سراییل/فلسطین:
نامهی مشترک سرگشاده به اتحادیهی اروپا در آستانهی نشست شورای امور خارجی
جمعه ۲۲ آبان ۱۳۹۴ - ۱۳ نوامبر ۲۰۱۵
نامهی مشترک سرگشاده به اتحادیهی اروپا در آستانهی نشست شورای امور خارجی پیش از نشست شورای امور خارجی در ۱۶ و ۱۷ نوامبر ۲۰۱۵
فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر و سازمان عضو آن الحق در نامهی مشترک سرگشاده به وزرای خارجه اتحادیهی اروپا پیش از نشست شورای امور خارجی، توجه این شورا را به مرگبارترین سال در دوران اخیر برای فلسطینیان کرانه باختری جلب کردند. شورای امور خارجی مجمع مناسبی برای یک صدا سخن گفتن اتحادیهی اروپا و تأکید دوبارهی آن بر تعهد خود برای تضمین رعایت حقوق بینالمللی در سرزمینهای اشغالی فلسطین و ارسال پیامی قاطع و روشن به اسراییل برای پایان دادن به اشغال است.
به گزارش الحق، ۶۴ فلسطینی فقط در اکتبر کشته شدهاند [۱]. به گزارش هلال احمر، نیروهای اشغالگر اسراییلی در همین ماه ۸،۲۶۶ فلسطینی دیگر را زخمی کردهاند. ۷۶۰ تن از این عده در اثر استفاده از مهمات واقعی زخمی شدهاند [۲]. شمار زیاد کشتهها و زخمیهای فلسطینی در اثر تصمیم دولت به آسانتر کردن مقررات استفاده از سلاح آتشین و سرکوب خشونتبارِ تظاهرات فلسطینیان رخ داده است. به گزارش الحق، ۲۳ فلسطینی در تظاهرات و ۳۸ فلسطینی به اتهام حمله به اسراییلیها از جمله نیروهای نظامی اسراییل در ماه اکتبر کشته شدهاند. باید تاکید کرد که نیروهای اسراییل سیاست شلیک به قصد کُشت را در پیش گرفتهاند که منجر به قتل فراقضایی فلسطینیها شده است. این سیاست شلیک به قصد کُشت، با نقض آشکار حقوق بینالمللی، فلسطینیان را اغلب به عمد از حق زندگی و نیز از حق برائت از تقصیر و محاکمهی عادلانه محروم میکند.
در حال حاضر، هیچ نشانهای از پایان یافتن خشونت علیه فلسطینیها دیده نمیشود. برعکس، اسراییل از افزایش خشونت بهعنوان بهانهای برای گسترش سرکوب در بیتالمقدس (اورشلیم) شرقی و پایدار کردن شهرکهای کوچنشین استفاده میکند. اسراییل علاوه بر توسل به خشونت فیزیکی برای درهمکوبیدن مخالفت بهحق فلسطینیان با ستم اسراییل، دست به اقدامات تنبیهی علیه مردم فلسطین با هدف جابهجایی و انتقال فلسطینیان دست زده است. از جمله این گونه اقدامات، محدودیتهای شدید بر تحرک فلسطینیها در مناطق فلسطینی بیتالمقدس (اورشلیم) شرقی، ویران کردن تنبیهی خانههای متهمان به حمله و لغو پروانههای اقامت در بیتالمقدس شرقی است [۳].
در ماه گذشته، افزایش شدیدی در اَعمال خشونتآمیز شهرکنشینان رخ داده است. الحق میتواند دستکم 66 مورد خشونت این کوچنشینان را در ماه اکتبر تأیید کند، اما منابع دیگر در همین مدت، ۳۱۲ مورد خشونت آنها را گزارش کردهاند [۴].
خشونت کوچنشینان پیامدِ اجتنابناپذیر سیاست کوچنشینی بیامان اسراییل است.
بدون تردید، افزایش کنونی خشونت به دست نیروهای اشغالگر اسراییل و کوچنشینان اسراییلی، نتیجهی مستقیم تلاشهای اسراییل برای پیگیری سیاست استعماری و اشغال غیرقانونی آن، کسب موقعیت و کسب اجباری تأیید برای وضعیت غیرقابلقبول موجود است.
بنابراین، اتحادیهی اروپا بر سر دوراهی مهمی قرار گرفته است که میتواند یا امکانات در اختیار خود را برای پایان دادن به نقض بیوقفهی حقوق بشر و اشغال اسراییل به کار گیرد و یا باز هم وضعیت کنونی را به صورت رشتهای طولانی از رویدادهای بدون ارتباط با هم ببیند که فقط دو طرف را ملزم به بازگشت به وضع موجود میکند. درواقع، پس از چندین دهه که اسراییل حق تعیین سرنوشت فلسطینیها را انکار کرده، بازگشت به وضع موجود غیرقابلقبول و غیرقابلتداوم است.
اتحادیهی اروپا چند سال است که عملکردهای غیرقانونی اسراییل، مثل تخریب و توقیف خانههای فلسطینیها و اخراج و انتقال اجباری آنها، را با امکانپذیر بودن راه حل دو کشور و فرایند صلح مرتبط کرده است. اما، اتحادیهی اروپا باید با عمل واقعی از محکوم کردنها و اعتراضهای لفظی خود پیشتیبانی کند.
اتحادیهی اروپا در «برنامه راهبردی و چارچوب عمل حقوق بشر و دمکراسی» خود را متعهد به دادن اولویت به مبارزه با معافیت از مجازات و رعایت حقوق بینالمللی حقوق بشر کرده است. اتحادیهی اروپا تأکید کرده است که «از امکانات کاملِ در اختیار خود از جمله تحریمها استفاده» و «از برقراری ارتباط دقیق بین گفتوگو، پشتیبانی هدفمند، اقدامات انگیزشی و محدود کننده» اطمینان حاصل خواهد کرد. بر اساس این تعهدها، اتحادیهی اروپا باید تصریح کند که مادهی حقوق بشر در موافقتنامهی همکاری اسراییل ـ اتحادیهی اروپا و نیز اقدامات محدود کننده گزینههای واقعی هستند نه عبارتهای تزئینی.
اتحادیهی اروپا باید از فرصت در نشست شورای امور خارجی برای بیانِ دستهجمعی قصد خود در ممنوعیت واردات از کوچنشینها استفاده کند و اطمینان یابد که شرکتها در نقض حقوق بینالمللی در سرزمینهای اشغالی، از جمله در فعالیتهای اقتصادی در کوچنشینها، مشارکت نکنند یا از آنها سود نبرند. در حقیقت، کشورهای عضو اتحادیهی اروپا دارای تعهد حقوقی برای تضمین رعایت موازین الزامی بینالمللی و عرضه نکردن کمک یا یاری برای حفظ وضعیت غیرقانونی ناشی از سیاست کوچنشینیِ ناقض این موازین هستند. با توجه به نکات بالا، فدراسیون و الحق از وزرای خارجه اروپا میخواهند:
• بر این موضع بایستند که افزایش خشونت نتیجهی مستقیم اشغال و عملکردها وسیاستهای اسراییل با هدف سرکوب و جابهجایی مردم فلسطین اشغالی و الحاق سرزمین آنهاست؛
• از اسراییل بخواهند به اشغال خود پایان دهد و برطبقِ تعهدات حقوقی خود نسبت به مردم فلسطین اشغالی عمل کند؛
• موافقتنامهی همکاری اسراییل ـ اتحادیهی اروپا را بر اساس مادهی حقوق بشر آن معلق کنند و تحریمهای هدفمند در نظر بگیرند؛
• اقداماتی را در پیش بگیرند تا مطمئن شوند که شرکتهای اروپایی در نقض حقوق بینالمللی در سرزمینهای اشغالی فلسطین مشارکت نکنند یا از آنها سود نبرند؛
• واردات محصول از کوچنشینها را به قصد اجرای تعهد حقوقی دست زدن به کلیهی اقدامات برای پایان دادن به رفتار غیرقانونی اسراییل و عدم کمک به تداوم رفتار غیرقانونی آن، ممنوع کنند؛
• ضرورت بازنگری در سیاست کشورهای عضو اتحادیهی اروپا در زمینهی فروش اسلحه به اسراییل را تشخیص دهند تا موضع مشترک اتحادیهی اروپا دربارهی انتقال اسلحه و پیمان تجارت اسلحه را رعایت کنند.
عبدالکریم لاهیجی، رئیس فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر
شعوان جبارین، رئیس مرکز الحق
يادداشت
[1] در سال 2014، 58 فلسطینی در کرانهی باختری کشته شدند. نگاه کنید به: https://www.ochaopt.org/documents/a...
[2] http://www.alhaq.org/images/stories...
[3] برای نمونه، نگاه کنید به: http://mfa.gov.il/MFA/PressRoom/201...
[4] http://nad-plo.org/userfiles/file/m...
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر