.رئیس جمهور منطقه کردستان عراق ادامه داد: «من فکر می کنم [رهبران جهانی] درون خودشان به این نتیجه رسیده اند که دوره "سایکس- پیکو" به پایان رسیده است. چه بگویند چه نگویند، واقعیت آن است اما دیپلماتها محافظهکار هستند.در حالی که چهار ماه تا صدمین سالگرد توافق "سایکس-پیکو" باقی مانده، بارزانی گفت که وضع موجود مطمئنا به فروپاشی و تخریب بیشتر در منطقه منجر می شود.وی افزود، استقلال که هسته مرکزی نیّات کردها برای دهه های متوالی بوده است، اکنون از هر زمان دیگر "قابل دسترستر" است.
واقعیت این است که مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان، هنوز در پی رسیدن به رویای خاندان بارزانی است. خیال خام تاسیس کشور مستقل کردستان ؛که در خاندان بارزانی قدمتی صد ساله دارد .از زمانی که جد وی،"عبدالسلام بارزانی" به تحریک عوامل انگلیسی و به بهانه ی ظلم حکام عثمانی، بر علیه آن امپراتوری رو به زوال دست به شورش مسلحانه ای زد که منجر به دستگیر و اعدام وی شد.
پس از او نیز "احمد بارزانی " با استفاده از اغتشاش و بی نظمی ناشی از سقوط دولت عثمانی این حرکت را ادامه داد اما از پس دولت سلطنتی دست نشانده ی انگلیسی ها در عراق برنیامد و نهایتا دستگیر و تبعید شد.
پس از جنگ جهانی دوم، بارزانی ها رنگ عوض کرده و برای رسیدن به قدرت ،از طریق "ملا مصطفی بارزانی" به سر سپردگی شوروی به عنوان فاتح جنگ جهانی دوم و از در اتحاد با "قاضی محمد" ،دست نشانده ی شوروی در ایران درآمد و به عنوان یک از ژنرال های برجسته ی وی در جمهوری خود خوانده ی مهاباد شناخته شد. دولت مستعجلی که با خروج شوروی از ایران و هم زمان با فرقه ی دموکرات آذربایجان از بین رفت و" قاضی محمد " نیز به دار مجازات آویخته شد.
اعدام قاضی محمد
در این شرایط هم ملا مصطفی دست از رویای اجدادی اش بر نداشت .به اتحاد جماهیر شوروی رفت و تبدیل به یک از بیشمار نطفه های آشوب در خاورمیانه شد. هنگامی که کودتای بعثی عبدالکریم قاسم حکومت سلطنتی انگلیسی عراق را از قدرت برانداخت، ابتدا ملا مصطفی بارزانی و پیشمرگه هایش از جانب شوروی برای تقویت بعثی های تازه برآمده به او پیوستند. اما همان سودای قدرت ،باعث شد که وی قضیه ی استقلال کردستان را مطرح و با حکومت بعثی عراق نیز وارد نزاع مسلحانه شود.
از اینجا بود که سرویس های اطلاعاتی بلوک غرب آن روزگار با شاخک های موساد و ساواک، این خاندان را به عنوان عنصر مستعد شناسایی کرده و با تجهیز و پناه دادن به وی در ایران، او را به قسمتی از گروکشی بین دولت پهلوی و عراق بعثی تبدیل کردند. ملا مصطفی بارزانی با کمک ایران و تجهیز اسرائیل علیه دولت عراق جنگید و مناطقی را نیز متصرف شد، اما پس از پایان مناقشه بین ایران و عراق و قرارداد الجزایر، شاه از حمایت او دست برداشت تا مجددا خاندان بارزانی از رویای شان دور شده و آواره و کوه نشین شوند.
هم زمان با انقلاب اسلامی، ملا مصطفی بارزانی بدون دست یابی به رویای اجدادی اش فوت کرد و مسعود بارزانی، رهبر این فرقه شد. در طول سالهای جنگ بین ایران و عراق و تحت تاثیر شرایط جنگی منطقه، موفقیت خاصی نصیب این گرو نگردید تا سال 1991 و جنگ اول خلیج فارس، دولت های غربی با حمایت از وی و هدیه کردن اقلیم کردستان با تعیین منطقه ی پرواز ممنوع برای دولت عراق، وی را به تعبیر ناقصی از رویای قدرت و استقلال رساندند. آن هم در شرایطی که انتفاضه ی شیعیان عراق با چراغ سبز آمریکا به فجیع ترین شکل ممکن توسط ارتش بعثی صدام به خاک و خون کشیده میشد.
از آن هنگام تا کنون، مسعود بارزانی بر این کرسی لرزان نشسته است. کرسی ای که برای حفظ آن ،حتی از جنگ داخلی با کردهای هم نژاد خود هم روی گردان نبوده است. قدرت و ثروت بادآورده ناشی از فروش نفت شمال عراق و جریان آزاد انواع قاچاق و تاسیس مراکز عیش و نوش و قمار در شهر های اقلیم ، وی را به چنان باوری از تعبیر خیال خام اجدادی اش رسانده است که دم از نا معتبر بودن مرزهای فعلی منطقه می زند. اما اینکه کردستان بزرگ وی بر چه پایه ای جز اوهام اجدادی اش استوار است،کسی نمی داند!
تشکیل کشور مستقل کردستان ،بیش از هر چیز با موانع بزرگی درون کردها مواجه است. حزب اتحاد میهنی کردستان عراق، به ریاست جلال طـالبانی، رئیس جمهوری سابق، پایان «توافق استراتژیک»، خود با حزب دموکرات، به رهبری مسعود بارزانی را اعلام کرد و خواهان اجرای تغییرات در نظام حکومتی اقلیم کردستان شد. حزب اتحاد میهنی اقلیم کردستان عراق به رهبری جلال طالبانی و حزب دموکرات کردستان به رهبری مسعود بارزانی، رئیس این اقلیم در سال 2005 توافقنامهای استراتژیک را برای توزیع پست ها میان دو حزب و پایان دادن به اختلافات و درگیری ها میان خود امضا کردند. در نقشه راهی که اتحادیه میهنی اقلیم کردستان عراق به حزب دموکرات به رهبری بارزانی ارائه کرده، آمده است: اتحاد میهنی خواهان اجرای تغییرات در نظام حکومت و ایجاد راهکار مناسب برای حل مشکل ریاست پارلمان است و از حزب بارزانی میخواهد تا درباره موضوع بودجه و نفت با شفافیت برخورد کند.
همچنین، کردهای سوریه و ترکیه نیز چندان روی خوشی با چنین کشور کردی نخواهند داشت، چرا که از زد و بند دولت اقلیم با دولت اردوغان به شدت نا خرسند اند و از طرفی، به عنوان نحله ی فکری مشترک منشعب از "آپوئیسم" عبدالله اوجالان با سیستم سوداگرانه و اسرائیلی بارزانی تفاوت های عمیق ایدئولوژیک دارند. طبق آنچه دو سال پیش توسط روزنامه ی «ملیت» چاپ آنکارا فاش شد، "رجب طیب اردوغان"، نخست وزیر وقت ترکیه و "مسعود بارزانی"، رئیس اقلیم کردستان عراق پس از پایان جشنواره "دیاربکر" نشستی در هتل محل اقامت خود با حضور مسئولانی از طرفین از جمله "احمد داوود اوغلو"، وزیر امور خارجه ترکیه برگزار کردند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر