۱۳۹۶ خرداد ۱۱, پنجشنبه

افغانستان شبکه حقانی و پاکستان را مسئول حمله کابل دانست

اداره امنیت ملی افغانستان شبکه "حقانی" و پاکستان را مسئول حمله خونین کابل دانسته است. هنوز هیچ گروهی رسما مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است. شماری از رهبران جهان از جمله ترامپ با ملت افغانستان ابراز همدردی کرده‌اند.
Afghansistan Deutsche Botschaft bei Anschlag in Kabul massiv beschädigt (REUTERS/O. Sobhani)
اداره امنیت ملی افغانستان با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که حمله مرگبار روز چهارشنبه (۳۱ مه/ ۱۰ خرداد) توسط "شبکه حقانی با هماهنگی و همکاری مستقیم دستگاه اطلاعاتی داخلی پاکستان (ISI)" روی داده است. افغانستان مدتهاست که همسایه خود را به حمایت و اعطای سرپناه به شبکه حقانی و طالبان متهم می‌کند.
شبکه حقانی یکی از چند گروه شبه‌نظامی است که در مناطق مرزی افغانستان با پاکستان علیه نیروهای ناتو، آمریکا و دولت افغانستان می‌جنگد. این گروه ارتباط نزدیکی با طالبان دارد و مسئول بسیاری از حملات علیه نیروهای ناتو و افغان در سال‌های اخیر بوده است. پاکستان همواره اتهام حمایت از شبکه حقانی را تکذیب کرده است.
در حمله کابل دستکم ۹۰ نفر کشته و چند صد تن زخمی شدند. انفجار کابل خونین‌ترین حمله‌در این شهر از زمان سقوط طالبان در سال ۲۰۰۱ تا کنون بوده است. 
تا کنون هیچ گروهی به طور رسمی مسئولیت انجام این حمله را بر عهده نگرفته است.
ابراز همدردی جهانی با افغانستان
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا در تماسی تلفنی با اشرف غنی، همتای افغان خود ابراز همدردی کرده و وقوع چنین حمله خونینی را در ماه رمضان تأییدی بر "طبیعت وحشی تروریست‌هایی" دانست که "دشمن تمامی مردم متمدن هستند."
اشرف غنی انفجار کابل را "جنایت جنگی" خوانده است. زیگمار گابریل، معاون صدراعظم آلمان و وزیر خارجه این کشور نیز از این واقعه به عنوان حمله‌ای "حقیرانه" یاد کرده و از کشته شدن یک نگهبان افغان سفارت آلمان خبر داد.
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان و اتحادیه اروپا نیز این حمله را محکوم‌کرده‌اند. سازمان عفو بین‌الملل نیز خواستار تحقیقات فوری و بی‌طرفانه در مورد این واقعه شده است.
کشورهای فرانسه، هند، ترکیه، ژاپن، امارات متحده عربی و بلغارستان نیز گزارش‌هایی را مبنی بر وارد آمدن خسارات مالی به سفارتخانه‌های خود در این شهر منتشر کرده‌اند. دستکم ۱۱ نیروی امنیتی افغان نیز که برای سفارت آمریکا کار می‌کرده‌اند، در این حمله کشته شده‌اند. به گفته مقامات آمریکایی ۱۱ شهروند این کشور نیز به عنوان نیروی قراردادی در کابل مشغول به کار بوده‌اند، در میان زخمیان هستند.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد نیز نسبت به حمله کابل ابراز "انزجار" کرده و گفته است که این واقعه ضرورت مقابله با تروریسم و افراط گرایان خشونت‌طلب را نشان می‌دهد.
شب چهارشنبه مقامات شهر پاریس نیز برای ابراز همدردی با ملت افغانستان و بزرگداشت یاد قربانیان این حمله خونین چراغ‌های برج ایفل را خاموش کردند.
اعتراض دانش‌آموزان در نورنبرگ نسبت به اخراج همکلاسی افغان
دولت آلمان روز چهارشنبه پس از وقوع حمله کابل اخراج جمعی افغان‌هایی را که با تقاضای پناهندگی‌شان در آلمان موافقت نشده بود، به طور موقت متوقف کرد. قرار بود عصر روز چهار‌شنبه (۱۰ خرداد / ۳۱ مه) هواپیمایی از آلمان به سمت افغانستان پرواز کند که این پرواز به دستور وزیر کشور لغو شد.
سیاست دولت آلمان در زمینه اخراج گروهی پناهجویان افغان به شدت زیر ضرب انتقاد احزاب سیاسی و فعالان مدنی قرار گرفته است.
روز چهارشنبه گروهی از دانش‌آموزان آلمانی در شهر نورنبرگ هم در همین رابطه با پلیس درگیر شدند. این درگیری زمانی رخ داد که نیروهای پلیس یک پسر ۲۰ ساله افغان را از سر کلاس درس یک مدرسه فنی و حرفه‌ای بیرون کشیدند تا او را به یکی از مراکز اخراج پناهجویان منتقل کنند.
Deutschland Polizeieinsatz bei Schülerdemo gegen Abschiebung in Nürnberg (picture-alliance/dpa/Nürnberger Nachrichten/ARC/M. Matejka)
این اقدام پلیس منجر به اعتراض شدید صدها دانش‌آموز این مدرسه شد. در این درگیری بنا بر گزارش‌های رسمی ۹ مأمور پلیس زخمی شده و پنج نفر نیز به طور موقت دستگیر شدند. پلیس برای مقابله با شماری از دانش‌آموزان معترض که به سوی مأموران بطری پرتاب کرده و خساراتی را به خودروهای پلیس وارد آورده بودند، از اسپری فلفل استفاده کرد.
این اعتراض خودجوش سپس با تجمعی آرام و به دور از خشونت در برابر اداره مهاجرت شهر نورنبرگ ادامه یافت.
Deutschland Polizeieinsatz bei Schülerdemo gegen Abschiebung in Nürnberg (picture-alliance/dpa/Nürnberger Nachrichten/ARC/M. Matejka)
گفته می‌شود جوان پناهجوی افغان در بازداشت موقت به سر می‌برد و روز پنج‌شنبه (اول ژوئن/ ۱۱ خرداد) قاضی در مورد اخراج یا عدم اخراج او از آلمان رأی خود را صادر خواهد کرد. این جوان ۲۰ ساله از چهار سال پیش در آلمان اقامت دارد و به گفته همشاگردی‌ها و معلمانش چشم‌انداز خوبی برای یافتن یک دوره کارآموزی پس از اتمام تحصیلاتش داشته است.
انتقاد احزاب سیاسی در آلمان به سیاست اخراج پناهجویان افغان
از سوی دیگر سیاستمداران احزاب سوسیال دموکرات و سبزها و گروه‌های حقوق بشری از دولت آلمان خواسته‌اند تا بازگرداندن پناهجویان افغان به کشورشان را متوقف کند. امید نوری‌پور، سخنگوی سیاست خارجی حزب سبزها دولت را به "عیب پوشانی" متهم کرده و گفته است: «بدترین حمله از زمان سقوط طالبان نشان‌دهنده شدت وخامت وضعیت امنیتی در افغانستان است.»
نوری‌پور در گفتگو با یک روزنامه آلمانی با اشاره به این وضعیت اضافه کرده است: «این واقعا خنده‌دار است که دولت آلمان همچنان ارزیابی به دور از واقعیت خود از وضعیت امنیتی در افغانستان را اصلاح نمی‌کند.»
مالو درایر، رئیس شورای ایالت‌های آلمان (بوندس رات) و کارستن زیلینگ، شهردار برمن نیز از جمله مخالفان اخراج گروهی پناهجویان افغان بوده‌اند. زیلینگ گفته است: «حمله بی‌رحمانه کابل از دید من این ضرورت را ایجاب می‌کند که دولت فدرال ارزیابی خود از وضعیت امنیتی افغانستان را بازبینی کند.»
Deutschland Demonstrationen gegen Abschiebungen am Flughafen in München
سیاست اخراج گروهی پناهجویان اعتراضات مختلفی را در آلمان به دنبال داشته است
راینر آرنولد، سخنگوی سیاست دفاعی حزب سوسیال دموکرات در پارلمان آلمان نیز خواستار دستکم توقف موقت اخراج پناهجویان افغان شده است. به گفته او در حال حاضر در افغانستان "مردم نمی‌توانند در هیچ‌کجا در امنیت زندگی کنند."
توماس دمزیر، وزیر کشور آلمان این انتقادها را بی‌پاسخ نگذاشته است. او گفته است که به واسطه حمله خونین در کابل کارکنان سفارت آلمان در افغانستان در حال حاضر وظایف مهم‌تری از پرداختن به امور مربوط به اخراج پناهجویان دارند. او اضافه کرده است: «با توجه به همین امر نیز من تصمیم گرفتم تا پرواز این هواپیما را لغو کنم. اما در اسرع وقت این پرواز انجام خواهد شد.»
انفجار در ننگرهار
در حالی که افغانستان در عزای عمومی حمله خونین کابل به سر می‌برد، خبرگزاری‌ها از انفجار یک خودروی بمبگذاری شده در نزدیکی فرودگاه ننگرهار در شرق افغانستان در روز اول ژوئن (۱۱ خرداد) خبر داده‌اند. در این گزارش‌ها گفته شده دو نظامی افغان در این انفجار کشته شده و چهار تن دیگر هم زخمی‌ شده‌اند. گزارش‌های دیگر از کشته شدن یک تن خبر می‌دهند.
هفته گذشته نیز در جریان درگیری میان گروه "دولت اسلامی" (داعش) و مردم محلی در ولایت ننگرهار دستکم ۱۵ عضو داعش و شش تن از مردم محلی کشته شدند.
 
تماشای ویدیو01:15

گزارش ویدئویی از مرگ‌بارترین انفجار در کابل طی سال‌های اخیر


در همین زمینه:

هیچ نظری موجود نیست: