۱۳۸۸ خرداد ۲۵, دوشنبه

*عفو بين الملل: خشونت عليه تظاهرکنندگان نشانه شروع دوره تازه رياست جمهوری است

خرداد:بيانيه عفو بين الملل در اعتراض به سرکوب معترضان به تقلب انتخابات

عفو بين الملل
بيانيه مطبوعاتی
يکشنبه، 14 ژوئن 2009 (24 خرداد 1388)
ايران: خشونت عليه تظاهرکنندگان نشانه شروع دوره تازه رياست جمهوری است
مقامات ايرانی بايد در باره خشونت نيروهای امنيتی در برخورد با هزاران تظاهرکننده که روز شنبه در اعتراض به اعلام پيروزی برای رئيس جمهور کنونی محمود احمدی نژاد در انتخابات رياست جمهوری روز جمعه به خيابان ها ريختند، تحقيقاتی فوری انجام دهند.
عفو بين الملل گزارش هايی از ايران در باره استفاده غيرضروری نيروهای امنيتی از باتوم برای زدن و پراکندن تظاهرکنندگان مسالمت آميز و زخمی کردن تعداد زيادی از آنها دريافت کرده است.
حسيبا صحراوي، معاون برنامه خاورميانه و آفريقای شمالی گفت: ,صحنه های تکان دهنده خشونت نيروهای امنيتی بايد به فوريت مورد تحقيق قرار گيرد و مسئولان نقض حقوق بشر به دست عدالت سپرده شوند. در عين حال که ما وظيفه نيروهای امنيتی برای برقراری نظم عمومی را به رسميت می شناسيم، خانواده های بازداشتيان، مردم ايران و جامعه بين المللی بايد از اساس اتهام ها و ارتباط دقيق بازداشتيان با خشونت مطلع شوند.,
روز شنبه در طی درگيری ها بين نيروهای امنيتی و صدها تظاهرکنندگان در اطراف وزارت کشور و ساير مناطق مرکزی تهران، حداقل 170 نفر دستگير شدند. دستگير شدگان شامل افراد سرشناس سياسی بودند که مقامات آنها را به ,هدايت, ناآرامی ها متهم کردند. برخی از آنان بعدا آزاد شدند.
حسيبا صحراوی گفت: ,ما مقامات ايرانی را فرا می خوانيم اقداماتی به عمل آورند تا تمام ايرانيان حق ابراز عقيده مسالمت آميز، تجمع و تشکل داشته باشند. هيچکس را نبايد به علت طرح سوال در باره نتايج انتخابات دستگير کرد و مقامات ايرانی بايد به روشی شفاف به نگرانی های بسياری از ايرانيان در باره دستکاری در نتايج پاسخ دهند.,
با وجود اينکه دانشگاه ها تعطيل هستند، بنا به يکی از گزارش هايی که عفو بين الملل دريافت کرده، در حدود 100 پليس ضد شورش مجهز به کلاه خود و سپر در حدود 400 ـ 300 دانشجو را در محوطه ئی متعلق به دانشگاه تهران دنبال کردند. ماموران امنيتی از گاز فلفل و اشک آور برای سرکوب ناآرامی ها، به ويژه در کوی دانشگاه در پل گيشای تهران و خوابگاهی در شيراز، استفاده کردند.
در حادثه ئی ديگر، پليس موتورسوار حاميان نامزد انتخابات رياست جمهوری ميرحسين موسوی را که در اعتراض به نتايج انتخابات در ميدان ونک تهران تحصن کرده بودند، کتک زد.
در ساعات پايانی شنبه شب، بخش هايی از تهران مرکزی پوشيده از سنگرهای سوزان در آتش بود و زدوخورد با نيروهای امنيتی ادامه داشت. اين مناطق از جمله عباس آباد، سعادت آباد و بخش هايی از تجريش را شامل می شد.
تظاهرات به شهرهای ديگر نيز گسترش پيدا کرده است، از جمله به رشت، مشهد، شيراز و اهواز، که محل زندگی بسياری از اعضای اقليت عرب است؛ زاهدان، مرکز اقليت بلوچ در جنوب شرقی ايران ؛ و اروميه، شهری که اهالی آن عمدتا کرد و ترک آذربايجانی هستند.
در طی ناآرامی های شنبه، دسترسی به يو تيوب، فيس بوک و ديگر شبکه های همگانی اينترنتی و نيز تعدادی از شبکه های خبری آنلاين مسدود شد. بنا به گزارش ها ارتباط با پيامک (SMS) نيز محدود بود. بسياری از اين منابع گزارش هايی مربوط به نگرانی در باره ايرادهای انتخابات و تقلب در نتايج را منتشر می کردند.
حسيبا صحراوی گفت: ,به جای ايجاد محدوديت در اطلاع رساني، از جمله وبسايت های همگانی پخش فيلم های ويدئويی مثل يوتيوب و فيس بوک، مقامات بايد علنا به نگرانی ها و انتقادهای صريح بسياری از مردم پاسخ دهند.,
عفو بين الملل مقامات را به انجام اقداماتی فراخوانده است تا روزنامه های مرتبط با نامزدهای رياست جمهوری اجازه انتشار بيانيه های آن نامزدها را داشته باشند.
,ما متاسفيم که دوره تازه رياست جمهوری با تعدی های گسترده شروع می شود. عفو بين الملل تمام کسانی را که صرفا به خاطر درخواست شفافيت و طرح سوال در باره نتايج انتخابات دستگير می شوند، زندانيان وجدان می داند که بايد فورا و بدون قيد و شرط آزاد شوند.,
پس زمينه
پيش از انتخابات، ايران شاهد فضای رو به رشد سرکوب و ارعاب بوده است. بسياری از مفسران ايجاد اين فضا را راهبردی عمدی برای تضمين پيروزی رئيس جمهور احمدی نژاد دانسته اند.
گزارش ها حاکی است که دفاتر روزنامه های مرتبط با نامزدهای ديگرـ به جز رئيس جمهور کنونی احمدی نژادـ پيش از پايان رای گيری اشغال شد و فعاليت اين روزنامه ها تحت نظارت نيروهای امنيتی انجام شد.
در ساعات پس از بسته شدن حوزه های رای گيري، گويا وزارت کشورمحرمانه به اطلاع مير حسين موسوی رساند که او در انتخابات برنده شده است و او در حال تدارک برای برگزاری يک مصاحبه مطبوعاتی بود که دفترش به دستور ظاهرا شفاهی دادستان استان تهران سعيد مرتضوی مورد حمله قرار گرفت. حداقل سه نفر از مشاوران مير حسين موسوی بازداشت شدند. مير حسين موسوی اطلاعيه ئی صادر کرد که در آن اعلام کرد، ,تسليم اين صحنه آرايی خطرناک, نخواهد شد.
**************
سند عمومی (Public Document)
برای اطلاعات بيشتر با دفتر مطبوعاتی عفو بين الملل در لندن، انگلستان، تماس بگيريد:
تلفن: 6655 7413 20 44+

هیچ نظری موجود نیست: