۱۳۹۷ آذر ۲۱, چهارشنبه

بحث و گفتگو با دکتر ناصر زرافشان


۱۸ آذر ۱۳۹۷
بحث و گفتگو با دکتر ناصر زرافشان                                                                                                                                        
در تالار تلگرامی حمایت از زندانیان سیاسی و عقیدتی
این گفتگو در تاریخ 16 آذرماه 1397 برابر با 7 دسامبر 2018 انجام شده است


- آقای دکتر با درود. جایگاه جوانان و دانشجویان آزادیخواه و "ملی و غیرچپ" را در آینده سیاسی ایران چگونه می‌بینید؟ آیا اساسا به لحاظ نظری چنین گرایشی محلی از اعراب دارد؟
- تصور ما بر اساس شواهد حاضر این است که نگرش چپ در سال‌های اخیر در دانشگاه تقویت شده و چپ دوباره یک گرایش قوی در دانشگاه است. نظر شما در این مورد چیست؟
- تشکل‌های دانشجویی باید چه ویژگی‌هایی داشته باشند؟ بحث من بیشتر روی ساختار تشکیلات آن است. آیا تشکل‌های موجود می‌تواند پاسخگوی مطالبات صنفی و سیاسی دانشجویان باشد؟ اگر جواب منفی است، پیشنهاد شما چیست؟ آیا باید تشکل‌های موجود را تقویت کرد یا به سمت تشکل‌های دیگر و مستقل دانشجویی باید برویم؟
- دکتر زرافشان عزیز، وجود جنبش دانشجویی به نظر من قابل انکار نیست - آیا منظورتان این بود که ما تشکل دانشجویی برای احقاق حقوق و رسیدن به اهداف جنبش دانشجویی نداریم؟
- آقاى دكتر زرافشان با درود. آيا  جنبش دانشجويى ايران امروز مي‌تواند در پيوند بين مبارزات كارگران و معلمان نقش بازى كند و چگونه؟ آيا جنبش دانشجويى امروز مي‌تواند به كمك جنبش اعتراضى عمومى بيايد و همبستگى را به شهرهاى مختلف ايران گسترش دهد؟
- باتوجه به اینکه طبقات مختلف نماینده در دانشجویان دارند. برای اینکه جنبش دانشجویی بتواند خط مشی مستقل خود را به پیش ببرد، چگونه می‌توان بین طیف‌های مختلف دانشجویی با آن تنوع طبقاتی یک برنامه‌ی مشخص تدوین کرد؟ چگونه این تضاد طبقاتی را در یک برنامه‌ی مشترک می‌توان گنجاند؟
- در بین سه شعار اصلی آزادی، دمکراسی و عدالت اجتماعی، کدام یک در شرایط کنونی می‌تواند محور اصلی حرکت دانشجویان قلمداد شود؟
- آیا منظورتان این است که مضمون اصلی جنبش دانشجویی در آینده مطلقا سوسیالیستی خواهد بود؟
- با درود ..
جناب دکتر زرافشان، به باور من جنبش دانشجویی در دهه‌های گذشته و در جهان، بیشتر ماهیت ضداستعماری داشته است حال آنکه نیاز فعلی ما جنبش دانشجویی ضداستبدادی است. به نظر شما چگونه می‌شود جنبش را در این جهت هدایت کرد؟
- چرا ضروی‌ست که جنبش دانشجویی در پیوند با جنبش‌های دیگر باشد؟ لطفا در این مورد توضیح بیشتری بدهید - شعار "فرزند کارگرانیم - کنارشان می‌مانیم" - نشان دهنده این است که حداقل گروهی از دانشجویان این ضرورت را حس کرده‌اند. اینطور نیست؟
- درود و عرض ادب و احترام
در شرایط خفقان و وجود انواع فیلترها دانشجویانی که وابسته به دستگاه قدرت نیستند چگونه می‌توانند خواسته‌های خودشان و جامعه را طلب کنند و تشکل‌های دانشجویی تشکیل دهند به شکلی که برای خود و اطرافیانشان مشکلی پیش نیاید؟
- ضروری‌ترین نیاز جنبش دانشجویی در حال حاضر  از نظر شما کدام است؟
- در شرایط فعلی و خفقان آیا باید جنبش‌ها زیرزمینی شود؟
- فکر می‌کنید با تشدید سرکوب‌های مختلف در دانشگاه، دانشجویان از چه راه‌هایی می‌توانند بر این سرکوب‌ها فایق آیند؟
- لطفا تحلیل خود را از جوانه‌های یک اتحاد ملی در مبارزه مدنی که در حمایت از کارگران هفت تپه مابین فعالان کارگری، دانشجویی و معلمان به وجود آمد بیان کنید؟
- در اعتراضات دانشجویی سال‌های اخیر به سیاست‌های مداخله‌گرانه امپریالیسم پرداخته نمی‌شود. آیا این نقطه ضعف جنبش دانشجویی نیست؟
- در جامعه‌ای که نیروهای سیاسی‌اش آنقدر پراکنده و در تعارض با هم هستند، می‌توان به داشتن یک تشکل دانشجویی متحد و منسجم امید داشت؟
- چشم‌انداز شما از سرعت تحولات باتوجه به همه شاخصه‌های موجود در مبارزه مدنی ایران چگونه است؟
- آقای دکتر زر افشان خسته نباشید.
آیا شما فردای آزادی ایران، برقراری سوسیالیزم در ایران را ممکن می‌دانید؟ کدام نیرو رهبری این جریان را هدایت میکند؟ می‌دانیم که احزاب چپ هنوز به اتحاد عمل نرسیده‌اند. در مورد رهبری مبارزات مردم آیا بدون رهبری حزب چپ سوسیالیست امکان پیروزی سوسیالیزم در ایران هست؟ باتوجه به اینکه جناح راست فعالیت بیشتری دارد در جامعه و پیشینه سوسیالیزم در جهان متاسفانه پرونده درخشانی ندارد و کشورهای سوسیالیستی یا مشکل اقتصادی دارند یا کلا فروپاشیده‌اند.
- درود بر دکتر زرافشان عزیز، برآورد شما در خصوص گفتمان غالب در دانشگاه‌ها چیست؟ کدام گفتمان غالب است؟ با احترام
- باتوجه به نظام سلطه و سرکوب‌های گسترده و نبودن احزاب و نتیجه نگرفتن جنبش‌های دانشجویی خودجوش  در ۴۰ سال گذشته و فضای رعب و وحشت حاکم بر جامعه دانشجویی که باعث انزوای دانشجوها از سیاست شده، راهکار پیشنهادی شما چیست؟
- ماهیت اصلی جنبش دانشجویی بر چه اصولی استوار است؟
- جناب دکتر، همانطور که مستحضرید شعار دانشجویان بیشتر دولت را نشانه رفته. به نظرتان بهتر نیست اصل نظام را هدف قرار بدهد؟
- پوسترهای روز دانشجوی امسال نشان می‌داد که رژیم قصد دارد روز دانشجو را از محتوای سیاسی آن خالی کند. راه مقابله با این مساله در شرایطی که امکان  فعالیت سیاسی برای دانشجویان وجود ندارد چیست؟
- به نظر من شعار "فرزند کارگرانیم - کنارشان می‌مانیم" زیباترین شعار امسال در آستانه روز دانشجو بود. نظر شما در این مورد چیست؟
- متاسفانه در بین نیروهایی که خواهان تحول هستند هم تشتت و پراکندگی وجود دارد و نمی‌توانند باهم کار کنند. آیا دانشجویان می‌توانند از این خطر، یعنی خطر پراکندگی و تشتت در امان بمانند؟ متاسفانه همین مشکل الان در جنبش  کارگری  هم حس می‌شود.
- سرکوب و خفقان باعث بی‌انگیزگی دانشجویان برای حضور در تشکیلات دانشجویی شده است. چه راهکاری دارید برای ایجاد انگیزه در بین جامعه دانشجویی و اتحاد با تشکلات سیاسی دیگر؟
- بالاخره بر اکثریت جامعه معلوم شده است که ساختار نظام اجازه حرکت‌های جامعه مدنی را نمی‌تابد، چه اصول‌گرا چه اصلاح‌طلب. راهکار نجات از این گیرودار چیست؟

هیچ نظری موجود نیست: