنگار و وبلاگنویس بازداشت و روانهی زندان شده و سالها حکم گرفتهاند. در این میان برخی طعم دو بار بازداشت و زندان را تجربه کردهاند. (گزارش سالانهی روزنامهنگاران و وبلاگنویسان به صورت جداگانه و دقیق منتشر خواهد شد.)
فعالین زن نیز در سال ۱۳۸۸ با حداقل ۹۲ بازداشت روبهرو بودهاند و فعالین سیاسی از این گسترهی بیبدیل نقض حقوق بشر ۳۶۲ بازداشت در کمترین حالت ممکن سهمشان بوده است. فعالین سیاسی امسال آرش رحمانیپور ۱۹ ساله و محمدرضا علی زمانی را بین خود داشتند که هر دو اعدام شدند. (گزارش سالانهی نقض حقوق بشر در مورد زندان در سال ۱۳۸۸ به صورت جداگانه و دقیق منتشر خواهد شد.)
شهروندان ایرانی به ویژه بعد از انتخابات به خاطر اعتراضهایشان آماج بیشترین حملهها از سوی نهادهای امنیتی و دستگاه قضایی روبهرو بودهاند و بیشترین سهم را در نقض حقوق خود و بازداشت شدگان داشتهاند. به جرات میتوان گفت از این حجم بازداشت سال ۱۳۸۸ سهم شهروندان عادی ایرانی که به خاطر مطالبات و خواستههای قانونی خود دست به اعتراض زده بودند، بیش از ۷۰ درصد بوده است. در این گزارش نام ۸۴۸ شهروند ایرانی آمده است.
اسامی ۱۹۰ نفر دیگر از شهروندان ایرانی نیز در این گزارش آمده که در زمینههای دیگر همچون فعالیت در زمینهی حقوق کودکان مشغول به کار بودهاند.
در این گزارش ۲۳۹۵۳ روز بازداشت موقت برای ایرانیان ثبت شده است که هیچ توضیح و مبنای قانونی برای توجیه این مقدار عظیم از «بازداشت موقت» وجود ندارد!
دست کم و در آن مواردی که ثبت شده است، برای فعالین سیاسی و روزنامهنگاران شناخته شده ۴۱۸ سال و ۶ ماه حکم زندان و دست کم ۱۶ مورد حکم اعدام ثبت شده است.
همچنین از فعالین سیاسی و شناخته شده در مواردی که ثبت شده است ۲۰ میلیارد و ۴۱۳ میلیون تومان وثیقه اخذ شده است که این رقم نجومی برای ضمانت فعالین سیاسی و روزنامهنگاران و … شاید در هیچ جایی از دنیا نظیر نداشته باشد.
و اینکه در بین این اسامی نام ۳۴۲ زن به چشم میخورد که در سالی که گذشت بازداشت و به زندانها برده شدهاند.
در زیر جدول آماری و کلی سال را مشاهده میکنید:
برای دیدن جداول کلی و سالیانه اینجا کلیک کنید.
برای دیدن جداول و گزارشها به تفکیک ماه، روی عکسهای زیر کلیک کنید:
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر