در سال ۲۰۱۵ بیش از ۱۱۰ روزنامهنگار نه فقط در کانونهای بحرانی جهان، بلکه در مناطق آرام در قلب اروپا مانند فرانسه هم جان خود را از دست دادهاند. در ایران شمار روزنامهنگاران دربند چشمگیر است.
به گزارش دویچه وله، سازمان گزارشگران بدون مرز روز سهشنبه (۲۹ دسامبر/ ۸ دی) آمار سالانه خود از روزنامهنگارانی را که در سال ۲۰۱۵ به دلایل گوناگون در سراسر جهان کشته شدند، منتشر کرد. بر این اساس، ۶۷ روزنامهنگار به خاطر اشتغال به این حرفه به قتل رسیدهاند که این رقم نسبت به سال ۲۰۱۴ افزایش چشمگیری را نشان میدهد.
در ۴۳ مورد، انگیزه قتل همراه با خشونت هنوز مشخص نشده است. افزون بر این ۲۷ شهروند خبرنگار و ۷ تن از همکاران رسانهها نیز جان خود را از دست دادهاند.
هرچند زندگی خبرنگاران اغلب در مناطق بحرانی و حین انجام وظیفه بهخطر میافتد، ولی آمار سال ۲۰۱۵ "گزارشگران بدون مرز" نشان میدهد که دستکم دو سوم روزنامهنگاران در خارج از مناطق جنگی و کانونهای بحرانی کشته شدهاند. فرانسه در اروپا با حمله اسلامگرایان به دفتر مجله شارلی ابدو در پاریس، یک باره به یکی از نقاط خطرناک برای روزنامهنگاران تبدیل شد. ۸ روزنامهنگار نشریه شارلی ابدو در یورش به این نشریه کشته شدند.
مرگ و افشاگری
بنا بر آمار سازمان "گزارشگران بدون مرز"، عراق و سوریه که در آنها در سال گذشته دستکم ۱۸ خبرنگار کشته شدند، از خطرناکترین کانونهای درگیری برای روزنامهنگاران بودهاند. در شهر حلب سوریه، خبرنگاران نه تنها از سوی نیروهای دولتی بشار اسد، بلکه از سوی تروریستهای داعش نیز مورد حمله قرار گرفتند.
اسلامگرایان در موصل عراق نیز خبرنگاران را گروگان گرفته یا کشتهاند. در حال حاضر ۱۸ خبرنگار در اسارت داعش قرار دارند و دست کم ۴ خبرنگار در چنگال جبهه النصره سوریه گرفتارند. اسلامگرایان در بنگلادش نیز، چهار وبلاگنویس را در سال ۲۰۱۵به قتل رساندند.
در هند در سال گذشته، پنج روزنامهنگار جان خود را از دست دادهاند. بریتا هیلپرت، سخنگوی گزارشگران بدون مرز میگوید در هند گزارش در باره ارتباط میان جرایم سازمانیافته و سیاست، یا افشاگری در مورد مسائل حاد زیستمحیطی از موضوعهای حساس به حساب میآید. در گزارش این نهاد، هند پس از عراق، سوریه، فرانسه، یمن و سودان جنوبی از کشورهای خطرناک برای خبرنگاران ارزیابی شده است. در یمن، در سال گذشته دستکم شش روزنامهنگار کشته شدهاند.
در گزارش سالیانه سازمان "گزارشگران بدون مرز" از روزنامهنگارانی نیز یاد شده که از سوی دولتهای متبوع خود تحت فشار قرار دارند و در حبس بسر میبرند. بر پایههای آمار این سازمان، شمار روزنامهنگاران زندانی در چین، مصر، ایران، اریتره و ترکیه نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. در این میان، ترکیه با افزایش ۱۱ درصدی در صدر جدول کشورهایی قرار دارد که "تضیقات دولتی و خشونت علیه روزنامهنگاران" در آنها بیشتر شده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر